Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2020

Objavljeno: 14.11.2019

Nazaj na novice

Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2020

Znani so najboljši po izboru svetovnega gastronomskega vodnika Gault&Millau. Chefinja leta 2020 je Ana Roš, najboljša restavracija je Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono, chef tradicije Uroš Štefelin, chef prihodnosti pa Jure Tomič. Med najbolje ocenjenimi restavracijami pri nas je 6 takih, ki so prejele po 4 kape, 29 pa takih, ki se lahko pohvalijo s tremi. 

Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2020

Med prejemnike posebnih nagrad Gault&Millau Slovenija 2020 se letos zapisujejo še Simon Sitar za najboljšega natakarja, Jakob Pintar za mladega talenta, Ksenija Krajšek Mahorčič za najboljšo slaščičarko, za najboljše pop zbirališče pa je bil izbran Bazilika bistro. Med najbolje ocenjenimi restavracijami pri nas je 6 takih, ki so prejele po 4 kape, 29 pa takih, ki se lahko pohvalijo s tremi. V celotnem prvem nadstropju hotela Slon se je predstavilo 26 vrhunskih slovenskih restavracij in kar 20 vinarjev, ki so več kot 300-glavo množico navduševali z izjemnimi kulinaričnimi kreacijami.

»Čudovit večer, vseh mogočih presežkov,« je dogajanje pokomentirala Mira Šemić, direktorica Gault&Millau Slovenija, ki je v paru z Ladom Bizovičarjem z odra mnogokrat nasmejala goste večera. »Gault&Millau Slovenija sledi mednarodnim standardom Gault&Millau, imamo inšpektorje, ki jasno sledijo vnaprej določenim kriterijem vrednotenja in svoje ocene definirajo po sklopih, brez vpogleda v končni rezultat ocene. Tako so npr. število doseženih točk oz. kap ter izbira najboljših rezultat nevtralnih ocen več ocenjevalcev,« je pojasnila metodologijo Gault&Millau in poudarila, da »verjamemo tako v kreativnost chefa kot pomembnost njegovega celotnega servisa, zato se aktivno vključujemo tudi v izobraževanja mladih, bodočih natakarjev, sommelierjev, kuharjev…«

Med podeljevalci nagrad na dogodku je bila tudi mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije, glavnega partnerja Gault&MIllau Slovenija, ki je ob tej priložnosti povedala: »Veseli me, da je Slovenija dobila drugo, vsebinsko še bogatejšo izdajo mednarodno izjemno prepoznavnega vodnika Gault&Millau. Slovenska turistična organizacija pri projektu sodeluje že od začetka, saj se zavedamo njegovega velikega pomena na področju promocije in razvoja gastronomije naše dežele. Slovenija je po zaslugi izjemnih kuharskih mojstrov, natakarjev, restavracij in drugih, ki jih odlikuje odličnost, kreativnost ter srčnost, že danes vrhunska gastronomska destinacija. Čestitamo vsem nagrajencem in Miri Šemić, direktorici projekta, da z neizmernim entuziazmom in strastjo do odkrivanja najboljšega ne le ocenjuje, temveč tudi navdihuje, spodbuja in izobražuje slovensko gastronomsko stroko.«

Še bolj obsežen vodnik kot prvi izide 22. novembra na November Gourmet finale

Inšpektorji Gault&Millau Slovenija so letošnje leto obiskali preko 180 restavracij, nekatere tudi po večkrat ter skladno s standardi ocenjevanja Gault&Millau pozornost namenili celotnemu doživetju gosta. Na osnovi njihovih ocen Gault&Millau Slovenija v letošnjem vodniku predstavlja 157 restavracij, 57 vinarjev in 12 malih pivovarn. Kot novost se v vodnik uvršča tudi več kot 20 turističnih kmetij in prepoznavne slovenske živilske izdelke. Vodnik pa je obogaten tudi s fotografijami Slovenije in doživetji, ki nosijo znak Slovenia Unique Experiences.

Gastronomski vodnik Gault&Millau Slovenija 2020 se bo v vsej svoji celoti razkril 22. novembra na dogodku November Gourmet finale, ki ga v Zavodu Big organizira Turizem Ljubljana. »Ja, letos najprej presenečamo z imeni najboljših, nato pa razkrivamo še vse ostale izjemne gostince in vinarje, male pivovarje in kmečke turizme v vodniku. Razlog tiči v tem, da letos premierno predstavljamo tudi Gault&Millau Ljubljana/Ljubljanska kakovost. Gre za ljubljanski vodnik, ki predstavlja vrhunska ljubljanska doživetja, med njimi pa seveda tudi najboljše ljubljanske restavracije po oceni Gault&Millau. Zato je prav, da tudi prejemnike treh in dveh kap, ki zaznamujejo odličnost restavracij, še nekaj dni držimo v napetosti,« je pojasnila Mira Šemić, direktorica Gault&Millau Slovenija.

Na včerajšnji »galami v Slonu«, kot so poimenovali dogodek, so tako razkrili le tista imena, ki smo jih pričakovali z največjim vznemirjenjem: kdo so prejemniki posebnih nagrad Gault&Millau Slovenija 2020 ter katere restavracije so prejele največje število kap.

In kdo so najboljši po Gault&Millau Slovenija 2020?

  • CHEFINJA LETA: Ana Roš, Hiša Franko, Staro selo pri Kobaridu
  • NAJBOLJŠA RESTAVRACIJAGostilna pri Lojzetu, Dvorec Zemono
  • MLADI TALENT: Jakob Pintar, TaBar, Ljubljana
  • CHEF TRADICIJE: Uroš Štefelin, Vila Podvin, Mošnje
  • CHEF PRIHODNOSTIJure Tomič, Ošterija Debeluh, Brežice
  • NAJBOLJŠI POP: Bazilika bistro, Ljubljana
  • NAJBOJŠI NATAKAR/SOMMELIERSimon Sitar, Hotel Park, Nova Gorica
  • NAJBOLJŠA SLAŠČIČARKAKsenija Krajšek Mahorčič, Gostilna Mahorčič, Rodik

 

PREJEMNIKI 4 KAP GAULT&MILLAU SLOVENIJA so: Hiša Franko, Staro selo pri Kobaridu (17,5/20), Gostilna pri Lojzetu, Dvorec Zemono, (17,5/20), Hiša Denk, Zg. Kungota (17/20), Ošterija Debeluh, Brežice (17/20), Restavracija Strelec, Ljubljana (17/20) in Restavracija Mak, Maribor (17/20).

Čestitke vsem nagrajencem!

Na naslovni fotografiji (od leve): mag. Maja Pak, direktorica STO, chef Tomaž Kavčič iz Gostilne pri Lojzetu in Mira Šemić, direktorica Gault&Millau Slovenija. Foto: Peter Irman

Vir: Gault&Millau Slovenia

Nazaj na novice

Urednica TTA novic:

mag. Livija Kovač Kostantinovič, domači PR
tel.: 01 589 85 65
e-naslov: livija.kovac(at)slovenia.info

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v slovenskem turizmu. Z naročilom na novice TTA boste tedensko prejemali najnovejše poslovne novice s področja turizma in druge aktualne informacije.

Deli s prijatelji