Zdravstvo

V Sloveniji ni nevarnosti, da bi zboleli za nevarnimi boleznimi, zato ni predpisanih nobenih posebnih cepljenj za potovanje v to državo. Priporočljivo je sicer cepljenje proti tetanusu, ki pa ni nujno.

Pri manjših težavah kot so prehladi, glavoboli, povišana temperatura ali piki insektov je mogoče v lekarnah dobiti zdravila tudi brez recepta. Lekarne ima večina slovenskih krajev, v mestih so tudi dežurne lekarne, ki so odprte 24 ur na dan.

V Sloveniji je zdravstvena oskrba zelo razvejana. V praktično vseh slovenskih mestih so zdravstveni domovi, v manjših krajih pa posamezne ambulante. V vsak slovenski kraj pride nujna medicinska pomoč, po potrebi tudi s helikopterjem.

Zdravstveno zavarovanje


Državljani držav članic Evropske unije lahko v Slovenijo potujete z Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. To kartico lahko dobite tudi državljani Islandije, Liechtensteina, Norveške in Švice.

Kartica vam zagotavlja enak dostop do zdravstvenih storitev v javnem zdravstvenem sektorju, torej pri zdravnikih in lekarnah, kot ga imajo slovenski državljani. Če bi morali za zdravstvene storitve v Sloveniji plačati, vam stroške povrnejo takoj po vrnitvi v vašo domovino. Z Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja dobite vso potrebno zdravniško oskrbo, ki vam omogoči, da lahko bivanje v Sloveniji nadaljujete. Kartica pa ne krije zdravstvenih storitev zasebnih izvajalcev.

Poseben dogovor velja še za državljane Hrvaške, ki lahko zdravstvene storitve v Sloveniji uporabljajo s svojo zdravstveno izkaznico.

Za državljane vseh ostalih držav je najbolje, da še pred potovanjem v Slovenijo sklenejo mednarodno popotniško zavarovanje. Ta so priporočljiva tudi za državljane zgoraj omenjenih držav.

Za podrobnejše podatke o uporabi zdravstvenih storitev poiščite informacije na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Nujni primeri

Zapomnite si telefonsko številko 112. To je številka Centra za obveščanje, kjer vam v nujnih primerih priskrbijo reševalno vozilo in nujno medicinsko pomoč.

Previdno v naravi


Pri gibanju v gozdovih ali ob vodi je potrebna previdnost zaradi klopov. Priporočamo, da se oskrbite z ustreznimi repelenti in se po prihodu iz gozda temeljito pregledate ter še dovolj zgodaj odstranite morebitne klope. V poletnem času so v okolici vodnih površin lahko zelo nadležni tudi komarji.

Slovenija je družabna

             
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti