Dobrodošli v deželi, kjer imamo šport v genih

V Sloveniji boste prej ali slej naleteli na debato o športu. Kako tudi ne! Slovenci smo namreč zelo športen narod. Več kot dve tretjini prebivalcev se ukvarja s kakšno telesno dejavnostjo. In priznamo, težko je zdržati za štirimi stenami, ko nas skozi okno v svoj objem vabi čudovita, razgibana pokrajina z vsemi svojimi možnostmi za aktivnosti na prostem.

planica2023_smucarski tek

 

Še bolj se slovenska športna duša pokaže ob pomembnih športnih tekmovanjih, kjer srčno navijamo za naše športnike. In teh ni malo. Le malo katera država se lahko pohvali s tako izjemnim deležem medalj z največjih tekmovanj (v različnih športih) na prebivalca, kot se Slovenija. In ker imamo radi šport, z veliko vnemo pripravljamo tudi športna tekmovanja, predvsem tista na najvišji ravni. Posebej v zimskih športih je Slovenija trdno zasidrana v koledarjih tekem za svetovni pokal, večkrat je gostila tudi svetovna prvenstva.

Največji zimski športni dogodek na slovenskih tleh je bil leta 2023, ko je Slovenija prvič gostila svetovno prvenstvo v nordijskih športih. Leto kasneje pa so v Planici za naslove mladinskih prvakinj in prvakov tekmovali še mladi nordijski športniki in športnice.

nordijsko SP Planica_navijači

 

Nordijsko svetovno prvenstvo - vrhunec zime 2023 v Sloveniji

Planica je tradicionalno letno prizorišče zaključka svetovnega pokala v smučarskih skokih, med 22. februarjem in 5. marcem 2023 pa je bila dolina pod Poncami prizorišče največjega športnega dogodka v zgodovini Slovenije – FIS svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju.

V desetih tekmovalnih dneh smo na slovenskih tleh okronali nove svetovne prvake in prvakinje v teku na smučeh, nordijski kombinaciji in smučarskih skokih. In zakaj je bilo nordijsko prvenstvo tako izjemno? Tu je nekaj številk, ki govorijo v prid visokih pričakovanj.

Obišči stran

Število tekmovalcev
okoli 760
Število sodelujočih držav
okoli 60
Število novih svetovnih prvakov
141
Število medijev
nekaj manj kot 2.000
Število TV gledalcev po svetu
več kot 141 milijonov

Planica, športni raj pod Poncami

Planica je v Sloveniji pojem športnih prireditev. Vsako leto ob zaključku svetovnega pokala v smučarskih skokih v svoj objem privabi več kot 60.000 gledalcev iz številnih držav, ki pridejo spremljat dih jemajoče polete najboljših svetovnih smučarskih skakalcev. V zadnjih letih se je Planica uveljavila tudi kot organizatorka tekmovanj v smučarskem teku, k čemur je pripomogel sodoben Nordijski center. A tudi ko tekmovalna in navijaška vnema mine, ima dolina pod Poncami kaj pokazati. V vseh letnih časih ponuja obilo možnosti za aktivnosti na prostem.

Več

Športni kviz o poznavanju Slovenije: Primož Roglič vs. Robert Kranjec

Dva nekdanja smučarska skakalca, dva prijatelja in dva vrhunska športnika sta sprejela izziv in se pomerila v kvizu o poznavanju Slovenije. Primož Roglič, ki je skakalne smuči zamenjal s kolesom, in Robert Kranjec, izjemen letalec, ki se je s svojimi daljavami zapisal v srca ne le slovenskih, ampak tudi drugih navijačev. Kdo bo boljši v našem športnem dvoboju?

Kranjska Gora – svetovno poznano gorsko športno središče

Planica je del destinacije Kranjska Gora, ki je v svetu poznana po velikih zimsko športnih tekmovanjih – poleg smučarskih poletov v Planici še po Pokalu Vitranc za alpske smučarje. A tudi ko organizatorji pospravijo prizorišča tekem, je Kranjska Gora priljubljena destinacija za aktivne obiskovalce. Pozimi je raj za družinsko smučanje, tek na smučeh in druge zimske aktivnosti, v toplejših mesecih pa je privlačna predvsem za pohodnike in kolesarje. Poleg tega se razvija tudi v raj za gurmane, saj se lahko pohvali z restavracijo, ki nosi prestižno Michelinovo zvezdico.

Več

Prisluhnite utripu športnega srca Slovenije

Kaj imajo skupnega Tadej Pogačar, Primož Roglič, Luka Dončić in Janja Garnbret? Vsi so svetovno znana športna imena, katerih domovina je Slovenija. So tudi ambasadorji slovenskega turizma. A niso edini. Slovenija premore še kopico drugih športnih imen, ki so ali še pišejo ne le slovensko, ampak tudi svetovno zgodovino. V čem je skrivnost? Imajo dobro podlago, vztrajnost in delavnost, ki se zrcalijo tudi v organizaciji vrhunskih tekmovanj na slovenskih tleh.

