Skupni mednarodni projekti v letu 2022

 

IGCAT, mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem podeljuje naziv gastronomska regija in je uradni upravitelj Platforme svetovnih gastronomskih regij. Inštitut poleg Jedilnika kulinaričnega filma (Food Film Menu), podeljuje nagrado za mladega evropskega kuharskega mojstra (European Young Chef Award), razpisuje natečaj za svetovni kulinarični spominek (World Food Gift Challenge) in izbira najboljšo spletno mesto za kulinarične popotnike (Top Websites for Foodie Travelers).

 

Svetovni izbor najboljših kulinaričnih spominkov in kuhinjskih pripomočkov 2022

Turistična zveza Slovenija, partnerica projekta Slovenija - Evropska gastronomska regija 2021, je v maju 2021 izvedla nacionalni natečaj za najbolj izvirne kulinarične spominke in kuhinsjke pripomočke turistične destinacije Ljubljane & Osrednje Slovenije.

Tričlanska komisija v sestavi prof. dr. Janez Bogataj (ambasador projekta ERG Slovenija ), dr. Bojana Rogelj Škafar (Slovenski etnografski muzej) in Darja Škufca Adlešič (Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo) je ocenjevala 12 kuhinjskih pripomočkov in 18 prehranskih spominkov. Komisija je med tridesetimi prijavljenimi spominki in pripomočki izbrala tri najboljše v dveh kategorijah: prehranski spominki in kuhinjski pripomočki.

Za najboljše v kategoriji prehranski spominki so izbrali lePotičke, miniaturne slovenske potičke izdelane ročno iz naravnih sestavin in tradicionalnih receptih avtorice Janje Štrumbelj, ki je prejela zlato priznanjeSrebrno priznanje je dobil med s sladkorno čipko, produkt LAS projekta in Idrijsko Cerkljanske razvojne agencije. Bronasto priznanje je pripadlo trniču, trdemu siru iz Velike Planine, ki sta ga ustvarili Tatjana Koželj iz Kmetije Pr'Španc in Helena Kropivšek iz Kmetije Pr'Gabršk, trži pa Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik.

Med kuhinjskimi pripomočki je zlato priznanje prejela Polona Zajc za kozarec z motivom vaške situlesrebrno je šlo v roke Andreje Aljančič Povirk za »Rozco« oziroma pekač za peko buhtljev, bronasto pa Razvojna agencija Sora, Turizem Škofja Loka za model malega loškega kruhka.

»Na prvem mestu imamo izjemno interpretacijo vsem dobro poznane vaške situle, vedrice, ki je predmet kolegov arheologov, drugo mesto so zasedli inovativni pekači za buhtlje, ki so opremljeni z različnimi recepti za nadeve v buhtljih. Tretje mesto je pripadlo repliki rokodelske dejavnosti, ki je bila najdlje razvita na škofjeloškem koncu. Izrezovanje takih lesenih modelčkov so poznali tudi po drugih slovenskih mestih in trgih,« je izbor utemeljil dr. Janez Bogataj.

Obe zlati in obe srebrni iz dveh kategorij sta se potegovali za najbolje kulinarične spominke na svetovnem izboru najboljših kulinaričnih spominkov in kuhinjskih pripomočkov WORLD FOOD GIFT CHALLENGE 2022. 

 

Svetovni izbor najboljših kulinaričnih spominkov

Med 10 najboljšimi v katergoriji kulinarični pripomočki je ROZCA, inovativen pekač za peko buhtljev, opremljen z različnimi recepti za nadeve v buhtljih, prejela nagrado za najboljšo inovacijo na področju tradicionalnega oblikovanja (Best Innovation on Traditional Design).

Nacionalni in evropski izbor najboljših kulinaričnih spominkov in kuhinjskih pripomočkov za leto 2021

Turistična zveza Slovenija, partnerica projekta slovenija - Evropska gastronomska regija 2021, vsako leto pripravi natečaj za izvirne kulinarične spominke in kuhinjske pripomočke ene turistične destinacije, najboljše med njimi se potegujejo za nagrade na mednarodnem izboru.

