Primera trajnostnih športnih dogodkov: Women's EHF EURO 2022 in Planica 2023

Objavljeno: 24.5.2022

Nazaj na novice

Primera trajnostnih športnih dogodkov: Women's EHF EURO 2022 in Planica 2023

Slovenija že od leta 2015 skrbi za trajnostno upravljanje destinacij in razvoj turistične ponudbe. Organizatorji športnih dogodkov, ki se bosta v tem in prihodnjem letu odvijala na slovenskih tleh, so trajnostni vidik uspešno vpletli v samo organizacijo in na številnih nivojih poskrbeli za izvajanje trajnostnih vidikov, ki jih pri izpostavlja tudi STO. Še posebej v letih 2022 in 2023, ko je aktivni turizem opredeljen kot nosilna komunikacijska tema. 

Primera trajnostnih športnih dogodkov: Women's EHF EURO 2022 in Planica 2023

Slovenija že od leta 2015 prek Zelene sheme slovenskega turizma skrbi za trajnostno upravljanje destinacij in razvoj turistične ponudbe, ki je prijazna do naravnega in družbenega okolja. Pomemben del ponudbe vsake destinacije so tudi dogodki. Organizatorji dveh športnih dogodkov, ki se bosta v tem in prihodnjem letu odvijala na slovenskih tleh, so trajnostni vidik uspešno vpletli v samo organizacijo in na številnih nivojih poskrbeli za izvajanje trajnostnih vidikov, ki jih pri izpostavlja tudi Slovenska turistična organizacija.

Ker je v letih 2022 in 2023 kot nosilna komunikacijska tema opredeljen športni turizem, to je aktivni oddih v naravi oz. outdoor ter športne prireditve in priprave, pri teh dogodkih aktivno sodeluje tudi Slovenska turistična organizacija. Tako še več pozornosti namenja razvoju tega pomembnega in hkrati perspektivnega turističnega produkta slovenskega turizma ter spodbuja povezovanje ključnih deležnikov na področju športa in turizma ter prispeva k oblikovanju usklajenega in trajnostnega nabora ukrepov in dogodkov, ki bodo slovenskemu športu in turizmu prinašali dolgoročne ekonomske, socialne in promocijske učinke.

Women's EHF EURO 2022

Med 4. in 20. novembrom bo na prizoriščih v Sloveniji, Severni Makedoniji in Črni Gori potekalo Evropsko prvenstvo v rokometu za ženske (Women's EHF EURO 2022). V Sloveniji bo ta dogodek imel močno trajnostno noto, saj bo prvi športni dogodek v Sloveniji, ki bo imel profesionalnega trajnostnega menedžerja s tako imenovano »zeleno ekipo«. Organizatorji s tem želijo narediti pomemben korak naprej pri organizaciji trajnostnih športnih dogodkov in izkoristiti komunikacijski potencial prvenstva za ozaveščanje in spodbujanje sprememb v ravnanju posameznikov in organizacij v smeri trajnostnega razvoja. Z obzirom na to sprejemajo zavezo, da bo Womens EHF Euro 2022 trajnostni športni dogodek s posebnim poudatkom na opolnomočenju žensk v športu, ki bo v največji možni meri prispeval k:

  • varovanju naravnih virov (vode, zemlje in zraka) in podnebja,
  • blaginji lokalne skupnosti in širše družbe,
  • opolnomočenju žensk v športu,
  • vključevanju lokalnih skupnosti in lokalnih deležnikov,
  • zdravju in varnosti gledalcev in udeležencev,
  • dostopnosti in vključenosti za vse in
  • pozitivni zapuščini dogodka v obliki priročnika za organizacijo trajnostnih športnih dogodkov

 

Cilj organizatorjev je postaviti platformo in lestvico za vse bodoče organizatorje velikih športnih dogodkov v Sloveniji. Zelena ekipa bo tako z vidika 12 področij z vplivom na družbo in okolje (voda, hrana in pijača, odpadki, nabava in potrošnja, družbena odgovornost, zapuščina, energija, komuniciranje, prizorišče in infrastruktura, naravno okolje, mobilnost, ekonomska odgovornost) skrbela za izvajanje kar 118 ukrepov z 41 opredeljenimi cilji, ki se tičejo tako dobaviteljev, izvajalcev storitev, sponzorjev in medijev kot tudi udeležencev, obiskovalcev in tekmovalcev.

