V vinu je resnica

Kdor odkriva Slovenijo, odkrije tudi njena vina! Prepletanje vplivov podnebja in tal Sloveniji omogoča veliko pestrost v ponudbi vin. Okušajte jih v zgodovinskih mestih in njihovi okolici. Kozarec vina se odlično poda k lokalnim kulinaričnim specialitetam.

Obišči stran

V Mariboru raste najstarejša trta na svetu

Spoznajte kraljico vseh trt, več kot 450 let staro žametovko, ki raste na mariborskem Lentu. Stara trta je v svoji zgodovini preživela vojne vihre, požare in bolezni in se še danes ponosno bohoti pred Hišo Stare trte. Ob je vsako let živahno predvsem jeseni, ko prirejajo Festival Stare trte. Festival se začne s slavnostno trgatvijo in konča z martinovanjem. Sicer pa ima trta svoj muzej in celo svojo himno!

Več

Grajska vinska zgodba v Ljubljani

Grajski grič v Ljubljani je poln doživetij. Tudi takšnih, ki so povezana z vinom. Doživite grajsko vinsko zgodbo z obiskom grajskega vinograda, grajske trte - potomke najstarejše trte na svetu z mariborskega Lenta, in grajske vinoteke. Nazdravite s katerim od grajskih vin – rdečim zweigeltom oz. rdečegrajcem ali belim belpinom.

Obišči stran

Mesta, podpisana z vinom

Vabljeni na sprehod po slovenskih zgodovinskih mestih, ki jih obdaja vinorodna okolica. Odkrijte sledi vinske tradicije in okusite lokalno pridelana vina v vinskih kleteh.

Koper

Obisk Kopra, nekdaj drugega najpomembnejšega mesta Beneške republike, dopolnite z okušanjem žlahtne istrske kapljice. Vinakoper, ena od največjih vinskih kleti v Sloveniji, se ponaša tudi z enim od največjih sodov v Evropi. Z Vinske fontane v bližnjih Marezigah je lep pogled na Koper, ki obiskovalce navdušuje tudi s številnimi prireditvami.

Obišči stran

Žužemberk 

Žužemberk ni znan le po mogočnem gradu, ki se dviga na pečini nad reko Krko ali po nekdanji Auerspergovi železarni na bližnjem Dvoru, temveč tudi po vinu Zweigelt iz avtohtone sorte grozdja. Doživetja srednjega veka na žužemberški način ponujajo poletni Trški dnevi.

Obišči stran

Črnomelj in Metlika

V okolici Črnomlja in Metlike že skoraj tisoč let domuje vinska trta. V mnogih vinskih kleteh lahko poskusite metliško črnino in modro frankinjo - vini, ki jima je posvečen pomladni festival Vinska vigred v Metliki. K vinu domačini postrežejo belokranjsko pogačo, avtohtono belokranjsko jed, zaščiteno na evropskem nivoju.

Obišči stran

Brežice

Po ogledu starega mestnega jedra Brežic in gradu s slikovito Viteško dvorano si privoščite potep po levem in desnem bregu reke Save in odkrijte razliko med cvičkom in bizeljčanom – dvema značilnima vinoma tega območja. Doživite tudi vinsko degustacijo v repnicah – jamah iz kremenčevega peska, ki so jih včasih uporabljali za shranjevanje repe.

Obišči stran

Ptuj

Mesto, ki se ponaša z najstarejšo vinsko kletjo in najstarejšim slovenskim vinom, je pravo odkritje za ljubitelje vina in gurmane. Potencial izjemnih vinorodnih leg v okolici Ptuja so prepoznali že Rimljani, v trgovini z vinom pa so obogateli številni ptujski meščani. Bogata vinarska tradicija se danes odraža v izbrani ponudbi ptujskih kleti in vinotek.

Obišči stran

Slovenske Konjice

V neposredni bližini Slovenskih Konjic najdemo eno najsodobnejših vinskih kleti v tem delu Evrope – klet Zlati grič. Posestvo se lahko pohvali tudi z odlično kulinarično ponudbo in edinstvenim golf igriščem med vinogradi.

Obišči stran

Novo mesto

Čudoviti razgledi in kleti polne cvička. Vsak pravi Novomeščan ima na enem bližnjih gričev postavljeno zidanico, v njeni kleti pa polne sode cvička. Morda je to razlog, da je dolenjska pokrajina pokrita s stotinami drobnih zidanic, v katerih lastniki radi preživljajo svoj prosti čas in gostijo svoje prijatelje.

Obišči stran

Kostanjevica na Krki

Kostanjevica na Krki je neločljivo povezana s cvičkom in njegovo zgodovino. Zgodba se začne pisati že leta 1234 z ustanovitvijo tamkajšnjega cistercijanskega samostana. Prav cistercijani so bili tisti, ki so opravili pionirske korake na področju vinogradništva in kletarstva. Povsem razumljivo je, da je Kostanjevica na Krki eno od ključnih središč pridelovanja cvička.

Obišči stran

Kje lahko okusite lokalna vina?

Predstavljamo nekaj najbolj zanimivih lokacij, kjer lahko spoznavate okuse vin, značilnih za posamezne vinorodne okoliše v bližini zgodovinskih mest.

Katera vina morate okusiti?

Med širokim izborom različnih okusov vin ne spreglejte »posebnežev«, ki jih lahko okusite le v nekateri predelih Slovenije.

Zweigelt je posebna rdeča sorta vinske trte, križanka med modro frankinjo in pinotom St. Laurent, ki ime nosi po njenem stvaritelju Fritzu Zweigeltu.  Vina iz te sorte so snovno bogata, sadna, pogosto z aromo po vaniliji, mlada imajo značilno višnjevo aromo in so primerna za staranje.

