Michelin restavraciji v dveh butičnih hotelih

Objavljeno: 24.2.2022 Več informacij

Nazaj na novice

Michelin restavraciji v dveh butičnih hotelih

Novinar Michelinovega vodnika je v novembru 2021 obiskal z Michelinom nagrajene slovenske restavracije in izvedel intervjuje s prejemniki Michelinovih priznanj lanskoletnega izbora. Drugi od šestih člankov predstavlja vrhunski restavraciji dveh butičnih hotelov, Kendovega dvorca v Spodnji Idriji in Vile Planinke na Zgornjem Jezerskem, uvrščenih v Michelinov vodnik 2021.

Michelin restavraciji v dveh butičnih hotelih

Kendov dvorec, umetnost tradicije

V Spodnji Idriji se nahaja Kendov Dvorec, podeželski dvorec iz leta 1377, danes butičen 5-zvezdičen hotel, urejen v tradicionalnem slogu in v romantičnem vzdušju. Nekdanja glavna dnevna soba tradicionalne slovenske hiše - ima še vedno nizek strop, impozantno zeleno lončeno peč, stare lesene klopi in povoskane talne deske.

Restavracija je srce dvorca. Kuharski tandem, Franci Pivk in Klavdij Pirih, si že dvajset let prizadevata na jedilnik vključevati lokalne sestavine. Sadje in zelenjava prihajata iz lastnega hotelskega vrta in sadovnjaka, sir iz bližnje Poljanske doline, postrvi pa so iz reke Trebuščice. Meso je skoraj izključno od živali, vzrejenih v dolini, zlasti jagnjetine. Kuharski mojster Klavdij Pirih je tudi čebelar.

Značilne jedi restavracije so žlikrofi (polnjeni s krompirjem in slanino), bakalca (jagnječja pleča z zelenjavo in belim vinom), ajmoht ter štruklji. Se pa jedilnik dnevno spreminja v korist hotelskih gostov. Na vinski karti prevladujejo vina iz Vipavske doline in Goriških Brd, v ponudbi pa so tudi odlična lokalna craft piva.

Klasično razpoloženje in toplo vzdušje prevladujeta v zgornjem nadstropju, kjer dekoracija v desetih sobah ostaja zvesta duhu hiše, hkrati pa polaga vse na sodobno udobje. Zdi se, da vsaka soba s svojim pohištvom iz masivnega lesa, orientalskimi preprogami in lestenci iz muranskega stekla pripoveduje delček zgodovine.

Tako kot Michelin Guide postavlja standarde za gastronomijo, Tablet Hotels postavlja enak standard za hotele. Kendov dvorec, je poleg Antiq Palace Hotel & Spa v Ljubljani, edini v Sloveniji, ki se ponaša z oznako Tablet Hotels, najbolj edinstvenih in izjemnih hotelov na svetu. Kendov Dvorec pa tudi član mednarodnega združenja Relais & Châteaux. 

Vila Planinka, v stiku z naravo

Arhitektura butičnega hotela Vila Planinka se zliva s spektakularno gorsko pokrajino, ki pa ne navdušuje le z razkošjem narave, temveč tudi z interierjem v slogu alpskega šika. Prevladujejo naravni materiali, kot sta les in kamen, ki dajejo rustikalen, a eleganten videz.

Prenočiti tukaj pomeni uživati v novi vrsti razkošja, umiku od digitalizacije v korist ponovnega povezovanja z naravo. V Vili Planinka je pomembno, da si vzamete čas. Po slikoviti magistralni cesti ob reki Kokri se je na Zgornje Jezersko, vredno zapeljati tako zaradi oddiha kot tudi zaradi vrhunske kulinarike.

Zavezani trajnosti se v Vili Planinka ponašajo s prvovrstnimi jedmi iz kakovostnih in okusnih lokalnih sestavin z bližnjih ekoloških kmetij: uporabljajo sezonsko sadje in zelenjavo, sir, maslo in meso z visokogorskih pašnikov, sveže sladkovodne ribe, vsako jutro pobrana sveža jajca ter zelišča in jagode, nabrane v okoliških gozdovih.

»Za opredelitev svojega sloga bi rekel, da je moje kuhanje navdihnjeno s francosko »bistronomie«, a z osebnim pridihom in lastnih eksperimentov,« pravi Blaž. Postrv postrežejo s pinjencem, goveji tatar s kaprami in rdečo peso, tolminski sir v juhi, goveje prsi na ajdovih blinih, čokoladno sladico s kapljico istrskega olivnega olja. Meniji s štirimi, petimi ali sedmimi hodi se dnevno spreminjajo, tako da gostje hotela nikoli ne jedo iste jedi dvakrat.

Mladi kuharski mojster, Blaž Derlink, je sodeloval z Ano Roš (Hiša Franko) in Igorjem Jagodicem (Strelec).

V Vili Planinka strežejo z minerali bogato lokalno izvirsko vodo, imenovano »Jezerska slatina«. Pri vinski spremljavi se lahko zanesete na sommelierja Marka Korena, ki si vzame čas in do potankosti razloži o vsakem izmed več kot 200 slovenskih vin iz vseh treh vinorodnih dežel. Zastopane so vse barve in stili, večinoma pa so to naravna ali biodinamična vina ... Še en način, kako ostanejo v stiku z naravo.

Preberite si najnovejši Michelinov članek.

9. marca bo objavljen tretji članek – Slovenska gastronomija – lokalna in divja. V članku bosta predstavljena restavracija Pavus – Grad Laško in Galerija Okusov, 22. marca pa video s kuharsko mojstrico Ksenijo Mahorčič.

Več informacij o Michelinu v Sloveniji je na voljo na povezavi. 

Več o Michelinu v Sloveniji in ostale članke najdete na:

www.slovenia.info/sl/zgodbe/sledite-michelinovim-zvezdicam-po-sloveniji in

www.tasteslovenia.si/sl/michelin/.

Nazaj na novice

Urednica TTA novic:

mag. Livija Kovač Kostantinovič, domači PR
tel.: 01 589 85 65
e-naslov: livija.kovac(at)slovenia.info

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v slovenskem turizmu. Z naročilom na novice TTA boste tedensko prejemali najnovejše poslovne novice s področja turizma in druge aktualne informacije.

Deli s prijatelji