Ocenite ponudbo:

Krakovski (pra)gozd

Na kostanjeviškem območju so znani gozdni predeli Opatova gora, Ravna gora, Krakovski gozd. V gozdovih, ki so bili samostanska last, so že pred več kot sto leti strokovno uredili gozdne površine. Krakovski gozd se razprostira na okoli 3.000 hektarjih površine med Krko in Savo. Je največji kompleks nižinskega poplavnega hrastovega gozda v Sloveniji. V osrčju gozda je ohranjen 40,5 ha velik, od leta 1952 zavarovan sekundarni pragozd. Dobova drevesa so stara od 300 let in visoka do 40 metrov.
Znamenitosti gozda so: depresija Trstenik, zaščiten biotop nižinskih ptic, drstišče ščuk in mrestišče žabe plavček ter zaščitene rastline, kot so močvirska logarica ali tulipan.
 
Gozdni sestoj je evropsko pomembno ptičje območje. Ker so bili močvirni in neprehodni tereni nepregledni in nedostopni za izkoriščanje plemenitega hrasta, jih je premeril in kartiral s prijateljem Francem Školo takratni distriktni gozdar, izumitelj ladijskega vijaka, Josip Ressel. Po izmeri in delni osušitvi Krakovega je bilo možno večje izkoriščanje hrastovega lesa, ki je dober za obdelavo, ima estetski videz in je trpežen. Uporablja se v pohištveni industriji za masovno pohištvo, za sode, v katerih zori vino in še za vrsto potreb v vsakdanjem življenju. V osrčju je okoli 40 ha izločenega naravnega rezervata, imenovanega pragozd. Posebej znamenit je Cvelbarjev hrast, visok 27 metrov, z obsegom 700 in s premerom 223 centimetrov, ki raste na robu gozda, na Malencah, star približno 350 let. Je drugi najdebelejši dob v Sloveniji. Ogled Krovskega gozda je možen po predhodni najavi pri Zavodu za gozdove, OE Kostanjevica na Krki.
Zaradi varovanja narave bi bilo potrebno pripraviti multivizijo o Krakovskem gozdu in pragozdu ter ostalih gozdnih površinah na tem območju, vodenje po gozdu pa nameniti le posebnim ciljnim skupinam.
 


vodeni
GPS Northing (N) : 45,8858 
GPS Easting (E) : 15,395 
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

   
Skrbnik : Center za podjetništvo in turizem Krško | 07 490 22 20 | | www.visitkrsko.com...
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti