Plenarni del

Na letošnjih Dnevih slovenskega turizma bodo ključni govorci plenarnega zasedanja naše misli usmerili v prihodnost: kakšni premiki so nujni, če si želimo kakovostnega turizma, ki bo kos izzivom prihodnosti in če želimo doseči cilje, ki smo si jih zastavili v Strategiji trajnostne rasti slovenskega turizma 2017-2021? Se bo turizem znal prilagoditi spremembam, ki jih od njega zahtevajo tako turisti kot tudi občutljivo naravno okolje?

Torek, 12. november 2019 
(Grand hotel Union - Unionska dvorana) 

12.00 - 13.00

Registracija udeležencevpreddverje Grand Hotel Union

13.00 - 13.45

Pozdravni nagovori

  • Predsednik vlade RS, Marjan Šarec
  • Minister MGRT, Zdravko Počivalšek, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
  • predsednik TGZS, Turistično gostinska zbornica Slovenije
  • Direktorica STO, mag. Maja Pak, Slovenska turistična organizacija

14.00 - 15.00

Redesign turizma – spremembe za dvig vrednosti

 

Arhitektura kot destinacijska znamka

Boris Podrecca, arhitekt

Pri strateškem razvoju in pozicioniranju turizma je potrebno upoštevati individualne značilnosti in lastnosti vsake destinacije. Bolj kot se naše okolje globalizira, bolj jih je potrebno izpostavljati, saj prav to ustvarja edinstveno identiteto destinacije.

Že neštetokrat videna arhitektura hotelov in hotelskih verig, ki odseva njihov konvencionalen poslovni značaj, ne zadošča več potrebam turizma, vedno bolj zaznamovanega s kulturo in redesignom. Nove, okoljsko bolj ozaveščene generacije zahtevajo odstranitev hotelskih stereotipov. Pojavljajo se zahteve po sodobnih, naravnih in sproščenih standardih.   

 

Trajnost in zeleni turizem za dvig vrednosti 

Guy Bigwood, Managing Director, Global Destination Sustainability Index

Podnebne spremembe so postale resničnost, saj pojavi, kot so suše, dvig morske gladine in vročinski valovi vsakodnevno vplivajo na vedenje gostov in njihovo izbiro destinacij. Le destinacije, ki se jim bodo aktivno prilagajale, bodo ohranile svojo pristnost in privlačnost, zato sta trajnostno ravnanje in skrb za naravno okolje edina pot naprej. Slovenija je na to pot stopila že pred leti, zeleni DNK pa lahko unovčimo tudi za dvig vrednosti in izboljšanje ugleda tako znamke Slovenije kot destinacijskih znamk znotraj nje.

15.00 - 16.00

Odmor za kavo

16:00 - 18:00                

 

 

 

 

 

»Vsi skupaj in vsak drugače za večjo vrednost v turizmu«

S Strategijo trajnostne rasti slovenskega turizma 2017-2021 smo si zadali cilj, da Slovenija postane zelena butična destinacija za zahtevnega obiskovalca – če ga želimo doseči, bo potrebno najti odgovore na številne izzive, s katerimi se danes sooča slovenski turizem. V drugem delu plenarnega zasedanja bomo zato v TV Talk Showu soočili mnenja najvidnejših deležnikov v slovenskem turizmu in poskušali poiskati odgovore, ki bi omogočili redesign turizma in preskok k višji dodani vrednosti.

 

Kako privabiti investitorje? Bi morali hotelirji in drugi investitorji iz zasebnega sektorja vlagati tudi v infrastrukturo na destinaciji ali je to predvsem naloga občine? Znano je, da se v Sloveniji soočamo s pomanjkanjem kvalitetnih nastanitev izven mest in turističnih središč.

Bi morali v Sloveniji na široko odpreti vrata hotelskim verigam ali so za slovenski turizem boljša pot manjše butične nastanitve?  Kakšne so prednosti in slabosti članstva v verigi, do kakšnih sprememb prihaja v poslovanju in trženju hotela, zakaj se nekateri v verigah ne vidijo?

Bo gospodarstvo v prihodnjih letih še dosegalo dobre rezultate in rast ali se nam obeta nova kriza? Kako se odzvati na nepredvidljiva nihanja v gospodarstvu - z vlaganjem v manjše butične hotelske zgodbe ali z večjimi investicijskimi projekti? Kaj na tem področju delajo konkurenčne destinacije in kakšna je nevarnost, da gremo po poti Hrvaške, kjer se je trend letos obrnil v negativno smer?

Kako slovensko hrano pripeljati v slovenske restavracije?Kakšni so sodobni izzivi gostincev pri vključevanju lokalnih pridelkov in slovenske hrane v ponudbo, kje so največje ovire, kako se z njimi sooča ministrstvo? Pridelava lokalne hrane je velik potencial Slovenije, zakaj ni bolje izkoriščen?

Organizator si pridržuje pravico do sprememb v programu.

Govorci plenarnega dela bodo

Več

22. Slovenski turistični forum

Na 22. Slovenskem turističnem forumu bo tokrat v ospredju redesign turizma skozi oči potrošnikov in ponudnikov storitev v turizmu.

22. Slovenski turistični forum

Več

Prijavnica DST 2019

Prijavite se na plenarni in/ali 22. slovenski turistični forum.

Prijavnica DST 2019

Več

Kontakt:

Ekipa DST
Slovenska turistična organizacija

Dimičeva ulica 13, SI-1000 Ljubljana, Slovenija
T: +386 (0)1 589 85 37 E: dst@slovenia.info

W: www.slovenia.info/dst

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v slovenskem turizmu. Z naročilom na novice TTA boste tedensko prejemali najnovejše poslovne novice s področja turizma in druge aktualne informacije.

Deli s prijatelji

Dodaj med priljubljene Deli na Facebooku Deli na Twitterju Deli na LinkedInu Deli na Pinterestu Deli na Vkontakte Pošlji prijatelju