17-odstotna rast prenočitev tujih turistov v prvega pol leta

Objavljeno: 3.8.2017

Nazaj na novice

17-odstotna rast prenočitev tujih turistov v prvega pol leta

Po podatkih SURS smo v prvem polletju v turističnih nastanitvenih objektih zabeležili rast skupnega števila in prenočitev turistov. Še posebej visoko rast smo zabeležili pri tujih turistih, ki so od od začetka leta do konca junija ustvarili več kot 3 milijone prenočitev.

17-odstotna rast prenočitev tujih turistov v prvega pol leta

V prvih šestih mesecih letošnjega leta beležimo več kot 3 milijone prenočitev tujih turistov, kar na enako obdobje lani predstavlja kar 17-odstotno rast. Pričakovanja slovenskih turističnih destinacij za turistično sezono, ki je pred nami, so prav tako optimistična. Pozitivna je tudi potrošnja tujih turistov - po podatkih Banke Slovenije priliv iz naslova izvoza potovanj v prvih petih mesecih letošnjega leta glede na enako obdobje lani višji za 6 odstotkov. Z rastjo prihodov in prenočitev v slovenskem turizmu smo zadovoljni in pričakujemo, da se bo ta pozitivni trend od nadaljnjih ugodnih makroekonomskih pogojih nadaljeval.

Med ključnimi emitivnimi trgi so podatki za obdobje januar – junij 2017 izredno vzpodbudni, saj na vseh tradiconalnih trgih beležimo rast tako prihodov kot prenočitev (Italija: prihodi + 8 %, prenočitve + 6 %, Nemčija: prihodi + 29 %, prenočitve + 26 %, Avstrija: prihodi + 19 %, prenočitve + 15 %). Poleg ključnih trgov je bila dosežena rast na takorekoč vseh trgih slovenskega turizma, še posebej pa izstopa rast na trgih Rusije (prihodi + 35 %, prenočitve + 46 %), ZDA (prihodi + 26 %, prenočitve + 18 %) in Francije (prihodi + 16 %, prenočitve + 23 %).

Izjemno spodbuden je rezultat tudi na mesečni ravni v juniju, in sicer primerjava z junijem lani. Več turističnih prenočitev kot v juniju 2016 so v juniju 2017 ustvarili turisti z vseh ključnih trgov: tisti iz Nemčije za 85 % več, iz Ruske Federacije za 56 % več, iz Nizozemske za 45 % več, iz Avstrije za 42 % več, iz Združenega kraljestva za 6 % več in iz Italije za 5 % več.

Rast na vseh ključnih trgih je dokaz odličnega dela vseh deležnikov slovenskega turizma, še posebej pa promocije Slovenije kot odlične zelene, aktivne in zdrave turistične destinacije za petzvezdična doživetja. Doseganje visokih rasti prihodov in prenočitev tujih turistov pa ni edini cilj slovenskega turizma, saj smo si za osrednji cilj zastavili oblikovanje turističnih produktov višje dodane vrednosti in doseganje višje porabe iz naslova tujskega turizma.

Podrobnejši aktualni statistični rezultati so vam na voljo na tej povezavi.

Nazaj na novice

Urednica TTA novic:

mag. Livija Kovač Kostantinovič, domači PR
tel.: 01 589 85 65
e-naslov: livija.kovac(at)slovenia.info

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v slovenskem turizmu. Z naročilom na novice TTA boste tedensko prejemali najnovejše poslovne novice s področja turizma in druge aktualne informacije.

Deli s prijatelji