Nova Gorica Evropska prestolnica kulture 2025

Objavljeno: 21.12.2020

Nazaj na novice

Nova Gorica Evropska prestolnica kulture 2025

Nova Gorica bo Evropska prestolnica kulture (EPK) leta 2025, k čemur je pomembno prispevalo dolgoletno sodelovanje obeh mest in regije.

Nova Gorica Evropska prestolnica kulture 2025

Nova Gorica bo Evropska prestolnica kulture (EPK) leta 2025. Na Goriškem so prepričani, da so zmagali zato, ker je kandidatura zrasla iz dolgoletnega in živega sodelovanja obeh mest in regije. Kandidatura je imela ves čas polno in nedeljeno politično podporo v obeh Goricah, celotni severnoprimorski regiji in deželi Furlaniji-Julijski krajini. V Novi Gorici so razglasitev EPK 2025 pričakali na skupnem trgu obeh Goric, na Trgu Evropa, kjer so skupno že proslavili vstop Slovenije v Evropsko unijo.

Novogoriški župan Klemen Miklavič je po razglasitvi dejal: "To pomeni, da imata Gorici kot enotno urbano območje priložnost, da postaneta prestolnici in pomembna točka v Evropski uniji. Leta 2025 bo celotna pozornost usmerjena v goriško območje, ki je tudi center čezmejne regije. Osvojitev naslova je namreč priložnost za celotno regijo, ki ima svojo čezmejno dimenzijo. Obe Gorici bosta prva prestolnica neke regije, ki se razteza čez dve državi." Status EPK bo Goriški ponudil priložnost ne samo kulturnega ustvarjanja in urbanističnega razvoja obeh mest, ampak bo lahko zelo močno vplival na gospodarstvo, turizem in na delovna mesta.

Vir: STA

Foto: Alen Kosmač

Nazaj na novice

Urednica TTA novic:

mag. Livija Kovač Kostantinovič, domači PR
tel.: 01 589 85 65
e-naslov: livija.kovac(at)slovenia.info

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v slovenskem turizmu. Z naročilom na novice TTA boste tedensko prejemali najnovejše poslovne novice s področja turizma in druge aktualne informacije.

Deli s prijatelji