Janja Garnbet s tremi zlatimi medaljami na evropskem prvenstvu

Objavljeno: 18.8.2022 Več informacij

Nazaj na novice

Janja Garnbet s tremi zlatimi medaljami na evropskem prvenstvu

Najuspešnejša slovenska športna plezalka in ambasadorka slovenskega turizma Janja Garnbret je osvojila še tri najžlahtnejše lovorike, ki so manjkale v njeni zbirki. Na evropskem prvenstvu je bila nepremagljiva v težavnosti, balvanih in novi olimpijski kombinaciji. Njen uspeh sta dopolnila še Mia Krampl in Luka Potočar s srebrnima medaljama. Slovenija je ponovno dokazala, da je zibelka najboljših športnih plezalcev na svetu in prava velesila športnega plezanja.

Janja Garnbet s tremi zlatimi medaljami na evropskem prvenstvu

Prva olimpijska prvakinja v športnem plezanju iz Tokia 2020, prva trikratna svetovna prvakinja leta 2019 in sedaj še prva trikratna evropska prvakinja so nazivi, ki jih je 23-letna Korošica nanizala v zadnjih treh letih. Letošnje evropsko prvenstvo 9 športov v Münchnu je bil za Garbretovo glavni cilj sezone, ki ga je zaključila z najboljšim možnim izkupičkom medalj. Njena superiornost v treh disciplinah - težavnost, balvani in nova olimpijska kombinacija je bila očitna tudi v točkovanju. Samo v zadnji preizkušnji olimpijski kombinaciji je osvojila 199,9 točk od 200.

Kraljica športnega plezanja navdušuje ljubitelje športa po vsem svetu

S petimi medaljami je Slovenija najuspešnejša država v športnem plezanju na evropskem prvenstvu 2022, kljub temu da slovenske plezalke in plezalci ne nastopajo v hitrostnem plezanju. 8 slovenskih tekmovalk in tekmovalcev je pokazalo odlične nastope, trije so osvojili medalje. Kar štiri Slovenke so se uvrstile med najboljših sedem na svetu v disciplini težavnosti. Slovenska reprezentanca je na evropskem prvenstvu prejela tudi posebno priznanje za najuspešnejšo državo po številu osvojenih medalj.

Pri Mednarodni plezalni zvezi so ob začetku prvenstva posebno pozornost namenili Sloveniji, ki je med najmanjšimi državami na evropskem prvenstvu in v športnem plezanju dosega izjemne rezultate. Slovenske športne plezalke in plezalce so vprašali, kaj je skrivnost slovenskih uspehov. “Mislim, da je to ekipni duh,” je povedala Mia Krampl, nova evropska podprvakinja. Janja Garnbret je dodala, da je evropsko prvenstvo njen največji cilj sezone, saj je bila do sedaj najboljša druga. Garnbretove sotekmovalke tudi iz drugih držav ne morejo prehvaliti: je preprosta in prijazna oseba, ki je velik vzor tako mladim kot tudi profesionalnim športnikom. S svojimi nastopi v steni in ob pod njo je odlična ambasadorka slovenskega turizma in športnega plezanja.

Spoznajte najboljšo športno plezalko vseh časov, ki recept za svoje uspehe vidi predvsem v tem, da preprosto uživa v plezanju na pristajalni strani slovenia.info.

Odlična popotnica za tekmo svetovnega pokala v Kopru

Plezalni center Koper bo 2. in 3. septembra gostil tekmo svetovnega pokala v športnem plezanju. Na novi zunanji steni bodo svoje spretnosti pokazali tudi vsi slovenski prejemniki medalj na evropskem prvenstvu Janja Garnbret, Mia Krampl in Luka Potočar. Slovenija ima dolgo zgodovino organizacije tekem v športnem plezanju - prva je bila leta 1988, kasneje pa je Kranj postal stalnica v koledarju tekem svetovnega pokala. Letos se tekma seli v Koper zaradi boljših pogojev za tekmovalce. Janja Garnbret to tako v Kopru lovila svojo tretjo zmago na domači tekmi, ki jo je prvič v Kranju osvojila leta 2017.

Slovenska turistična organizacija (STO) prepoznava pomen tovrstnih dogodkov, ki nadgrajujejo podobo Slovenije kot odlične destinacije za aktiven oddih in priprave športnikov ter krepi vrednost znamke I feel Slovenia.

Foto: Reuters

Nazaj na novice

Urednica TTA novic:

mag. Livija Kovač Kostantinovič, domači PR
tel.: 01 589 85 65
e-naslov: livija.kovac(at)slovenia.info

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v slovenskem turizmu. Z naročilom na novice TTA boste tedensko prejemali najnovejše poslovne novice s področja turizma in druge aktualne informacije.

Deli s prijatelji