Novo interaktivno doživetje Mojster Plečnik za ekskluzivno doživetje Unescove Ljubljane

Objavljeno: 15.10.2021

Nazaj na novice

Novo interaktivno doživetje Mojster Plečnik za ekskluzivno doživetje Unescove Ljubljane

Turizem Ljubljana predstavlja novo butično doživetje Plečnikove Ljubljane, ki manjšo skupino udeležencev seznani z veliko zapuščino, pa tudi manj poznanimi podrobnostmi življenja in del velikega arhitekta. Posebej izučeni vodniki zgodbo spletajo iz anekdot, zapisov, zgodb in dogodkov mojstrovega življenja ter doživetje nadgradijo s posebnimi animacijami, kot so učna ura v Plečnikovem kabinetu na Fakulteti za arhitekturo, pitje njemu ljube kave, druženje s piknikom na Plečnikovem vrtu in virtualen sprehod po prostorih, ki so večini nedostopni.

Novo interaktivno doživetje Mojster Plečnik za ekskluzivno doživetje Unescove Ljubljane

Doživljajsko vodenje Mojster Plečnik je posvečeno najpomembnejšemu slovenskemu arhitektu, katerega dela so bila nedavno umeščena na seznam svetovne dediščine UNESCO. Gre za zaokroženo potovanje po sledeh Plečnikovih načrtov in vizij, tako po kopnem kot po reki. Vodnik manjšo skupino udeležencev peš popelje popoti, ki jo je arhitekt postopoma preoblikoval po povratku z Dunaja, saj se mu ni zdela dovolj privlačna za dnevne sprehode. Obiskovalci doživetja se tako z manjšimi odkloni podajo na arhitektov sprehod od središča mesta do njegovega doma in ob tem spoznavajo Plečnikov opus - od bolj znanih arhitekturnih rešitev, kot so Tromostovje, tržnice, Narodna in univerzitetna knjižnica, pa do manj znanih prostorov, kot so Gimnazija Jožeta Plečnika, Šance na grajskem griču, Kiosk in Peklensko dvorišče. Zavijejo tudi v skrite in manj znane prostore Mojstra ter pot zaokrožijo z vožnjo po Ljubljanici, obiskom Plečnikove hiše in doživetjem piknika na njenem vrtu (v zimskem času pa v hiši).

Za to vodenje posebej izučeni vodniki udeležence tudi aktivno vključujejo: na začetku jih seznanijo z nenapisanim pravilom glede barve garderobe arhitektov, se skupaj vrnejo v srednjo šolo, spijejo kavo in se preizkusijo na Plečnikovi učni uri v Plečnikovem kabinetu. Poseben del doživetja je tudi VR izkušnja v Plečnikovi hiši, kjer se virtualno podajo v prostore, kot so Velika čitalnica in stopnišče Narodne in univerzitetne knjižnice, ki so sicer večini nedostopni.

S stilom vodenja se tako pred obiskovalci korak za korakom izrisuje in sestavlja veliki um najpomembnejšega slovenskega arhitekta, ki je s svojimi deli, vizijo in občutkom za detajle Ljubljano nedavno popeljal na seznam svetovne dediščine UNESCA. Ustvarjalci menijo, da bo vodenje zato privlačno kulturnim in t.i. »Unesco« obiskovalcem, pa tudi mlajši generaciji oziroma milenijcem, ki na destinaciji iščejo inovativno in doživljajsko ponudbo.

Razgibano in ekskluzivnih doživetij polno vodenje je na voljo v slovenskem in angleškem jeziku vsak četrtek ob 13h s pričetkom izpred TIC ali po naročilu, kar omogoča izvedbo tudi v drugih jezikih.

Nastalo je v kreativnem sodelovanju med Turizmom Ljubljana in agencijo za razvoj in marketing v turizmu Nea Culpa, skupaj s partnerji: Muzej in galerije Mesta Ljubljana, Festivalom Ljubljana, Muzejem za arhitekturo in oblikovanje, Fakulteto za arhitekturo in Gimnazijo Jožeta Plečnika. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

 

Foto: Dunja Wedam, Turizem Ljubljana

Nazaj na novice

Urednica TTA novic:

mag. Livija Kovač Kostantinovič, domači PR
tel.: 01 589 85 65
e-naslov: livija.kovac(at)slovenia.info

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v slovenskem turizmu. Z naročilom na novice TTA boste tedensko prejemali najnovejše poslovne novice s področja turizma in druge aktualne informacije.

Deli s prijatelji