Skupni projekti gastronomskih regij 

 

IGCAT, mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem podeljuje naziv gastronomska regija in je uradni upravitelj svetovnih in evropskih gastronomskih regij Platforme svetovnih gastronomskih regij. Inštitut poleg Jedilnika kulinaričnega filma (Food Film Menu), podeljuje nagrado za mladega evropskega kuharskega mojstra (European Young Chef Award), razpisuje natečaj za svetovni kulinarični spominek (World Food Gift Challenge) in izbira najboljšo spletno mesto za kulinarične popotnike (Top Websites for Foodie Travelers).

 

Mladi evropski kuharski mojstri (EYCA)

Nagrado za mlade evropske kuharske mojstre (EYCA) vsako leto organizirana Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem (IGCAT). Na tekmovanju sodelujejo mladi kuharski talenti iz Evropski gastronomskih regij ali regij kandidatk. Finalisti so izbrani v lokalnih izborih, tekmujejo pa z inovativnimi tradicionalnimi recepti iz svojih regij z uporabo lokalnih sestavin.  

 

Glavni clji tekmovanja so:

  • spodbujanje inovacij na področju tradicionalne kuhinje
  • poudarjanje trajnostnega ravnanje s hrano
  • ustvarjanje prihodnjih ambasadorjev lokalnih živilskih proizvodov.

 

Letošnji zmagovalec tekmovanja za mlade evropske kuharske mojstre (EYCA), ki je potekalo v Evropski gastronomski regiji 2023 Hauts-de-France, je Boštjan Volk iz Velenja. Mednarodno žirijo, ki ji je predsedoval z dvema Michelinovima zvezdicama in zeleno Michelinovo zvezdico odlikovani chef Alexandre Gauthier, je prepričal z jedjo "Honey Hug" oz. medeni objem iz orehovih jedrc in medenim mlekom. Jed je navdihnjena iz območja njegovega domačega kraja, kjer se tudi nahaja najvišji čebelnjak v Sloveniji. Tradicijo pridelave medu je demonstriral z elementi, kot so medena kuhana smetana, medeni hrustljavček, cvetni prah in hrustljavo satovje. 

Več o letošnjem tekmovanju EYCA in nagrajencih

 

Svetovni izbor najboljših kulinaričnih spominkov 2023 (World Food Gift Challenge)

Javni poziv za prijavo na Svetovni izbor kulinaričnih spominkov 2024 je na volju tukaj.

Razglasitev nagrad za Wolrd Food Gifts 2023 je potekala aprila 2023 na otoku Kos, v Južnem Egeju, Evropski gastronomski regiji iz leta 2019. IGCAT, mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem, je razglasil 10 najboljših kulinaričnih spominkov iz evropskih gastronomskih regij za leto 2023 kot najboljše zaradi njihove sposobnosti združevanja trajnosti, pripovedovanja zgodb, edinstvenosti, inovativnosti na področju tradicije in povezanosti z regijo. 

Prvo nagardo je dobil izdelek Honey Island iz Menorke. 

Med najboljšimi 10. pa je bil tudi slovenski izdelek. "An Apple, a bee and a Tree - Čeberol'ca natural beeswax wrap", Tjaše Mesinger. Komisija je ocenila, da je ta izdelek izstopal, saj poudarja sorto jabolk sevniška voščena, ki jo je treba ohraniti zaradi biotske raznovrnostni v regiji. Hkrati izobražuje o uporabi trajnotnega zavijanja čebeljega voska. Ugotovili so, da je izdelek čudovito izdelan z veliko spretnosti, močno povezan z zgodovino in tradicijo regije ter izjemno cenila knjižnico z jabolčnimi recepti, ki je bila vključena v škatlo. 

    

Food Film Menu 2023

Na mednarodnem tekmovanju Film Food Menu, ki ga je razpisal Mednarodni inštitu za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem IGCAT, so ustvarjalci prijavili skupno 54 kratkih filmov. Med nagrajenimi sta tudi dva slovenska filma, in sicer Voščene zgodbe "An Apple, a Bee and a Tree - Čeberol'ca" in "Slovenia - The land of beekeping and the Carniolan honey bee". 

Kratki film Tjaše Mesinger Voščene zgodbe "An Apple, a Bee and a Tree - Čeberol'ca" je zmagal v kategoriji "BEST YOUNG DIRECTOR". Hkrati pa je letos spomladi na "Wolrd Food Gift Challenge 2023" pridobil naziv najboljši ekološki izdelek (most ecological choice 2023). 

"Slovenia - The land of beekeeping and the Carniolan honey bee" kratki film pa je zmagovalec kategorije Feeding the planet

S tekmovanjem Food Film Menu želi IGCAT spodbuditi mlade režiserje k pripovedovanju privlačnih zgodb iz njihovih regij (naj bo to o okolju, trajnosti in hrani pa tudi o mladih kmetih, ribičih in čebelarjih, izkušnjah povezavnih s hrano ter kandidati oz. nagrajenci za svetovne in evrospke gastronomske regije), da kot ambasadorji svoje regije pomagajo krepiti ponos in zavedanje o slovenski kulinarični dediščini in prehranski raznolikosti.

Vabljeni k ogledu preostalih zmagovalcev Film Food Menu 2023

Najboljše spletne strani za kulinarične popotnike

14. junija 2023 je mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem IGCAT, na dogodku v Amiensu, Hauts-de-France, Evropski gastronomski regiji 2023, razglasil 10 najboljših spletnih mest za kulinarične popotnike v letu 2023 (TOP WEBSITES FOR FOODIE TRAVELLLERS 2023).

Top Websites for Foodie Travelers je nagrada za spletna mesta, ki ponujajo edinstvena, ustvarjalna, kulturna in gastronoska doživetja v svetovnih in evropskih gastronomskih regijah. Slovenija je bila nosilka naziva Evropska gastronomska regija v letu 2021 in tudi v letošnjem letu ostaja članica te svetovne platforme gastronomskih regij. 

Slovenia.info je bila izbrana zaradi preproste navigacije, privalčnost, dobro strukturirane in predstavljene vsebine. Predstavlja široko paleto kulinaričnih izkušenj. Lep dizajn, več jezikov in povezava s številnimi družbenimi omrežji so bili tudi zelo cenjeni. Uvrstila se je med deset najboljših kulinaričnih in kulturnih izkušenj na svetu ("Ten best websites of food and culture experience in the world"). 

Ostalih devet spletnih mest, ki so prejele nagrado so:

Novice z okusom

Prejemajte gastronomske zanimivosti, novosti, dosežke in priložnosti v svoj e-poštni predal!

Deli s prijatelji