V petek, 30. julija 2021 so v Coimbri, ki je nosilka naziva Evropska gastronomska regija 2021-2022, spletno razglasili zmagovalce leta 2021 - najboljše kulinarične spominke in kuhinjske pripomočke Mediteransko-kraške Slovenije. Na izboru so sodelovali 4 izdelki: dva kulinarična spominka - Kraška gmajna v šalčki, in Mmm Beatrice – umarmeladena kraška sladica ter dva kuhinjska pripomočka - Kamniti pečati za piškote in Woodlovestone - kolekcijo izdelkov iz kraškega kamna in lesa.

»Kraška gmajna v šalci«, sestavljen izdelek, ki ga je izdelalo Društvo za razvoj kmetijstva in turizma Planta. Jedro spominka je zeliščni čaj, ki ga pripravljajo na Kraški kmetiji Buntovi v Škrbini, kraški med z zaščiteno označbo porekla – okus akacija, kraškega čebelarja Ivana Atelška iz Povirja, skodelica – šalčka, ki je unikatno delo keramičarke Katje Prunk iz ateljeja Katarina Barbara iz Tomaja, culica, ki je sešita iz naravnega blaga in so jo nekoč uporabljali tako otroci, ki so si na pašo nesli kos kruha kot kosci za prenos popoldanske malice ter čajno sitce. Prejeli so nagrado za najbolj kreativno blagovno znamko (Most Creative Branding).

Kraška gmajna v šalci

 

Nagrado za najboljšo inovacijo na področju tradicionalnega oblikovanja (Best Innovation on Traditional Designje) je prejel Luka Boltar in njegova blagovna znamka WOODLOVESTONE za kolekcijo štirih sodobno oblikovanih izdelkov iz kamna in lesa: solnica iz kraškega kamna in pokrovčkom iz orehovega lesa, solnica iz soškega prodnika ter pokrovčkom in žličko iz orehovega lesa, terilnik iz soškega prodnika z lesenim batom iz lesa akacije (robinje) ter krožniček iz kraškega kamna in orehovega lesa. 

WoodLoveStone kolekcija iz kraškega kamna

 

Prvo mesto je prejel sestavljen izdelek iz Menorce pod imenom Gremo na prigrizek (Have a tec), ki vsebuje pivo, sir in med, drugo mesto je prejel puding Clarissas iz Coimbe (Clarissas Pudding), tretje pa set za peko kruha iz ovsene kaše (Kauraparta bread flour mix set) iz finske regije  Kuopio

V leto 2020 so se na mednarodnem tekmovanju v Kuopiu na Finskem med najboljših 10 spominkov uvrstili kar trije slovenski izdelki: Mr.Bee // Čebelarstvo Poslek - Kremni med z grozdjem, Vegansko lešnikovo maslo (Kmetija Košec), in Podboški cegu (Ivanka Černelič in Turistični podmladek OŠ Podbočje).

Mladi evropski kuharski mojstri 

Vsako leto poteka nacionalno predtekmovanje, izbor za mladega evropskega kuharskega mojstra, katerega organizira Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor. Letos je tekmovanje za nacionalno predtekmovanje za EYCA (European Young Chef Awards) 2022 potekalo 17. maja. Strokovno komisijo, prof. dr. Janez Bogataj, Srečko Koklič in Jure Dretnik, je prepričala Špela Kuhel, ki je pripravila cvičkovo obaro. Tako bo Slovenijo na tekmovanju EYCA na Norveškem zastopala novembra. 

Šesti izbor European Young Chef Award 2022, katerega tekmovanje bo gostila evropska gastronomska regija 2022 - Trondheim-Trøndelag, bo od 10. in 13. novembra 2022.

Prijave zbirajo do 9. septembra 2022.

Spoznajte nacionalne zmagovalce preteklih let

 

Janko Dulc, študent BIC Ljubljana, Višja strokovna šola, zmagovalec nacionalnega izbora EYCA 2020

Veselje do kuhanja ga spremlja že od otroštva, saj je, odkar pomni, rad sodeloval z mamo pri pripravi obrokov v domačem gospodinjstvu. V času srednješolskega izobraževanja je pridobil prve tekmovalne izkušnje na kuharskem tekmovanju Tuševa zvezda. Sledil je vpis na BIC Ljubljana, Višjo strokovno šolo. Že v prvem letniku se je udeležil nacionalnega tekmovanja v okviru Konzorcija biotehniških šol Slovenije, na katerem je tradicionalno jed »leteči žganci« pripravil na sodoben način. Njegovo interpretacijo jedi je komisija ocenila z vsemi možnimi točkami. Nove izkušnje je nabiral pri praktičnem izobraževanju v šolski restavraciji Kult316 ter zunanjih delodajalcih. S tem je pridobil samozavest pri pripravi jedi na višji zahtevnostni stopnji. 

 

Jure Dretnik, VSGT Maribor, zmagovalec nacionalnega izbora EYCA 2019

Jure Dretnik je na svoji kulinarični poti že na samem začetku ugotovil, da bo največ znanja pridobil z delom, z učenjem od najboljših. Mentorji strokovnih šol so v njem že zgodaj prepoznali talent in potencial in mu omogočili, da se je udeležil državnih in mednarodnih tekmovanj. Z željo po še več znanja je začel »stažirati« v najboljših kuhinjah tako v Sloveniji kot tujini. Spoznal je različne kuhinje in njihove sisteme, od klasičnih gostiln do restavracije s tremi Michelinovimi zvezdicami. Trenutno svoje znanje »pili« v Hiši Franko in tako sledi načelu učiti se od najboljših.

 

Rok Žurman, VSŠ Bled, zmagovalec nacionalnega izbora EYCA 2018

Za kuhanje ga je navdušil stric. Študiral je na VSŠ Bled. Profesor kuharstva je v njem videl potencial za nadobudnega kuharja in tako se mu je odprlo veliko vrat na poti ustvarjanja kariere. Po dveh zlatih medaljah v Italiji in Belgiji se je med visoko konkurenco preizkusil tudi na Irskem (European Young Chef Award). Učil oz. kuhal se je na kar nekaj dogodkih in v boljših restavracijah. Prevzel je vlogo šefa kuhinje v domači restavraciji Pristan, ki je v fazi prodaje. Nedavno se mu je ponudila priložnost v Bruslju, kamor bo šel nabirat nove izkušnje.”

 

Leon Pinatarič, Gostilna Rajh, nacionalni zmagovalec European Young Chef Award 2017 in mladi talent po Gault&Millau Slovenija 2021

Že kot otroku se je v njem izoblikovala želja po delu v gostinstvu, v mladosti pa ga je družinska tradicija gostilničarstva povsem posrkala vase in tako poskrbela, da je razvil talent, prepleten s predanostjo. Veliko mu pomeni, da to opazijo gostje, ki si želijo njegovih avtorskih jedi, največ pa mu pomeni, da se ti tudi vrnejo. Pravi, da v pisarni ne bi zdržal, da je v kuhinji srečen. Sodeluje z lokalnimi pridelovalci in proizvajalci, kuha tradicionalno, a recepte skuša nadgraditi s svojim znanjem, domače s pridihom modernosti, predvsem pa jedem doda svoj podpis. S strastjo govori o starih receptih, ki jih oživlja, in zatrdi, da si drugačnega življenja, kot ga ima, ne more predstavljati. Ko je zaključil izobraževanje, je vse, kar se je naučil, na svoj način vtkal v njihovo kuhinjo . "Vsak kuhar ima svoj slog, a sem pustil, da je ostala domača, le posodobljena,« pove Leon.

 

 

Filip Matjaž, Restavracija COB, nacionalni zmagovalec European Young Chef Award 2016

Filip predstavlja 5. generacijo gostilniške tradicije družine Matjaž. Čeprav se ni šolal na kulinarični šoli, je diplomiral s področja istrske gastronomije na Fakulteti za turistične študije. Pred odprtjem svoje doživljajske restavracije COB, je kulinarične spretnosti pridobival v družinski restavraciji Tomi ter z urjenjem v več z Michelinovimi zvezdicami nagrajenimi restavracijami v tujini.

Vrsto let je bil nezamenljiv član mladinske kuharske reprezentance Slovenije, s katero je osvojil več odličij na svetovnem ter olimpijskem prvenstvu. Leta 2017 je na tekmovanju za mladega kuharja Evrope osvojil tretje mesto ter postal regionalni ambasador IGCAT. 

