STO v partnerstvu z Julijskimi Alpami na WTM London predstavila novo zbirko NFT in dogodek, ki ga zbirka promovira

Objavljeno: 8.11.2022 Več informacij

Nazaj na novice

STO v partnerstvu z Julijskimi Alpami na WTM London predstavila novo zbirko NFT in dogodek, ki ga zbirka promovira

STO je v partnerstvu z Julijskimi Alpami na WTM London predstavila omejeno izdajo novih NFT žetonov. Kot edinstven digitalni spominek so ga prejeli izbrani novinarji, ki so se danes udeležili novinarskih konferenc na predstavitvenem prostoru slovenskega turizma. NFT žeton je tudi vstopnica na enkraten dogodek Vrhunska senzorična pustolovščina v Julijskih Alpah, ki bo potekal maja naslednje leto v Sloveniji in ki bo gostom omogočil pristno občutenje narave. STO uporablja dosežke napredne tehnologije za inovativen način promocije slovenskega turizma, hkrati pa v skladu s svojo trajnostno naravnanostjo opozarja na problematiko izginjajočih rastlinskih in živalskih vrst, kot sta alpska možina in divji petelin.

STO v partnerstvu z Julijskimi Alpami na WTM London predstavila novo zbirko NFT in dogodek, ki ga zbirka promovira

Slovenski turizem je bil tudi tokrat opažen zaradi svoje usmerjenosti v trajnostno delovanje. Odlična novica je, da so vodilni odločevalci v potovalni industriji uvrstili Slovenijo med top deset najbolj trajnostnih in odgovornih destinacij na svetu, kar je razkrila raziskava, ki so jo med njimi opravili na WTM London.

»Tokratna predstavitev slovenskega turizma na enem najpomembnejših globalnih srečanj turistične industrije poudarja pomen odgovornega, vključujočega, spoštljivega turizma. Pri tem izpostavlja Julijske Alpe kot poosebljenje vrednosti in vrednot slovenskega turizma: čudovita, neokrnjena narava, ki nudi vse možnosti za trajnostno naravnane turistične produkte in storitve. Slovenija pa na tej globalni borzi izstopa tudi kot inovativna destinacija z uporabo naprednih tehnologij, kot je veriženje blokov, za inovativen način promocije slovenskega turizma,« je izpostavila mag. Maja Pak, direktorica STO. »Združeno kraljestvo je eden pomembnejših trgov za slovenski turizem. Veseli me, da se britanski gostje po obdobju pandemije vračajo. Podatki zadnjih devet mesecev namreč kažejo trend rasti njihovih prihodov in prenočitev; številke se približujejo ravni v letu 2019, saj gre le še manj kot tretjinski zaostanek.«

Neponovljiv dogodek Vrhunska senzorična  pustolovščina v Julijskih Alpah, ki bo potekal maja naslednje leto,  bo predstavil Slovenijo kot destinacijo edinstvenih doživetij s poudarkom na aktivnostih v naravi in odlični gastronomski ponudbi. Hkrati pa bo z zgodbama o alpski možini in divjem petelinu izpostavil njuno ogroženost in poudaril pomen ohranjanja okolja in naravnih habitatov za ohranjanje ravnovesja v naravi. STO in Julijske Alpe bodo tako opozorile na dejstvo, da je bistvo usmerjanja prihodnosti planeta v  smer zavedanja o usodni povezanosti narave in človeka.

»Ta sveti prostor sprejme vse vedoželjne, željne pristnih doživetij, zasanjane in pustolovske, a hkrati prijazne in spoštljive do narave in ljudi. Julijske Alpe niso kraj za nezahtevne, dolgočasne goste, ki potrebujejo samo prostor za bivanje in čakanje; je prostor za pronicljive ljudi in ustvarjalne estete s posebnim pristnim dobrim okusom in svetovljansko senzibilnostjo. Ta oaza ni za vsakogar. Primernejša je za drzne. Tisti, ki imajo pustolovski značaj, kot je značaj, ki je pognal prve plezalce na Triglav in sprožil nov način življenja, ki ga danes imenujemo turizem,« je izpostavil Klemen Langus, direktor Turizma Bohinj.

Lansiranje NFT žetonov in predstavitev dogodka Vrhunska senzorična pustolovščina v Julijskih Alpah sta potekala danes v okviru WTM London na predstavitvenem prostoru Julijskih Alp, ki je oblikovan kot dnevna soba s sloganom »Naš dom. Naše vrednote. Dobrodošli.«. Predstavitveni prostor odraža prepričanje, da bi turistične destinacije morale svojim gostom nuditi občutek domačnosti in ugodja, kot ga doživljajo v svoji dnevni sobi. Hkrati pa opozarja, da bi turisti morali izkazati spoštljiv odnos in obzirnost tako do okolja, ki ga obiščejo, kot tamkajšnjih prebivalcev. Edinstvenost potovalne izkušnje je lahko le v odgovornem, spoštljivem, vključujočem, trajnostno naravnem turizmu, ki lahko ustvari večjo vrednost za vse.

Turizem se nenehno razvija in destinacije, ki vključujejo digitalizacijo v svoj razvoj in promocijo, pridobivajo pomembne konkurenčne prednosti. Uporaba tehnologije veriženja blokov omogoča ohranjanje mednarodne konkurenčnosti na visoki ravni s spodbujanjem digitalizacije, izboljšanjem zadovoljstva strank in dvigom stopnje zaupanja zaradi povečane učinkovitosti, transparentnosti in trajnosti – vrednot, ki so temelj vizije slovenskega turizma.

