STO s prenosom dirke Po Sloveniji že šesto leto krepi prepoznavnost in ugled Slovenije

Objavljeno: 12.4.2023 Več informacij

Nazaj na novice

STO s prenosom dirke Po Sloveniji že šesto leto krepi prepoznavnost in ugled Slovenije

Še 63 dni nas loči do 29. mednarodne kolesarske dirke Po Sloveniji, ki bo potekala med 14. in 18. junijem. Slovenska turistična organizacija (STO) bo v partnerstvu s Kolesarskim klubom Adria Mobil tudi letos zagotovila prenos dirke pod prepoznavnim sloganom »Fight for green« na globalni televizijski mreži Eurosport. Za še učinkovitejšo promocijo Slovenije in destinacij, ki gostijo dirko, STO ob dirki izvaja dodatne oglaševalske aktivnosti. Podrobnosti o organizaciji in izvedbi dirke so partnerji predstavili na današnji novinarski konferenci v Ljubljani. Na novinarski konferenci sta sodelovala tudi vrhunska kolesarja Luka Mezgec ter Domen Novak.

STO s prenosom dirke Po Sloveniji že šesto leto krepi prepoznavnost in ugled Slovenije

STO se je po odličnih rezultatih v preteklih letih za sodelovanje pri kolesarski dirki Po Sloveniji odločila tudi letos. Dirka, ki bo kolesarje iz 19 svetovnih ekip popeljala po 833,3 kilometra trase, bo v 11 urah prenosa v živo na TV-kanalih Eurosport 1 in 2 po ocenah dosegla več kot 10 milijonov kolesarskih navdušencev.

Mag. Maja Pak, direktorica STO, je na novinarski konferenci izpostavila: »Veseli nas, da smo izjemen športni dogodek v organizaciji Kolesarskega kluba Adria Mobil s podporo destinacij in STO pripeljali do mednarodne prepoznavnosti, pa tudi do vse večje priljubljenosti med slovensko javnostjo. STO bo, ob prenosu dirke na Eurosportu, dodatno vidnost prireditve tudi letos zagotovila z oglaševanjem na Eurosportu maja, junija in julija z 230 videospoti Slovenije in destinacij, ki gostijo začetek in cilj posameznih etap, spletnim oglaševanjem na eurosport.com in objavami na drugih kanalih Eurosporta. Dirka se ponaša z izredno gledanostjo, saj si jo je v zadnjih petih letih ogledalo več kot 46 milijonov gledalcev

Pakova je še poudarila, da dirka s televizijskim prenosom, ob atraktivnem športnem dogodku v svet ponese tudi turistično predstavitev Slovenije. »Projektu se vsako leto priključijo nove destinacije. Tokratna dirka poteka skoraj skozi celo Slovenijo, od Kobarida do Ormoža. Pomembno je, da dirko prenaša tudi RTV Slovenija, saj s tem krepimo tudi željo po aktivnem oddihu in zdravem življenjskem slogu prebivalcev Slovenije,« je dodala.

Slovenija se predstavlja kot odlična destinacija za aktivna doživetja

Slovenija se že s samim prenosom dirke na Eurosportu predstavlja kot odlična država za aktivna doživetja na prostem ter kot vrhunska gostiteljica najzahtevnejših športnih prireditev.

Še dodatno pa bo STO vidnost dirke okrepila z oglaševalskimi aktivnostmi. Slovenijo in turistične destinacije bo predstavila v 230 televizijskih oglasih in predvidoma 3,2 milijona prikazih spletnih oglasov na spletnih straneh Eurosporta (eurosport.com). Pet televizijskih oglasov bo predvajanih med prenosom kolesarske dirke Giro d'Italia in pet oglasov med prenosom kolesarske dirke Tour de France. Intenzivne so tudi druge komunikacijske aktivnosti predstavitve Slovenije kot zelene in varne destinacije za odlična aktivna doživetja na kanalih Eurosporta.

Multimedijski velikan Eurosport Group mesečno doseže 205 milijonov ljudi po vsem svetu (preko TV-kanalov, spleta, aplikacij in družbenih omrežij). Eurosport se uvršča med najbolj gledane mednarodne televizijske kanale, pri čemer prenaša tudi kanale, kot sta CNN in BBC. 

STO tudi v letošnjem letu v okviru dirke sodeluje s turističnimi destinacijami. Vseh 10 destinacij, ki gostijo starte in cilje dirke (to so: Celje, Žalec, Grosuplje, Ljubljana, Vrhnika, Rogaška Slatina, Ormož, Postojna, Kobarid in Novo mesto),  bo predstavljenih v video spotih z izpostavitvijo ključnih turističnih znamenitosti. Znamka I feel Slovenia bo vidno izpostavljena ob trasi dirke, med drugim bo kar 20.000 zastavic traso obarvalo v zeleno barvo znamke Slovenije.

Prebivalce naše dežele bo za odkrivanje Slovenije na kolesu dirka navduševala tudi s prenosom na RTV Slovenija.

Tudi letošnja dirka bo potekala pod prepoznavnim sloganom »Fight for green« oz. »Borimo se za zeleno«.

Novinarska konferenca s predstavitvijo 29. Dirke po Sloveniji​​​​

Najodmevnejše športne prireditve za krepitev prepoznavnosti in ugleda Slovenije ter znamke I feel Slovenia

STO prepoznava pomen velikih in globalno odmevnih športnih dogodkov, ki nadgrajujejo podobo Slovenije kot odlične destinacije za aktiven oddih in priprave športnikov ter krepi prepoznavnost znamke I feel Slovenia. Zato je STO v zadnjih letih še posebej intenzivirala aktivnosti promocije Slovenije ob velikih športnih dogodkih, med drugim tudi dirki Po Sloveniji. STO za promocijske aktivnosti v okviru dirke tako danes namenja dvakrat večji znesek kot leta 2017, s tem pa občutno povečuje izpostavljenost lepot Slovenije, destinacij ter znamke I feel Slovenia.

STO je Slovenijo, slovenske destinacije in nacionalno znamko v letu 2022 intenzivno izpostavila na 51 mednarodnih športnih dogodkih ter sedmih evropskih in svetovnih prvenstvih, ki jih je gostila Slovenija. Beležili smo izredno velike dosege. Največ smo jih našteli ob Svetovnem prvenstvu v odbojki, in sicer 2,3 milijarde dosegov gledalcev. Slovenska etapa Giro d'Italia je gledalce dosegla 651-milijonkrat, 351-milijonkrat pa jih je denimo doseglo dogajanje v sklopu Evropskega prvenstva v rokometu za ženske.

Športni dogodki pomembno prispevajo tudi k desezonalizaciji slovenskega turizma; več kot 70% športnih dogodkov, ki jih je v letu 2022 podprla STO, je namreč potekalo v nizki turistični sezoni. Športni turizem odlikujejo tudi izredno visoki multiplikativni učinki.

Ponosni na tradicijo in pozorni na varnost

Dirka prinaša razgibano traso s povsem odprtimi možnostmi za številne kolesarje. Skupna razdalja dirke je 833,3 kilometra, skupna višinska razlika pa znaša kar 9.134 metrov:
1. etapa: Celje – Rogaška Slatina, 188,6 km
2. etapa: Žalec – Ormož, 163,1 km
3. etapa: Grosuplje – Postojna, 173,4 km
4. etapa: Ljubljana – Kobarid, 165,6 km
5. etapa: Vrhnika – Novo mesto, 142,6 km

Govorci so na današnji novinarski konferenci izpostavili tradicijo, saj letošnja dirka poteka ob 30. jubileju prve izvedbe.

Mag. Boštjan Škufca Zaveršek, podpredsednik uprave Telekoma Slovenije

Mag. Boštjan Škufca Zaveršek, podpredsednik uprave Telekoma Slovenije: »Telekom Slovenije je ponosni sponzor mnogokaterega športa in aktivnosti v naši državi. Nedavno smo zaključili sezono z nordijci, zdaj pa smo že zapolnili dvorano s kolesarji. Telekom Slovenije je podpornik dirke od samih začetkov, tudi z našo podporo je kolesarstvo postalo šport, ki si ga Slovenci jemljemo za svojega in je zelo množičen in v njem uživamo vse generacije. Dirka Po Sloveniji je eden izmed vrhuncev prireditev v Sloveniji, čeprav je letos konkurenca močna, še posebej v zimskem času. Vendar nas to postavlja na zemljevid sveta in v Telekomu Slovenije smo ponosni, da smo del tega. Kot slišimo, so potrditve udeležbe zelo eminentne in verjamem da bo dirka vrhunska. Želim si, da bo tudi varno, tako kot je varno vse, kar delamo v Telekomu Slovenije.«

Matjaž Leskovar, višji samostojni policijski inšpektor na Sektorju prometne policije

