Plenarni del

Na letošnjih Dnevih slovenskega turizma bodo ključni govorci plenarnega zasedanja naše misli usmerili v prihodnost: kakšni premiki so nujni, če si želimo kakovostnega turizma, ki bo kos izzivom prihodnosti in skladen s Strategijo trajnostne rasti slovenskega turizma 2017-2021? Se bo turizem znal prilagoditi spremembam, ki jih od njega pričakujejo tako turisti kot tudi občutljivo naravno okolje?

Torek, 12. november 2019 
(Grand hotel Union - Unionska dvorana) 

12.00 - 13.00

Registracija udeležencevpreddverje Grand Hotel Union

13.00 - 13.55

Pozdravni nagovori

  • Realizacija Strategije trajnostne rasti slovenskega turizma 2017 - 2021, Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo
  • Pripravljeni na drugačen svet? Megatrendi in ključne usmeritve slovenskega turizma, mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije

14.00 - 15.00

Redesign turizma in kako ga uresničiti

 

Arhitektura kot destinacijska znamka

Boris Podrecca, arhitekt

Pri strateškem razvoju in pozicioniranju turizma je potrebno upoštevati individualne značilnosti in lastnosti vsake destinacije. Bolj kot se naše okolje globalizira, bolj jih je potrebno izpostavljati, saj prav to ustvarja edinstveno identiteto destinacije.

Že neštetokrat videna arhitektura hotelov in hotelskih verig, ki odseva njihov konvencionalen poslovni značaj, ne zadošča več potrebam turizma, vedno bolj zaznamovanega s kulturo in redesignom. Nove, okoljsko bolj ozaveščene generacije zahtevajo odstranitev hotelskih stereotipov. Pojavljajo se zahteve po sodobnih, naravnih in sproščenih standardih.   

 

Trajnost in zeleni turizem za dvig vrednosti 

Guy Bigwood, Global Destination Sustainability Index

Podnebne spremembe so postale resničnost, saj pojavi, kot so suše, dvig morske gladine in vročinski valovi vsakodnevno vplivajo na vedenje gostov in njihovo izbiro destinacij. Le destinacije, ki se jim bodo aktivno prilagajale, bodo ohranile svojo pristnost in privlačnost, zato sta trajnostno ravnanje in skrb za naravno okolje edina pot naprej. Slovenija je na to pot stopila že pred leti, zeleni DNK pa lahko unovčimo tudi za dvig vrednosti in izboljšanje ugleda tako znamke Slovenije kot destinacijskih znamk znotraj nje.

15.00 - 16.00

Odmor za kavo

16:00 - 17:30                

 

 

 

 

 

»Vsi skupaj in vsak drugače za večjo vrednost v turizmu«

S Strategijo trajnostne rasti slovenskega turizma 2017-2021 smo si zadali cilj, da Slovenija postane zelena butična destinacija za zahtevnega obiskovalca – če ga želimo doseči, bo potrebno najti odgovore na številne izzive, s katerimi se danes sooča slovenski turizem. V drugem delu plenarnega zasedanja bomo soočili mnenja najvidnejših deležnikov v slovenskem turizmu in poskušali poiskati odgovore, ki bi omogočili redesign turizma in preskok k višji dodani vrednosti.

 

Investicije – kdo je na potezi? V Sloveniji primanjkuje kvalitetnih nastanitev izven mest in turističnih središč, dvig kakovosti ponudbe pa je mogoč le z izboljšanjem turistične infrastrukture. Za razvoj destinacij na tem področju skrbijo tako občine kot zasebni vlagatelji, kdo pa bi moral prevzeti pobudo?

Prednosti in pasti hotelskih verig. V Sloveniji so velike mednarodne hotelske verige relativno slabo prisotne. Bi jim morali z različnimi spodbudami in olajšavami bolj na široko odpreti vrata ali je glede na značaj turistične ponudbe pri nas boljša pot vlaganje v manjše, butične nastanitve?

V iskanju vrhunskih kadrov. Dodane vrednosti v turizmu ne bo brez izboljšanja kadrov v gostinstvu - prijaznost in odnos zaposlenih sta ključna sestavina petzvezdičnih doživetij. Bazen za iskanje kadrov v turizmu širok - največ štejeta prijaznost in gostoljubnost, kompetence se da priučiti, vendar je v to področje nujno investirati.

Turbulence v svetovnem gospodarstvu: bi nas moralo skrbeti? Gospodarski kazalci kažejo, da se rast upočasnjuje, k negotovosti prispevajo tudi politični in trgovinski konflikti kot sta Brexit in trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko. Turizem se bo moral v primeru nove gospodarske krize prilagoditi razmeram na trgu, tu pa bo pomembno vlogo odigrala kakovost storitev in infrastrukture. Je slovenski turizem pripravljen na pestro dogajanje na svetovnih trgih?

 

Organizator si pridružuje pravico do spremembe programa.

Govorci plenarnega dela bodo

Več

Kontakt:

Ekipa DST
Slovenska turistična organizacija

Dimičeva ulica 13, SI-1000 Ljubljana, Slovenija
T: +386 (0)1 589 85 37 E: dst@slovenia.info

W: www.slovenia.info/dst

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v slovenskem turizmu. Z naročilom na novice TTA boste tedensko prejemali najnovejše poslovne novice s področja turizma in druge aktualne informacije.

Deli s prijatelji

Dodaj med priljubljene Deli na Facebooku Deli na Twitterju Deli na LinkedInu Deli na Vkontakte Pošlji prijatelju