Skupni projekti gastronomskih regij 

 

IGCAT, mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem podeljuje naziv gastronomska regija in je uradni upravitelj svetovnih in evropskih gastronomskih regij Platforme svetovnih gastronomskih regij. Inštitut poleg Jedilnika kulinaričnega filma (Food Film Menu), podeljuje nagrado za mladega evropskega kuharskega mojstra (European Young Chef Award), razpisuje natečaj za svetovni kulinarični spominek (World Food Gift Challenge) in izbira najboljšo spletno mesto za kulinarične popotnike (Top Websites for Foodie Travelers).

 

Svetovni izbor najboljših kulinaričnih spominkov in kuhinjskih pripomočkov 2022

Turistična zveza Slovenija, partnerica projekta Slovenija - Evropska gastronomska regija 2021, je v maju 2021 izvedla nacionalni natečaj za najbolj izvirne kulinarične spominke in kuhinjske pripomočke turistične destinacije Ljubljane & Osrednje Slovenije.

Tričlanska komisija v sestavi prof. dr. Janez Bogataj (ambasador projekta ERG Slovenija), dr. Bojana Rogelj Škafar (Slovenski etnografski muzej) in Darja Škufca Adlešič (Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo) je ocenjevala 12 kuhinjskih pripomočkov in 18 prehranskih spominkov. Komisija je med tridesetimi prijavljenimi spominki in pripomočki izbrala tri najboljše v dveh kategorijah: prehranski spominki in kuhinjski pripomočki.

Za najboljše v kategoriji prehranski spominki so izbrali lePotičke, miniaturne slovenske potičke izdelane ročno iz naravnih sestavin in tradicionalnih receptih avtorice Janje Štrumbelj, ki je prejela zlato priznanjeSrebrno priznanje je dobil med s sladkorno čipko, produkt LAS projekta in Idrijsko Cerkljanske razvojne agencije. Bronasto priznanje je pripadlo trniču, trdemu siru iz Velike Planine, ki sta ga ustvarili Tatjana Koželj iz Kmetije Pr'Španc in Helena Kropivšek iz Kmetije Pr'Gabršk, trži pa Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik.

Med kuhinjskimi pripomočki je zlato priznanje prejela Polona Zajc za kozarec z motivom vaške situlesrebrno je šlo v roke Andreje Aljančič Povirk za »Rozco« oziroma pekač za peko buhtljev, bronasto pa Razvojna agencija Sora, Turizem Škofja Loka za model malega loškega kruhka.

»Na prvem mestu imamo izjemno interpretacijo vsem dobro poznane vaške situle, vedrice, ki je predmet kolegov arheologov, drugo mesto so zasedli inovativni pekači za buhtlje, ki so opremljeni z različnimi recepti za nadeve v buhtljih. Tretje mesto je pripadlo repliki rokodelske dejavnosti, ki je bila najdlje razvita na škofjeloškem koncu. Izrezovanje takih lesenih modelčkov so poznali tudi po drugih slovenskih mestih in trgih,« je izbor utemeljil dr. Janez Bogataj.

Obe zlati in obe srebrni iz dveh kategorij sta se potegovali za najbolje kulinarične spominke na svetovnem izboru najboljših kulinaričnih spominkov in kuhinjskih pripomočkov WORLD FOOD GIFT CHALLENGE 2022.

Svetovni izbor najboljših kulinaričnih spominkov

Med 10 najboljšimi v katergoriji kulinarični pripomočki je ROZCA, inovativen pekač za peko buhtljev, opremljen z različnimi recepti za nadeve v buhtljih, prejela nagrado za najboljšo inovacijo na področju tradicionalnega oblikovanja (Best Innovation on Traditional Design).

Nacionalni in evropski izbor najboljših kulinaričnih spominkov in kuhinjskih pripomočkov za leto 2021

Turistična zveza Slovenija, partnerica projekta slovenija - Evropska gastronomska regija 2021, vsako leto pripravi natečaj za izvirne kulinarične spominke in kuhinjske pripomočke ene turistične destinacije, najboljše med njimi se potegujejo za nagrade na mednarodnem izboru.

V petek, 30. julija 2021 so v Coimbri, ki je nosilka naziva Evropska gastronomska regija 2021-2022, spletno razglasili zmagovalce leta 2021 - najboljše kulinarične spominke in kuhinjske pripomočke Mediteransko-kraške Slovenije. Na izboru so sodelovali 4 izdelki: dva kulinarična spominka - Kraška gmajna v šalčki, in Mmm Beatrice – umarmeladena kraška sladica ter dva kuhinjska pripomočka - Kamniti pečati za piškote in Woodlovestone - kolekcijo izdelkov iz kraškega kamna in lesa.

»Kraška gmajna v šalci«, sestavljen izdelek, ki ga je izdelalo Društvo za razvoj kmetijstva in turizma Planta. Jedro spominka je zeliščni čaj, ki ga pripravljajo na Kraški kmetiji Buntovi v Škrbini, kraški med z zaščiteno označbo porekla – okus akacija, kraškega čebelarja Ivana Atelška iz Povirja, skodelica – šalčka, ki je unikatno delo keramičarke Katje Prunk iz ateljeja Katarina Barbara iz Tomaja, culica, ki je sešita iz naravnega blaga in so jo nekoč uporabljali tako otroci, ki so si na pašo nesli kos kruha kot kosci za prenos popoldanske malice ter čajno sitce. Prejeli so nagrado za najbolj kreativno blagovno znamko (Most Creative Branding).

Kraška gmajna v šalci

 

Nagrado za najboljšo inovacijo na področju tradicionalnega oblikovanja (Best Innovation on Traditional Designje) je prejel Luka Boltar in njegova blagovna znamka WOODLOVESTONE za kolekcijo štirih sodobno oblikovanih izdelkov iz kamna in lesa: solnica iz kraškega kamna in pokrovčkom iz orehovega lesa, solnica iz soškega prodnika ter pokrovčkom in žličko iz orehovega lesa, terilnik iz soškega prodnika z lesenim batom iz lesa akacije (robinje) ter krožniček iz kraškega kamna in orehovega lesa. 

WoodLoveStone kolekcija iz kraškega kamna

 

Prvo mesto je prejel sestavljen izdelek iz Menorce pod imenom Gremo na prigrizek (Have a tec), ki vsebuje pivo, sir in med, drugo mesto je prejel puding Clarissas iz Coimbe (Clarissas Pudding), tretje pa set za peko kruha iz ovsene kaše (Kauraparta bread flour mix set) iz finske regije  Kuopio

V leto 2020 so se na mednarodnem tekmovanju v Kuopiu na Finskem med najboljših 10 spominkov uvrstili kar trije slovenski izdelki: Mr.Bee // Čebelarstvo Poslek - Kremni med z grozdjem, Vegansko lešnikovo maslo (Kmetija Košec), in Podboški cegu (Ivanka Černelič in Turistični podmladek OŠ Podbočje).

Svetovni izbor najboljših kulinaričnih spominkov 2023 (World Food Gift Challenge)

IGCAT, mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem, ki podeljuje naziv gastronomska regija in je uradni upravitelj Platforme svetovnih gastronomskih regij, razpisuje natečaj za svetovne kulinarične spominke (World Food Gift Challenge). 

Slovenska turistična organizacija (STO) vabi k prijavi za predizbor prehranskih spominkov (Food gift) in kuhinjskih/kulinaričnih pripomočkov (Craft gift related to food). Komisija bo iz vašega nabora izbrala po 2 izdelka iz vsake kategorije. Izbrani izdelki bodo s strani STO poslani na natečaj za nagrado svetovni kulinarični spominki (World Food Gift Challenge).

Več o natečaju in prijavi nanj si preberite tukaj

Food Film Menu 2023

Tudi letos je IGCAT razpisal Mednarodno tekmovanje za najboljše kratke kulinarične filme "Food Film Menu 2023", za prijavo kratkih filmov s področja gastronomije pod krovno tematiko »Zgodbe o hrani«. Rok za oddajo kulinaričnih videov je 18. avgust 2023.