Blockchain se izkazuje kot zelo uporabno orodje in nosilec velikih sprememb, ki izboljšujejo in ustvarjajo digitalizacijo neštetih sektorjev z izjemno pozitivnimi učinki,  ki jih je STO izpostavila  v Strategiji digitalne preobrazbe slovenskega turizma 2022–2026, kjer v posebnem ukrepu (ukrep 9) obravnava koncept in funkcionalnost zelenega digitalnega žetona.

Tako je Slovenija kot prva država na svetu izdala NFT ob odprtju Expo 2020 Dubaj – nezamenljive žetone, ki se ustvarijo in certificirajo na tehnologiji veriženja blokov za promocijo rezultatov gospodarstva države in turističnih destinacij. To je bila zbirka 15.000 edinstvenih digitalnih 3D ikon, ekskluzivnih panoram in 360 fotografij visoke ločljivosti.

Z izdajo novih NFT žetonov in prihajajočim dogodkom v Julijskih Alpah pa Slovenija ponovno izstopa kot pametna, inovativna in trajnostna destinacija, ki je pripravljena zreti v prihodnost prek uporabe novih tehnologij.

Z implementacijo tehnologije blockchain je nastala nova informacijska platforma, katere  cilj je povečanje vrednosti in kakovosti za Slovenijo ter povečanje in posodabljanje promocijskih aktivnosti STO z namenom zagotavljanja predstavitve turističnega sektorja Slovenije in turizma v digitalni, sodobni in inovativni obliki.

Na WTM London, ki velja za enega najpomembnejših mednarodnih dogodkov v svetu turizma, se v organizaciji STO  predstavlja 24 različnih predstavnikov slovenskega turističnega gospodarstva s ponudbo, ki temelji na trajnostnih, butičnih, personaliziranih, inovativnih doživetjih. Svoj nastop na turistični borzi sta povzela mag. Petra Stušek iz Turizma Ljubljana in Marko Sikur iz agencije Palma.

Mag. Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana: »Ljubljana velja za eno vodilnih destinacij na področju trajnostnega in regenerativnega turizma v svetovnem merilu. Ker se ponaša z nazivom Zelena prestolnica Evrope 2016 in od letošnjega leta tudi z oznako Slovenia Green Destination PLATINUM, ostaja Turizem Ljubljana predan ohranjanju tega edinstvenega statusa, ki ga razvijamo in predstavljamo z novimi izkušnjami, festivali in projekti. Med njimi so nedavno lansirana nova butična doživetja, kreativne delavnice, s katerimi v Turizmu Ljubljana domačim in tujim obiskovalcem Ljubljane nudimo priložnost, da izkusijo in občutijo destinacijo skozi aktivno udeležbo in lastno izkušnjo, ki je edinstvena in posebna za lokalno okolje, v katerem počitnikujejo. Pri tem smo se oprli na spodbujanje, ohranjanje in prezentacijo starih obrti, ki so pomemben del kulturne dediščine in identitete, tako lokalne kot nacionalne. Temu se pridružuje tudi projekt digitalnega raziskovanja zelene in dediščine polne regije Osrednja Slovenija, veselimo pa se tudi že našega povsem novega spomladanskega festivala, ki se bo osredotočil na slovenske lokalne praznike in predstavljal obiskovalcem nov motiv prihoda tudi zunaj sezone.«

Marko Sikur, izvršni direktor področja incoming turizma v agenciji Palma: »Pandemija nas je sprva vse presenetila, hkrati in  oviram navkljub pa nas je pravzaprav usmerila na pravo pot za naprej. V TA Palma verjamemo, da je v tej post-pandemični eri postalo še bolj pomembno ohranjati in, seveda, obdržati pristen, odkrit, oseben poslovni odnos  tako z našimi partnerji v tujini kot dobavitelji in hkrati poskrbeti za prvovrstno izkušnjo zadovoljstva za naše goste. Potovalne navade so se vsekakor spremenile tako pri gostih kot tudi pri partnerjih, kar je razvidno tudi iz povpraševanj, ki jih dobivamo na dnevni ravni. Še posebej pohvalno je dejstvo, da so povpraševanja v skladu s Strategijo razvoja slovenskega turizma:  trajnostni razvoj, butičnost, avtentična doživetja v kombinaciji z eno-gastronomskimi doživetji. Tako Palma kot naši partnerji postavljamo kvaliteto storitev pred kvantiteto, kar sicer morda pomeni manjše skupine, ki pa imajo večjo dnevno potrošnjo kot velika skupina dnevnih obiskovalcev. Vse to na koncu prispeva k dolgoročnim sodelovanjem in posledično boljšim poslovnim rezultatom. Prepričan sem, da je slovenski turizem na pravi poti.  Pri Palmi smo veseli, da smo in bomo še naprej del te uspešne zgodbe.«

Predstavitvam ponudbe slovenskega turizma na WTM London lahko sledite prek družbenih omrežij STO: Twitter – Slovenia Tourism @tourism_slo in Feel Slovenia @sloveniainfoFacebook –  Feel SloveniaLinkedin  – Slovenian Tourist Board.

Informacije so objavljene tudi na posebni strani v okviru osrednjega slovenskega turističnega portala.

Naslovna fotografija: Oscar Lumley

Nazaj na novice

Urednica TTA novic:

mag. Livija Kovač Kostantinovič, domači PR
tel.: 01 589 85 65
e-naslov: livija.kovac(at)slovenia.info

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v slovenskem turizmu. Z naročilom na novice TTA boste tedensko prejemali najnovejše poslovne novice s področja turizma in druge aktualne informacije.

Deli s prijatelji