Svetovni dan čebel 2022 izpostavlja pomen mladih in čebelarstva

Objavljeno: 19.5.2022 Več informacij

Nazaj na novice

Svetovni dan čebel 2022 izpostavlja pomen mladih in čebelarstva

20. maja Slovenija in z njo ves svet petič obeležuje svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) razglasila 20. decembra 2017. Leto 2022 je evropsko leto mladih, zato je glavna tema letošnje obeležitve mladi in čebelarstvo. STO je ob tej priložnosti za tujo javnost pripravila posebno epizodo podkasta Feel Slovenia za krepitev prepoznavnosti Slovenije kot dežele z bogato čebelarsko tradicijo in čebelarskega turizma.

Svetovni dan čebel 2022 izpostavlja pomen mladih in čebelarstva

Glavna tema letošnje obeležitve so mladi in čebelarstvo. Obeležitev nagovarja mlade o pomembnosti opraševalcev, njihove zaščite in učenja veščin čebelarjenja, ki se pomembno prenašajo iz roda v rod. Za prihodnost čebelarstva sta izjemno pomembna prenos znanja in ozaveščanje o pomenu čebel, predvsem v zvezi z mladimi, ki so naša prihodnost. Čebelarstvo omogoča tudi nova, t.i. zelena delovna mesta, nove priložnosti čebelarskim družinam in kmetijam za razvoj čebelarskega turizma, izdelkov z dodano vrednostjo itd.

Slovenija že vrsto let posebno pozornost namenja ozaveščanju mladih o pomenu čebel in čebelarstva. Najbolj znan projekt je Tradicionalni slovenski zajtrk oziroma Evropski medeni zajtrk, ki se izvaja v nekaterih državah EU. Zelo dejavni so tudi posamezni čebelarji in lokalna društva, ki so tradicionalno prisotni v šolah in vrtcih, kjer mlade učijo o pomenu čebelarstva in jih navdušujejo nad tem poklicem. Zanimanje za čebelarstvo v Sloveniji narašča, povečuje se tudi število čebelarjev, ki jih je bilo leta 2021 kar 11.459.

Glavni namen svetovnega dne čebel je ozaveščanje svetovne javnosti o pomenu čebel in drugih opraševalcev za človeštvo v luči prehranske varnosti in svetovne odprave lakote ter skrbi za okolje in biotsko raznovrstnost. Vsakoletno obeleževanje svetovnega dne čebel je pomembna prednostna naloga Slovenije doma in v tujini, s katero si naša država prizadeva za promocijo pomena čebel in divjih opraševalcev ter poziva h krepitvi dejavnosti za njihovo ohranjanje.

Svetovni dan čebel pomembno prispeva k promociji slovenskega čebelarstva in turizma ter k reševanju globalnih problemov – prehodu na trajnostno kmetijstvo ter odpravljanju revščine in lakote v državah v razvoju in hkrati ponuja priložnost za prenos bogatega znanja in veščin na področju čebelarstva. Prav tako krepi svetovni ugled Slovenije kot zelene, zdrave, aktivne in inovativne destinacije.

Slovenija je ena od zibelk čebelarjenja v Evropi, kjer obiskovalci lahko okušajo med in druge čebelje pridelke ter z njimi povezane medene jedi, tradicionalne medene pijače.  V zdraviliških in wellness centrih lahko občutite medene masaže in druga razvajanja. V Sloveniji se lahko preizkusite v ustvarjalnosti s čebeljim voskom in drugimi sestavinami. Posebnost so tudi vrtovi medovitih rastlin ali tematske čebelarske poti. V muzejih in muzejskih zbirkah obiskovalci lahko spoznavajo izjemno dediščino čebelarstva v Sloveniji. Slovenija med prvimi na svetu ponuja tudi inovativne in certificirane oblike apiturizma. Dejansko je produkt čebelarskega turizma obiskovalcem na voljo v vseh slovenskih pokrajinah.

Slovenija je dežela izjemnih naravnih danosti. Pomemben del tega naravnega razkošja Slovenije so avtohtone in endemične vrste. Med njimi ima poseben pomen kranjska sivka, avtohtona slovenska čebela, ki je zaradi svojih miroljubnih lastnosti že dolgo priljubljena med čebelarji po vsem svetu. Poleg medu, ki ga nabira, povsod poskrbi za opraševanje različnih koristnih vrst in pomaga ohranjati biotsko razvnovrstnost.

Vabljeni k raziskovanju dodatnih zgodb na portalu www.slovenia.infoPraznujte z nami svetovni dan čebel

Osrednjo obeležitev svetovnega dne čebel 2022 bo na državni ravni organizirala Čebelarska zveza Slovenije in bo v soboto, 21. maja, v Dolenjskih Toplicah.

V organizaciji Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) bo 20. maja prek avdiovideo prenosa potekala spletna okrogla miza z naslovom Zavzemimo se za čebele: praznovanje raznolikosti čebel in sistemov čebelarjenja. Sodelovali bodo strokovnjaki iz vseh regij sveta, ki bodo predstavili različne načine čebelarjenja in raznolikost čebel in divjih opraševalcev. Udeleženci bodo letos razpravljali o problematiki pospešenega upadanja raznolikosti opraševalcev.

Pomembno je omeniti tudi nagrado Zlata čebela, ki jo bodo letos podelili že drugič. Prvo nagrado Zlata čebela je lani prejel prof. dr. Lucas Alejandro Garibaldi iz Argentine. S to nagrado Slovenija promovira Svetovni dan čebel ter prenos znanja in veščin in tako utrjuje zgodbo Slovenije kot zelene, zdrave, aktivne in inovativne države.