Food Film Menu 2022

IGCAT, mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem, je tudi letos objavil poziv za sodelovanje na tekmovanju »Food Film Menu 2022« (Jedilnik kulinaričnega filma) za prijavo kratkih filmov s področja gastronomije pod krovno tematiko »Kulinarične zgodbe«. Rok za oddajo kulinaričnih videov je 16. avgust 2022.

S tekmovanjem Food Film Menu želi IGCAT spodbuditi mlade režiserje k pripovedovanju privlačnih zgodb iz njihovih regij (naj bo to o lokalni hrani, receptih, kuharskih mojstrih, kulinarični tradiciji, novostih ali podeželju), da kot ambasadorji svoje regije pomagajo krepiti ponos in zavedanje o slovenski kulinarični dediščini in prehranski raznolikosti.

S kratkimi kulinaričnimi filmi se lahko prijavijo kandidatke ali že nagrajene evropske gastronomske regije, ki s skupnimi močmi ozaveščajo o pomenu ohranjanja svojih kulturnih in kulinaričnih posebnosti, spodbujajo ustvarjalnost in gastronomsko inovativnost, izobražujejo za boljše prehranjevanje, izboljšujejo trajnostne turistične standarde, opozarjajo na posebne kulinarične kulture in povečujejo blaginjo lokalnih skupnosti. Obenem so sredstvo za zagotavljanje trajnejše prihodnosti, saj je kulinarična raznovrstnost povsod po svetu v nevarnosti zaradi globalizacije in podnebnih sprememb, ki ogrožajo lokalne rastlinske in živalske vrste in z njimi povezana tradicionalna znanja in izkušnje.

Kratke filme lahko režiserji prijavijo v eno izmed osmih kategorij: evropske gastronomske regije, mladi evropski kuharski mojstri, kulinarična doživetja obiskovalcev ali kulinarična darila iz gastronomskih regij, zgodovinske prehranske poti, nove težnje v prehrani, okolje in hrana, hrana in cilji OZN na področju trajnostnega razvoja ter film o hrani ter svetovne regije gastronomije.

To je izvrstna priložnost za filmske ustvarjalce, da pošljejo kratke filme o slovenski kulturni in kulinarični raznovrstnosti ter za predstavitev naše kulturne in gastronomske avtentičnosti izpod rok slovenskih filmskih ustvarjalcev.

Gastronomski video SLOVENIAN GASTRONOMY: YOU CAN'T SPELL SLOVENIA WITHOUT LOVE, ki ga je STO posnela v sodelovanju s Cirilom Jazbecem (TENT Film) je bil na Food Film Menu 2021 zmagovalec v kategoriji "New Food Trends".

Skupni zmagovalec Food Film Menu 2020 in zmagovalec v kategoriji European Young Chefs  je bil slovenski kratki film Levi Devžej, mladega kuharskega mojstra Jureta Dretnika , Evropskega chefa 2019 in producenta, režiserja in pisatelja, Matica Borkovića (8Production).

Vabljeni k ogledu ostalih preteklih zmagovalcev.

Javni poziv za sodelovanje na tekmovanju Jedilnik kulinaričnega filma »Food Film Menu 2022« je dostopen tukaj.

Komisija, sestavljena iz kulinaričnih, kulturnih in filmskih strokovnjakov IGCAT, bo iz vsake kategorije izbrala po en kratki film, ki bodo sestavljali uradni Jedilnik kulinaričnega filma 2022. Sedem zmagovalcev bo znanih septembra 2022. Na IGCAT družbenih omrežjih bo odprto glasovanje občinstva, ki bo odločilo o skupnem zmagovalcu oziroma bo izbralo najboljši kulinarični film izmed vseh kategorij.

Projekti in dogodki 

SlovenijaEvropska gastronomska regija 2021. Slovenska turistična organizacija, skupaj s partnerji in pridruženi člani, z izvajanjem številnih projektov, programov in dogodkov soustvarja gastronomsko zgodbo Slovenije. 

WEBINAR: SPRING INTO RECOVERY, 18. - 19. maj 2021

Slovenija  je 18. in 19. maja 2021 gostila dvodnevno spletno srečanje članov platforme IGCAT, strokovnjakov raznolikih sektorjev hrane, kulture, dobrega počutja, narave in drugih interesnih skupin. Prvi dan (18.5.) spletnega srečanja je posvečen odpornosti in okrevanju v gostinstvu in turizmu, vključno s turističnim manifestom Evropske potovalne komisije, drugi dan (19.5.) pa dvigu odličnosti v turizmu. Po udodnih predavanjih sledijo primeri dobrih praks. Predstavniki nagrajenih evropskih gastronomskih regij bo razdeljeni v 4 sobe (oba dneva) z namemon, da se sliši čim več primerov dobrih praks in nudi možnost zastavljanja vprašanj znotraj sobe glede na opredeljeno temo. 

Program 

 

Vabljeni k ogledu posnetkov spletnega srečanja ter videa ERG članic:

1. dan: Recovery & Resilience - Okrevanje in Odpornost

2. dan: Raising Exellence in Tourism - Dvig odličnosti v turizmu

Čestitke ERG članic Sloveniji - Evropski gastronomski regiji 2021

Food Film Menu 2022

IGCAT, mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem, je tudi letos objavil poziv za sodelovanje na tekmovanju »Food Film Menu 2022« (Jedilnik kulinaričnega filma) za prijavo kratkih filmov s področja gastronomije pod krovno tematiko »Kulinarične zgodbe«. Rok za oddajo kulinaričnih videov je 16. avgust 2022.

S tekmovanjem Food Film Menu želi IGCAT spodbuditi mlade režiserje k pripovedovanju privlačnih zgodb iz njihovih regij (naj bo to o lokalni hrani, receptih, kuharskih mojstrih, kulinarični tradiciji, novostih ali podeželju), da kot ambasadorji svoje regije pomagajo krepiti ponos in zavedanje o slovenski kulinarični dediščini in prehranski raznolikosti.

S kratkimi kulinaričnimi filmi se lahko prijavijo kandidatke ali že nagrajene evropske gastronomske regije, ki s skupnimi močmi ozaveščajo o pomenu ohranjanja svojih kulturnih in kulinaričnih posebnosti, spodbujajo ustvarjalnost in gastronomsko inovativnost, izobražujejo za boljše prehranjevanje, izboljšujejo trajnostne turistične standarde, opozarjajo na posebne kulinarične kulture in povečujejo blaginjo lokalnih skupnosti. Obenem so sredstvo za zagotavljanje trajnejše prihodnosti, saj je kulinarična raznovrstnost povsod po svetu v nevarnosti zaradi globalizacije in podnebnih sprememb, ki ogrožajo lokalne rastlinske in živalske vrste in z njimi povezana tradicionalna znanja in izkušnje.

Kratke filme lahko režiserji prijavijo v eno izmed osmih kategorij: evropske gastronomske regije, mladi evropski kuharski mojstri, kulinarična doživetja obiskovalcev ali kulinarična darila iz gastronomskih regij, zgodovinske prehranske poti, nove težnje v prehrani, okolje in hrana, hrana in cilji OZN na področju trajnostnega razvoja ter film o hrani ter svetovne regije gastronomije.

To je izvrstna priložnost za filmske ustvarjalce, da pošljejo kratke filme o slovenski kulturni in kulinarični raznovrstnosti ter za predstavitev naše kulturne in gastronomske avtentičnosti izpod rok slovenskih filmskih ustvarjalcev.

Gastronomski video SLOVENIAN GASTRONOMY: YOU CAN'T SPELL SLOVENIA WITHOUT LOVE, ki ga je STO posnela v sodelovanju s Cirilom Jazbecem (TENT Film) je bil na Food Film Menu 2021 zmagovalec v kategoriji "New Food Trends".

Skupni zmagovalec Food Film Menu 2020 in zmagovalec v kategoriji European Young Chefs  je bil slovenski kratki film Levi Devžej, mladega kuharskega mojstra Jureta Dretnika , Evropskega chefa 2019 in producenta, režiserja in pisatelja, Matica Borkovića (8Production).

Vabljeni k ogledu ostalih preteklih zmagovalcev.

Javni poziv za sodelovanje na tekmovanju Jedilnik kulinaričnega filma »Food Film Menu 2022« je dostopen tukaj.

Komisija, sestavljena iz kulinaričnih, kulturnih in filmskih strokovnjakov IGCAT, bo iz vsake kategorije izbrala po en kratki film, ki bodo sestavljali uradni Jedilnik kulinaričnega filma 2022. Sedem zmagovalcev bo znanih septembra 2022. Na IGCAT družbenih omrežjih bo odprto glasovanje občinstva, ki bo odločilo o skupnem zmagovalcu oziroma bo izbralo najboljši kulinarični film izmed vseh kategorij.

Gastronomske novice o projektu

Na Razvojnem centru Novo mesto, ki skrbi tudi za razvoj in promocijo v vodilni destinaciji Dolenjska, bodo letos v luči laskavega naziva »Evropska gastronomska...

Preberite več
07. 04. 2021

ERG: Promocija Dolenjske kot kulinarične destinacije z akcijo »Okusi Dolenjsko«

Zavod za turizem in kulturo Kranj je izdal knjižico Kranjsko na krožniku. Aktivnost je del projekta LAS – Kulinarično popotovanje,...

Preberite več
30. 03. 2021

ERG: Nova knjižica Kranjsko na krožniku: dobrote in okusi podeželja

Destinacija Čatež in Posavje je bogatejša za novo kulinarično brošuro Okusite Posavje, v novi image brošuri "Čatež in Posavje polno priložnosti" so zbrani...

Preberite več
04. 03. 2021

ERG 2021: Posavje se predstavlja - knjižica okusite Posavje, video in image brošura

IGCAT, mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem, je objavil poziv za sodelovanje na tekmovanju »Food Film Menu 2021« (Jedilnik...

Preberite več
03. 03. 2021

ERG 2021: Mednarodno tekmovanje za najboljše kratke kulinarične filme

Poziv za pridobitev znaka Slovenia Green Cuisine je bil prvič objavljen pred tednom dni, pridobili pa so ga že trije ponudniki: Gostilna pri Lojzetu –...

Preberite več
03. 02. 2021

Znak Slovenia Green Cuisine pridobili že trije ponudniki

V Slovenskem etnografskem muzeju (SEM) je med 20. januarjem in 14. februarjem 2021 na ogled razstava Slovenske penine. Razstavo je pripravil BIC Ljubljana v...

Preberite več
03. 02. 2021

Razstava Slovenske penine v Slovenskem etnografskem muzeju v okviru projekta Slovenija - Evropska gastronomska regija 2021

V tem tednu je Gault&Millau Slovenija razglasil nagrajence po izboru najnovejše izdaje mednarodnega gastronomskega vodnika Gault&Millau Slovenija...

Preberite več
20. 01. 2021

Znani so nagrajenci po izboru gastronomskega vodnika Gault&Millau za 2021

Nemški organizator potovanj Genussreisen je v sodelovanju s predstavništvom STO v Nemčiji pripravil edinstveno virtualno kulinarično doživetje za ljubitelje...

Preberite več
07. 01. 2021

Virtualno kulinarično potovanje in doživetje za ljubitelje slovenske kulinarike na nemškem trgu

Novinarji Michelin vodnika so septembra obiskali Vilo Podvin, prejemnico Michelinove zvezdice ter objavili drugi članek o slovenskih prejemnikih zvezdic...

Preberite več
19. 11. 2020

Vila Podvin: z lokalnim povezovanjem do Michelinove zvezdice

Okusiti Slovenijo

Okusiti Slovenijo

Izvirno kulinariko je lepo okušati, še lepše jo je doživeti! Najdite svoje doživetje na 84 straneh predstavitve Evropske gastronomske regije 2021, ki je tudi dežela odličnega vina in medu. Poleg avtentičnih okusov vseh 4 slovenskih regij predstavlja najboljše kuharske mojstre, najbolje ocenjene restavracije in gostilne, gastronomske prireditve, okusne spominke in še marsikaj!   Slovenija - evropska gastronomska regija 2021

Bi radi izvedeli še več o projektu ali se mu pridružili?

Kandidatura Slovenije

Pridobitev naziva evropska gastronomska regija 2021

Kandidatura Slovenije

Več

Ambasadorji

Kdo so priznani strokovnjaki, ambasadorji projekta?

Ambasadorji

Več

Druge regije

Spoznajte tudi druge evropske gastronomske regije!

Druge regije

Več

Pridružite se

Pridružite se projektu!

Pridružite se

Več

Deli s prijatelji

Dodaj med priljubljene Deli na Facebooku Deli na Twitterju Deli na LinkedInu Deli na Vkontakte Pošlji prijatelju