Cviček je poleg toskanskega chiantija edino vino na svetu, sestavljeno iz rdečih in belih sort grozdja. Vino s priznanim geografskim poreklom je posebnež med slovenskimi vini in se izvrstno prilega k dolenjski kulinariki.

Sorte refošk, malvazija in rumeni muškat so najbolj znane in razširjene sorte vina v slovenski Istri. Refošk se ponaša z intenzivno rubinasto barvo in bogatim okusom, malvazija s svojim izrazitim vonjem in svetlo rumeno barvo z zelenimi odtenki pa velja za kraljico med istrskimi belimi vini.

Rumeni plavec je belo vino iz vinske trte, ki na Slovenskem velja za avtohtono sorto Bizeljsko-sremiškega vinorodnega okoliša. Posebnost Rumenega plavca je med drugim to, da ima malo sladkorja in manjšo vsebnost alkohola. Redko boste nanj naleteli kot ustekleničeno vino, se pa dobro meša s peninami.

Rdeči bizeljčan PTP je vino rubinasto rdeče barve z vijoličnimi odtenki, ki je sadnega vonja in svežega okusa, ter se odlično poda k mesnim jedem ali salamam.

Beli bizeljčan PTP je kakovostno suho belo vino iz bizeljsko-sremiškega vinorodnega okoliša. Ima rumenkasto barvo z zelenimi odtenki, okus pa je prijeten in ima blago svežino.

Modra frankinja je avtohtona slovenska trta. Po barvi je vino običajno rubinasto z vijoličnimi odtenki in polno obarvano vino, ki je odvisno od tehnologije pridelave. Prepoznavna je po bogati sadni aromi, najbolj pogosto pa boste nanjo naleteli v Posavju. 

Doživite vino na poseben način

Okoli vina se pletejo številne zgodbe in doživetja, ki vam približajo slovensko vinogradniško in vinsko tradicijo. 

Vinsko potovanje skozi čas

Na Ptuju se podajte na posebno potovanje, kjer boste odkrivali bogato vinsko dediščino mesta in okolice. Obiščite najstarejšo vinsko klet, potomko najstarejše trte na svetu, grajski vinograd in butične mestne vinoteke.

Več

Vinsko potovanje skozi čas

Vinsko potovanje skozi čas

Na Ptuju se podajte na posebno potovanje, kjer boste odkrivali bogato vinsko dediščino mesta in okolice. Obiščite najstarejšo vinsko klet, potomko najstarejše trte na svetu, grajski vinograd in butične mestne vinoteke.

Več

Počitnice v zidanicah

Počitnice v zidanicah

Umaknite se mestnemu vrvežu in pobegnite v objem zelenih vinogradov. Privoščite si oddih v zidanicah, kjer boste uživali v spokojnosti in naravi. Uživajte ob branju knjige pred hišico ali pa se sprehodite med vinskimi trtami.

Več

S kolesom po Deželi refoška

S kolesom po Deželi refoška

S kolesom raziščite slikovite vasice Dežele refoška, kot so Marezige, Montinjan, Lopar, Popetre, Boršt, Truške in Sv. Anton ter uživajte v čudovitih razgledih. Na poti se lahko ustavite v kateri izmed številnih vinskih kleti, v jesenskem času pa tudi v kateri od osmic, kjer si boste opomogli z žlahtno kapljico in domačimi dobrotami.

Več

Degustacija vina v temi

Degustacija vina v temi

Ko se boste povzpeli na Ptujski grad, obiščite vinsko klet, v kateri lahko nazdravite v sodu velikanu s kapaciteto štirideset tisoč litrov. Najbolj pogumni pa ste vabljeni, da stopite še na degustacijo v temi, ki poteka v skrivnostnem rovu pod gradom. Popolna tema nam pomaga, da vino ne samo okusimo, ampak ga tudi začutimo.

Več

Pohod med posavskimi vinogradi

Pohod med posavskimi vinogradi

Sprehodite se po razvejanih posavskih pohodniških poteh, ki vas vodijo po vinorodni pokrajini. Na poteh boste občudovali naravne in kulturne lepote, sveže moči pa si lahko pridobite v kateri izmed zidanic ali repnic ob poti.

Več

Odkrivajte vinorodno Slovenijo

Slovenija se lahko pohvali s tremi vinorodnimi regijami, kjer zorijo najbolj žlahtni okusi slovenskih vin. Številna vina se po kakovosti uvrščajo v svetovni vrh. Spoznajte vinorodni obraz Slovenije na svoj način.

Prazniki vina v Sloveniji

V vinorodni Sloveniji je v vsakem letnem času priložnost za zdravice z dobrim vinom. Obiščite tudi značilne vinske praznike!

Prazniki vina v Sloveniji

Več

S kolesom med vinogradi

Kolesarite in razvajajte brbončice na vinskih cestah in poteh.

S kolesom med vinogradi

Več

Najboljše vinske zgodbe in doživetja

Slovenija vabi z izvrstnimi in unikatnimi vinskimi doživetji.

Najboljše vinske zgodbe in doživetja

Več

Vina Slovenije

Kam na pokušino vina iz treh slovenskih vinorodnih dežel?

Vina Slovenije

Več

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o počitnicah v Sloveniji, sezonski ponudbi, aktualnih prireditvah, možnostih za izlete in popotovanjih. Vnesite košček zelene Slovenije v svoj e-predal.

Deli s prijatelji