Čebelji pogled na Slovenijo (A Bee's Eye View of Slovenia) – posebna epizoda Podcasta Feel Slovenia

Podkast Feel Slovenia je uradni podcast Slovenske turistične organizacije v angleškem jeziku, ki ga gosti dr. Noah Charney. Ta posebna epizoda je namenjena obeleženju Svetovnega dneva čebel. Med gosti so Lucie Grace, britanska novinarka, ki je obiskala Slovenijo, da bi napisala prispevek o čebelarski tradiciji, Mateja Reš, ki vodi Vrt okusov ob Blejskem jezeru, dr. Peter Kozmus, eden vodilnih slovenskih čebelarjev, ki vodi vzrejni program kranjske sivke v okviru Čebelarske zveze Slovenije, in Gorazd Trušnovec, prvi urbani čebelar v Sloveniji, ki ima panje že na 12 strehah v Ljubljani.

Feel Slovenia the Podcast #7: A Bee's Eye View on Slovenia

Odvijajo se številni zanimivi projekti povezani s Svetovnim dnevom čebel

Trenutno potekajo številni zanimivi projekti, ki v ospredje postavljajo pomen čebel in čebelarstva, tako virtualno kot tudi v živo. Med drugim gre omeniti razstavo 3D kranjske čebele v Cankarjevem domu v Ljubljani, spletno kampanjo POMAGAJ ČEBELI. POSADI DREVO in Zgodbe iz Slovenije na spletnih straneh Google Arts and Culture.

Razstava 3D–kranjica

Ob svetovnem dnevu čebel in enajstem letu mestnega čebelarstva na strehi Cankarjevega doma v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije Cankarjev dom predstavlja 3D-kranjico, fizični model čebele delavke Apis mellifera carnica, slovenske avtohtone kranjske čebele. Model je nastal ob slovenskem predsedovanju Svetu EU-ja, nato pa odpotoval še na svetovno razstavo Expo v Dubaj, kjer si ga je v slovenskem paviljonu ogledalo skoraj miljon ljudi. Model je izdelan s 3D-tiskom in ima več kot 90-odstotno morfološko podobnost z resnično čebelo delavko. Maketa je izdelana v razmerju 1 : 100 in v dolžino meri 170 cm. Model združuje gibljive dele čebeljega telesa, devet animacij v slovenskem in angleškem jeziku.

Posadimo drevo, da čebelam bo lepo

Spletna akcija HELP A BEE. PLANT A TREE. slovenskih podjetji Treecelet in Medex, je povabilo vsem, da pomagamo ponovno pogozditi opustošena območja v najrevnejših predelih sveta. V mesecu maju tako vabita prav vsakogar, da obišče www.help-a-bee.com in posadi svoje virtualno drevo. Za 1 milijon posajenih virtualnih dreves bosta zasadili 10.000 medovitih dreves v naravi v Tanzaniji. V zahvalo za posajeno drevo Medex vsakemu sadilcu podarja tudi certifikat s podpisom podpornika akcije in prijatelja čebel, našega vrhunskega kolesarja Tadeja Pogačarja, ki je tudi ambasador slovenskega turizma.

Zgodbe iz Slovenije na platformi Google Arts and Culture, posvečene čebelarstvu

Zgodbe iz Slovenije na platformi Google Arts and Culture, pri katerih kot nacionalni partner sodeluje Slovenska turistična organizacija, nudijo spletni vpogled v bogato slovensko naravno in kulturno dediščino. Zgodbe, ki so povezane s čebelarskimi tradicijami, so Velikodušne čebele, ki prikazuje vsa darila, ki jih prinašajo čebele, Čebelje galerije o edinstveni obliki ljudskega slikarstva, panjskih končnicah, Najstarejša med najstarejšimi, zgodbo o najstarejši znani panjski končnici, zgodbo Adama in Eve na panjskih končnicah in zgodbo Hudobec leži v detajlih..

Še nekaj zanimivih dejstev, povezanih s čebelarstvom:

  • S petimi čebelarji na 1000 prebivalcev je Slovenija po številu čebelarjev v samem vrhu med državam Evropske unije. Število čebelarjev v zadnjih letih še narašča.
  • Slovenski čebelarji skrbijo za skoraj 200 tisoč čebeljih družin. Več kot 90 odstotkov družin kranjske sivke prebiva v značilno slovenskih panjih.
  • V Sloveniji pridelava medu med leti niha, saj je odvisna od okolijskih dejavnikov, ki vplivajo na življenje čebel in njihovo proizvodnjo. V letu 2020 smo pridelali okoli 1.300 ton, kar je bila podpovprečna letina. 
  • Pridelava se ne ponaša z velikimi količinami, temveč z visoko kakovostjo. Čebelnjaki so registrirani, kakovost medu je skrbno nadzorovana
  • Slovenija je pobudnica razglasitve Svetovnega dne čebel pod okriljem OZN. Svetovni dan čebel je 20. maj, dan rojstva Antona Janše, prvega učitelja čebelarstva na svetu.
  • Vsak Slovenec porabi približno kilogram medu na leto.
  • V vsaki izmed statističnih regij v Sloveniji je na kmetijskih gospodarstvih leta 2020 prebivalo več kot 2000 čebeljih družin.

 

Še več zanimivih statističnih podatkov najdete v objavi SURSa.

Praznujte z nami svetovni dan čebel

Nazaj na novice

Urednica TTA novic:

mag. Livija Kovač Kostantinovič, domači PR
tel.: 01 589 85 65
e-naslov: livija.kovac(at)slovenia.info

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v slovenskem turizmu. Z naročilom na novice TTA boste tedensko prejemali najnovejše poslovne novice s področja turizma in druge aktualne informacije.

Deli s prijatelji