Planica 2023 – FIS Svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju (FIS Nordic World Ski Championship).

Trajnostna načela pa bodo v ospredju tudi v Planici, kjer se bo med 21. februarjem in 5 marcem 2023 odvijalo FIS Svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju (FIS Nordic World Ski Championship). Cilj je zmanjšanje emisij toplogrednih plinov in s tem doseganja nacionalnih ciljev v sklopu projekta Trajnostna Planica 2023. Vidiki trajnosti se bodo odražali na področju mobilnosti in pa na področju komuniciranja, vključevali pa bodo tudi področje zmanjševanja bioloških odpadkov iz naslova odpadne hrane.

Tako bodo s strateško opredeljenimi cilji na področju trajnostne in pametne mobilnost v času dogodka spodbujali k bolj zelenu prihodu na prireditev, kar vključuje:

  • rabo javnega prevoza in električnih ter hibridnih vozil,
  • uredili bodo tudi pešpot med Kranjsko goro in Planico, na relaciji Kranjska Gora – Planica pa bodo na voljo tudi brezplačni prevozi (»zelena linija«, hibridna in elektro prevozna sredstva; obnovljiva energija),
  • število prihodov obiskovalcev, tekmovalcev in zaposlenih bodo merili s QR kodami, sštetjem, dodatni števci bodo nameščeni tudi na cestah, merili bodo zasedenosti parkirišč, uporabo železniškega prometa, uporabo shuttlov itd.

Z obzirom na vpliv na ozračje pa bodo merili PM delce, črni ogljik, in sicer v vseh fazah dogodka (pred, tekom in po dogodku).

Na področju trajnostnega komuniciranja bodo poskrbeli za:

  • komunikacijsko platformo za prikaz vseh možnosti za prihod na lokacijo prvenstva (avtobusi, vlaki, carpooling – skupinski prevozi, urejeni in organizirani prevozi, ustrezna parkirna mesta, "družinska" parkirišča),
  • sprejeli ukrepe za zmanjševanje bioloških odpadkov iz naslova odpadne hrane (food managemenet, food waste control),
  • uporabljali trajnejše proizvode, ki jih je mogoče popraviti, reciklirati in ponovno uporabiti,
  • uvedli digitalno platformo z video vsebinami, ki bo spodbudila obiskovalce k nabiranju zelenih točk, ki bodo prinesle atraktivne nagrade,
  • povezali se bodo tudi s trajnostnimi ambasadorji, organizirali strokovni posvet glede trajnostnih praks v okviru množičnih dogodkov in
  • spodbujali k lokalnih dobaviteljskih verigam (sezonski produkti, iskanje partnerjev za optimizacijo – 0km)

 

Ukrepi na področju trajnosti organizacije dogodka so dodatno povezani z doseganjem sinergij na domače gospodarstvo (vključenost malih in srednjih podjetij v okolju ter multiplikativen učinek povezovanja različnh sektorjev storitvene industrije). Njihov večstranski učinek vpliva na zmanjševanje stroškov v gospodarstvu (trajnostne usmeritve) in javnem sektorju saj vključuje rabo obnovljive energije in naravnih virov.

Foto: Ehfeuro 

Nazaj na novice

Urednica TTA novic:

mag. Livija Kovač Kostantinovič, domači PR
tel.: 01 589 85 65
e-naslov: livija.kovac(at)slovenia.info

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v slovenskem turizmu. Z naročilom na novice TTA boste tedensko prejemali najnovejše poslovne novice s področja turizma in druge aktualne informacije.

Deli s prijatelji