Nagrado Jakob 2023 prejme Tematska pot Drvošec in Center za obiskovalce Cerkniško jezero

Objavljeno: 2.2.2023 Več informacij

Nazaj na novice

Nagrado Jakob 2023 prejme Tematska pot Drvošec in Center za obiskovalce Cerkniško jezero

Nagrado Jakob za leto 2023 in naziv ambasador tematskih poti je prejel projekt Tematska pot Drvošec in Center za obiskovalce Cerkniško jezero, Javnega zavoda Notranjski regijski park. Nagrada bo podeljena na sejmu Alpe Adria. 

Nagrado Jakob 2023 prejme Tematska pot Drvošec in Center za obiskovalce Cerkniško jezero

Prijavili so projekt, ki je v letu 2022 pridobil pomembno nadgradnjo. 1. oktobra je na izhodišču Tematske poti Drvošec, vrata odprl Center za obiskovalce Cerkniško jezero. Obogaten je z interaktivno razstavo, kjer lahko obiskovalci pred ali po sprehodu na tematski poti, odkrijejo skrivnostni svet mističnega Cerkniškega jezera in prisluhnejo zgodbam o njegovih preobrazbah.

Komisija je svojo odločitev utemeljila: "Obstoječo tematsko pot so v lanskem letu uspešno nadgradili in s tem naredili nov korak k vključevanju Cerkniškega jezera v take možnosti ter vsebine turistične ponudbe, ki si jih v Sloveniji samo želimo. Za Cerkniško jezero in njegove ljudi si zato ni potrebno izmišljati novih zgodb ampak obstoječe vpenjati v drugačna razmerja, v katerih aktivno sodeluje tudi lokalno prebivalstvo. Zelo pozitivno je bilo tudi lansko odprtje Centra za obiskovalce, ki že sedaj prispeva k nadgradnji vsebin, predvsem pa obiskovalca uvedejo v dogajanja, ki jih bo doživljal na poti. Jezero je ena sama velika pripoved in odkritje njegovih sprememb, ki so posledica posebnosti naravnega okolja in hkrati svojevrstna dokumentacija stoletij človekovega bivanja z njim. K temu je treba dodati še mističnost prostora in prislovično poseben humor, ki je lahko samo “cerkniški”."

Nagrada bo podeljena na sejmu Alpe Adria, v sklopu otvoritvenega dogodka, v sredo, 15. februarja, na Gospodarskem razstavišču. 

 

Tema 12. izbora za nagrado Jakob: "Tematska pot kot turistični proizvod".

Ocenjevalno komisijo so sestavljali prof. dr. Janez Bogataj, predsednik in člani Jana Apih, Mateja Sušnik, Marko Lenarčič in Jože Prah.

Komisija je med 28 prijavami v ožji izbor za nagrado Jakob 2023 uvrstila pet projektov, upoštevala pa je predvsem inovativnost predlogov:

Škrateljc - Zavod za kulturo, izobraževanje in šport - Pravljično-doživljajska transverzala po Sloveniji 

Opis projekta: Pravljično - doživljajska transverzala po Sloveniji inovativno prezentira naravno in kulturno dediščino lokalnega okolja na način, da družine skozi zgodbe spoznavajo resnično pravljične kraje po Sloveniji.

Evropsko združenja za teritorialno sodelovanje Geopark Karavanke - Pohodniška pot Karavanke Trail 

Opis projekta: Pohodniška pot Kravanke Trail je čezmejna daljinska pot dolga 265 km in razdeljena na 13 dnevnih etap, na katerih je mogoče odkrivati izjemno bogato geološko, ostalo naravno in kulturno dediščino območja.

Kulturno tehnično turistično društvo Baška dediščina - Tematska pot Na svoji zemlji

Opis projekta: Tematska pot Na svoji zemlji, ki je leta 2012 povezala sedem filmskih snemalnih lokacij na Grahovem ob Bači in Koritnici v Baški Grapi, je danes inovativno nadgrajena z bogato kulturno dediščino tega območja.

Občina Solčava - Pot po Logarski dolini

Opis projekta: Pot po Logarski dolini je naravoslovno etnografska pot, namenjena posameznikom in skupinam vseh starosti. Njen namen je osveščanje obiskovalcev o varovanju narave, ohranjanju kulturne dediščine in spodbujanje trajnostnega turizma.

Javni zavod Notranjski regijski park - Tematska pot Drvošec in Center za obiskovalce Cerkniško jezero

Opis projekta: V letu 2022 je Tematska pot Drvošec pridobila pomembno nadgradnjo, saj je 1. oktobra na izhodišču same poti vrata odprl Center za obiskovalce Cerkniško jezero, ki je obogaten z interaktivno razstavo, kjer lahko obiskovalce pred ali po sprehodu na tematski poti Drvošec odkrijejo skrivnostni svet mističnega Cerkniškega jezera in prisluhnejo zgodbam o njegovih preobrazbah.

Več

Nazaj na novice

Urednica TTA novic:

mag. Livija Kovač Kostantinovič, domači PR
tel.: 01 589 85 65
e-naslov: livija.kovac(at)slovenia.info

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v slovenskem turizmu. Z naročilom na novice TTA boste tedensko prejemali najnovejše poslovne novice s področja turizma in druge aktualne informacije.

Deli s prijatelji