Ocenite ponudbo:

Rotunda sv. Elija

Naslov:
Dijaška ulica 6000 Koper
Rotunda sv. Elije stoji za stavbo koprskega dijaškega doma, v nekdanji mestni četrti Porta Isolana (Izolska vrata). Stavbna zgodovina rotunde ni še natančno raziskana, je pa jasno da gre za izjemno staro stavbo, ki sega najmanj v 11. stoletje, kar postavlja to stavbo kot eno najstarejših cerkva v Sloveniji in kot najzgodnješo koprsko krstilnico. Po izročilu naj bi sem prihajali svoje otroke krščevat izolani (od tod tudi ime bližnjih mestnih vrat), saj ti pravico krščevanja v svojem mestu niso imeli.

Osrednji del cerkve je okroglega tlorisa in zidan iz istrskega kamna, zidava je v določenih točkah nepravilna, ponekod so vidne celo plitve lizene. Škof Paolo Naldini v svojem cerkvenem krajepisu pripoveduje o prestavitvi vhoda z današnje oltarne strani na današnjo lokacijo. Naldini tudi opisuje oltar, na katerem je stala slika marijinega kronanja, ki jo je naslikal Benedetto Carpaccio (sin znamenitega Vettorja Carpaccia). Danes vhodno partijo predstavlja prizidek z renesančno oblikovanim polkrožnim vhodnim portalom in mala zakristija ob njem.  


GPS Northing (N) : 45,548858 
GPS Easting (E) : 13,732682 
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             
Skrbnik : Turistično informacijski center Koper | 05 664 64 03 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti