Kandidatura Slovenije za pridobitev naziva evropska gastronomska regija 2021

Slovenija je bila v začetku marca 2018 potrjena kot kandidatka za naziv evropska gastronomska regija 2021. V procesu pridobitve naziva je uradnemu podeljevalcu naziva Mednarodnemu inštitutu za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem (IGCAT) predložila knjigo kandidature OKUSITI SLOVENIJO, ki jo je uredil prof. dr. Janez Bogataj. Častni pokrovitelj kandidature je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

V projekt kandidature Slovenije za naziv evropska gastronomska regija 2021 je vključenih 22 partnerjev, ki s svojimi odličnimi projekti in programi soustvarjajo zgodbo na poti pridobitve tega prestižnega naziva. Med njimi so:

Okusiti Slovenijo

Okusiti Slovenijo

Oglejte si knjigo kandidature, s katero je Slovenija uspešno kandidirala za naziv Evropska gastronomska regija 2021. Slovenija želi na področju gastronomskega turizma doseči večjo prepoznavnost in se pozicionirati kot vrhunska gastronomska regija Evrope, obenem pa želi nadalje razvijati svojo gastronomsko ponudbo.V knjigi kandidature je Slovenija opredeljena kot stičišče gastronomske različnosti in lokalnih okusov. Predstavljeni so razvoj gastronomije Slovenije, strategija gastronomije Slovenije, zaščita živil in jedi, lokalne in regionalne tržne znamke s področja kulinarike in gastronomije, vinogradništvo, vinarstvo in pivovarstvo. Posebej so omenjeni dan slovenske hrane in tradicionalni zajtrk ter sladkosti in zdravje s čebelami, gastronomija in turizem ter kulinarične in gastronomske prireditve.

Del knjige je namenjen predstavitvi evropskega sodelovanja in sodelovanja z drugimi partnerji evropskih gastronomskih regij na področju izobraževanja, komuniciranja, vključevanja prebivalstva, podpori malim in srednje velikim podjetjem na področju kulinarike in gastronomije ter ovrednotenju celotnega projekta. Predstavljeni so vsi projekti in programi zainteresiranih partnerjev, ki so usmerjeni v krepitev dosedanjih dobrih praks in k razvoju inovativnosti.

 

Obisk strokovnjakov mednarodne platforme Evropska gastronomska regija v Sloveniji 

 

Strokovna komisija je med 17. in 20. julijem 2018 Slovenijo obiskala, na terenu preverila njeno gastronomsko ponudbo in se ločeno srečala s predstavniki 16 deležnikov. Strokovna komisija ERG, ki jo sestavljajo dr. Diane Dodd, strokovnjakinja za urbane in regionalne kulturne in umetnostne strategije ter predsednica Mednarodnega inštituta za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem IGCAT, uradnega nosilca nagrade in platforme Evropska gastronomska regija, Blanca Cros, strokovnjakinja za trajnostni turizem in predstavnica Katalonije, evropske gastronomske regije 2016, Alfred van Mameren, strokovnjak s področja regionalnega razvoja in predstavnik Severnega Brabanta, evropske gastronomske regije 2018, in Jacinta Dalton, strokovnjakinja za strateški razvoj na področju prehranskega razvoja, predstavnica Galwaya (zahodna Irska), evropske gastronomske regije 2018, se je na podlagi pisne prijave, obiska v regiji, predstavitve in razprave odločila, da Slovenijo priporoči upravnemu odboru IGCAT za nosilko naziva evropska gastronomska regija 2021.

Podelitev Sloveniji naziva evropska gastronomska regija 2021 v Bruslju 

 

8. oktobra 2018 je bil Sloveniji podeljen uradni naziv evropska gastronomska regija 2021. Naziv je bil Sloveniji podeljen na slovesnosti v okviru evropskega tedna regij in mest v Bruslju.

Pridobitev naziva Evropska gastronomska regija je izjemnega pomena za promocijo nacionalne kulinarike in gastronomije. S svojimi učinki pa hkrati prispeva k trajnostnemu razvoju, spodbuja trajnostni gastronomski turizem in lokalno samooskrbo, povezuje podeželska in urbana območja, poudarja pomen prehrane za zdravje ter zagotavlja podporo malim in srednjim podjetjem. 

Novice z okusom

Prejemajte gastronomske zanimivosti, novosti, dosežke in priložnosti v svoj e-poštni predal!

Deli s prijatelji