Zakaj je zima v Sloveniji tako »kul«?

Ko sneg pobeli Slovenijo, se ta spremeni v pravo zimsko pravljico. Vstopite vanjo na aktiven način. Zgrabite smuči ali pa se podajte peš po beli snežni odeji. Vsak lahko najde dobre razloge za užitke na snegu.

Zima po okusu družine Roglič

Vrhunski slovenski kolesar Primož Roglič pozimi, ko ne vrti pedal na pomembnih kolesarskih dirkah, rad uživa s svojo družino na snegu. Preverite, katere so najljubše zimske aktivnosti njegove družine in morda pravo idejo za zimski oddih v Sloveniji najdete tudi sami.

Več

Zima po okusu družine Roglič

Zima po okusu družine Roglič

Vrhunski slovenski kolesar Primož Roglič pozimi, ko ne vrti pedal na pomembnih kolesarskih dirkah, rad uživa s svojo družino na snegu. Preverite, katere so najljubše zimske aktivnosti njegove družine in morda pravo idejo za zimski oddih v Sloveniji najdete tudi sami.

Več

Čez zasneženo pokrajino s tekaškimi smučmi

Čez zasneženo pokrajino s tekaškimi smučmi

Tek na smučeh je ena najbolj priljubljenih med Slovenci. To se kaže tudi v tem, da boste v številnih krajih po Sloveniji naleteli na urejene tekaške proge. Užitke na snegu s tekaškimi smučmi boste našli vsi – tako tisti, ki ste pravi tekaški zanesenjaki, kot začetniki. 

Več

Na pohod po snežni odeji z zimskimi čevlji in krplji

Na pohod po snežni odeji z zimskimi čevlji in krplji

Zima ima svoj čar. Sprehod po pobeljeni naravi nas navdaja z mirom in hkrati polni z energijo. Zato nadenite zimske pohodniške čevlje ali si nadenite krplje in se odpravite po zasneženih poljanah. Odkrijte svojo zimsko pravljico sredi neokrnjene narave.

Več

Top razlogi zakaj na smučanje v Slovenijo

Top razlogi zakaj na smučanje v Slovenijo

V Sloveniji so razdalje med posameznimi deli države majhne. Tudi smučišča so si relativno blizu, povezuje pa jih enotna smučarska vozovnica. Večina smučišč je družinam prijazna. Poleg smučanja lahko uživate v številnih drugih zimskih aktivnostih.

Več

Zimska doživetja za popoln dan na smučišču

Zimska doživetja za popoln dan na smučišču

Dan na slovenskih smučiščih mine, kot bi trenil. Pa veste, zakaj? Ker imate poleg smučanja po urejenih progah še vrsto drugih zimskih doživetij, s katerimi si lahko popestrite svoj dan na snegu. Da vam ne bo zmanjkalo moči, si privoščite kulinarične užitke tik ob smučiščih in če vam bo en dan premalo za užitke na snegu, ga lahko podaljšate in prenočite v nastanitvah v neposredni bližini.

Več

Slovenija, zelena dežela aktivnih doživetij

Morda je res ni lahko najti na zemljevidu, a Slovenija na svojem koščku sveta ponuja ogromno možnosti za aktivna doživetja na prostem. Tu še vedno lahko doživite pristen stik z naravo, ki jo poskušamo ohranjati v vsej svoji lepoti.

Aktivne počitnice

Odkrijte svet aktivnih doživetij na prostem v Sloveniji.

Aktivne počitnice

Več

Zimske aktivnosti

V Slovenijo po aktivna zimska doživetja na snegu in ledu.

Zimske aktivnosti

Več

Alpska Slovenija

Alpska Slovenija v osrčju gora, ob jezerih in rekah. Obiščite Triglavski narodni park, Bled, Bohinj, Kranjsko Goro, dolino Soče.

Alpska Slovenija

Alpska Slovenija

Več

Julijske Alpe

Julijske Alpe – raj za aktivna doživetja in sprostitev v naravi.

Julijske Alpe

Več

S spoštovanjem v Triglavski narodni park

Triglavski narodni park navdušuje s slikovito naravo in nepozabnimi doživetji!

S spoštovanjem v Triglavski narodni park

Več

Zelena zgodba Slovenije

Načrtujte počitnice v zelenem.

Zelena zgodba Slovenije

Več

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o počitnicah v Sloveniji, sezonski ponudbi, aktualnih prireditvah, možnostih za izlete in popotovanjih. Vnesite košček zelene Slovenije v svoj e-predal.

Deli s prijatelji