S tekmovanjem Food Film Menu želi IGCAT spodbuditi mlade režiserje k pripovedovanju privlačnih zgodb iz njihovih regij (naj bo to o okolju, trajnosti in hrani pa tudi o mladih kmetih, ribičih in čebelarjih, izkušnjah povezavnih s hrano ter kandidati oz. nagrajenci za svetovne in evrospke gastronomske regije), da kot ambasadorji svoje regije pomagajo krepiti ponos in zavedanje o slovenski kulinarični dediščini in prehranski raznolikosti.

S kratkimi kulinaričnimi filmi se lahko prijavijo kandidatke ali že nagrajene evropske gastronomske regije, ki s skupnimi močmi ozaveščajo o pomenu ohranjanja svojih kulturnih in kulinaričnih posebnosti, spodbujajo ustvarjalnost in gastronomsko inovativnost, izobražujejo za boljše prehranjevanje, izboljšujejo trajnostne turistične standarde, opozarjajo na posebne kulinarične kulture in povečujejo blaginjo lokalnih skupnosti. Obenem so sredstvo za zagotavljanje trajnejše prihodnosti, saj je kulinarična raznovrstnost povsod po svetu v nevarnosti zaradi globalizacije in podnebnih sprememb, ki ogrožajo lokalne rastlinske in živalske vrste in z njimi povezana tradicionalna znanja in izkušnje.

Na mednarodnem tekmovanju "Food Film Menu 2022" je v bil zmagovalec v kategoriji Okolje, trajnost in hrana (Environment, Sustainability and Food) eden izmed desetih Izolskih kratkih kulinaričnih filmom imenovanih »Zelene skrivnosti Izolanov«. 

Gastronomski video SLOVENIAN GASTRONOMY: YOU CAN'T SPELL SLOVENIA WITHOUT LOVE, ki ga je STO posnela v sodelovanju s Cirilom Jazbecem (TENT Film) je bil na Food Film Menu 2021 zmagovalec v kategoriji "New Food Trends". 

Skupni zmagovalec Food Film Menu 2020 in zmagovalec v kategoriji European Young Chefs je bil slovenski kratki film Levi Devžej, mladega kuharskega mojstra Jureta Dretnika , Evropskega chefa 2019 in producenta, režiserja in pisatelja, Matica Borkovića (8Production).

Vabljeni k ogledu ostalih preteklih zmagovalcev.

 

Javni poziv za sodelovanje na tekmovanju Jedilnik kulinaričnega filma »Food Film Menu 2023« je dostopen tukaj.

Na družbenih omrežjih IGCAT bo potekalo javno glasovanje za izbor najboljših filmov. Komisija, sestavljena iz kulinaričnih, kulturnih in filmskih strokovnjakov IGCAT, bo potem izbrala do 10 najboljših filmov, prav tako pa tudi podelila nagrado za Najboljšega mladega režiserja. Nagrajenci bodo znani septembra 2023.  

Najboljše spletne strani za kulinarične popotnike

Aprila 2022 je bilo v Menorci (Evropski gastronomski regiji 2022) razglašenih 10 najboljših spletnih strani za kulinarične popotnike leta 2022. 

Mednarodna strokovna komisija je izbrala 10 najboljših spletnih strani iz svetovnih in evropskih gastronomskih regij za leto 2022 kot najboljše prakse glede na njihovo uporabnost, trajnost in ustvarjalnost ter povezanost z regijami, ki jih promovirajo. 

Med nagrajenimi je bila tudi slovenska spletna stran Taste Slovenia, ki je dobila nagrado za prispevek k trajnostnemu razvoju

Novice z okusom

Prejemajte gastronomske zanimivosti, novosti, dosežke in priložnosti v svoj e-poštni predal!

Deli s prijatelji

Dodaj med priljubljene Deli na Facebooku Deli na Twitterju Deli na LinkedInu Deli na Vkontakte Pošlji prijatelju