Matjaž Leskovar, višji samostojni policijski inšpektor na Sektorju prometne policije: »Slovenija je znana kot varna država, seveda si želimo vso to varnost prenesti na vse prireditve, ki potekajo v naši državi. Dirka Po Sloveniji je postala ena najbolj prepoznavnih prireditev, tako po gledanosti kot obiskanosti, zato je zagotavljanje varnosti za vse udeležence vsako leto znova izziv za policijo. Za varnost na dirki bo skrbelo več sto policistov, 28 motoristov policistov in približno tisoč rediteljev. Če je dirka zahtevna za kolesarje, je zahtevna tudi za varovanje. S policisti vedno znova preigravamo pravila za dirko, saj se zavedamo odgovornosti do kolesarjev in gledalcev. Kot vedno si bomo prizadevali da bo dirka potekala varno in bomo vse pozivali k strpnosti na cestah. Upoštevati je treba navodila rediteljev in policistov ob cesti, vsekakor pa ste vsi vabljeni navijati. Lani smo še posebej na Veliki Planini dokazali da znamo navijati in da znamo poskrbeti za varnost, tako da gremo v tem duhu naprej.«

Bogdan Fink, organizacijski direktor dirke Po Sloveniji

Bogdan Fink, organizacijski direktor dirke Po Sloveniji: »Ponosni smo na zgodovino in tradicijo, ki se je ne da kupiti, ter vse, ki so delali dirko pred nami in so umestili dirko v kolesarski zemljevid sveta. Letošnja dirka je na papirju precej lažja kot bo v resnici na cestah. Že prvi dan bo zahteven z veliko majhnih tehničnih vzponov, ki se jih niti ne vidi na prerezu. Drugi dan se obeta šprint glavnine, a tudi to ni nujno zaradi vzpona na Jeruzalem, nato pa se dirka stopnjuje vse do konca. Tudi zadnji dan, ko je etapa dolga 'samo' 142 kilometrov ne gre za nedeljski sprehod, ampak za dirkanje do konca. Do zadnjega metra. Ob tem pa nikoli ne pozabimo, da mi samo pripravimo poligon, dirko pa naredijo kolesarji. Ti pa nikoli ne razočarajo.«

Mojca Novak, predsednica organizacijskega odbora dirke Po Sloveniji in predsednica Kolesarskega kluba Adria Mobil

Mojca Novak, predsednica organizacijskega odbora dirke Po Sloveniji in predsednica Kolesarskega kluba Adria Mobil: »Ob jubilejnem dogodku ob 30. obletnici dirke je bilo že veliko povedanega, a tudi danes ne morem mimo vseh visokih obletnic. Kolesarski klub je praznoval 50 let delovanja, dirka Po Sloveniji kot največji projekt kluba letos praznuje 30 let od njenega začetka, prihodnje leto pa bo potekala že 30. izvedba. To je za vse nas v Kolesarskem klubu Adria Mobil velik zalogaj. Poznamo vzpone in padce kluba in dirke Po Sloveniji, vendar nam je vedno uspelo zaradi vseh predanih posameznikov in športnih navdušencev in profesionalcev, sponzorjev, novinarjev, prostovoljcev in dela drugih društev. Zmogli smo, ker smo bili predani delu in viziji, ki je bila začrtana pred tridesetimi leti. Dirko so sprva organizirali z željo, da bi si domači tekmovalci na domačih tleh pomerili s tujo konkurenco, nihče pa ni imel tako močne vizije, da bi videl razvoj dirke v tako močan mednarodni dogodek s sodelovanjem najboljših kolesarjev in ekip na svetu. Dirke se vedno znova udeležujejo v Sloveniji vzgojeni kolesarji, člani ekip serije WorldTour, kar je veliko priznanje za vse nas.«

Dirka po Sloveniji tudi na družbenih omrežjih

Vabljeni k spremljanju kolesarske dirke Po Sloveniji tudi prek družbenih omrežij FeelSlovenia in na uradnih profilih organizatorja dirke: https://www.facebook.com/TourOfSlovenia/https://twitter.com/TourOfSlovenia?lang=en in https://www.instagram.com/tourofsloveniaofficial/.

Več informacij je na voljo tudi na spletni strani dirke na slovenia.info in uradni spletni strani: www.tourofslovenia.si

Foto: Sportida, Matic Klanšek Velej

Na naslovni fotografiji z leve proti desni: predsednica kolesarskega kluba Adria Mobil Mojca Novak, Domen Novak (UEA Team Emirates)direktorica STO, mag. Maja Pak, ter Luka Mezgec (Jayco Alula).

Nazaj na novice

Urednica TTA novic:

mag. Livija Kovač Kostantinovič, domači PR
tel.: 01 589 85 65
e-naslov: livija.kovac(at)slovenia.info

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v slovenskem turizmu. Z naročilom na novice TTA boste tedensko prejemali najnovejše poslovne novice s področja turizma in druge aktualne informacije.

Deli s prijatelji