Ocenite ponudbo:

Ljubljanica in njeni izviri

Naslov:
Vrhnika
Telefon:
01 755 10 54, 051 661 063
e-mail:

Ljubljanica je tipična kraška reka s kratkim počasnim tokom (38 km). Njeno porečje skupaj s površinskimi pritoki do izliva v Savo pri Zalogu meri 1779 km2. Kraškemu zaledju do izvirov pri Vrhniki pripada okrog 1100 km2. Kraški del porečja sestavljajo visoke, pretežno gozdnate planote in znatno nižja, prometno ugodnejša in zato gosteje naseljena področja. V njih so stopničasto razporejena kraška polja s ponikalnicami: Trebuhovica na Babnem polju blizu Prezida, Obrh v Loški dolini, Stržen s pritoki na Cerkniškem polju, Rak v Rakovem Škocjanu, Pivka blizu Postojne in Unica na Planinskem polju. Te vode se podzemeljsko združujejo z vodami z Logaškega polja in območja Rovt (Logaščica, Rovtarica, Petkovščica) ter Hotenjskega podolja, kjer je več manjših ponikalnic, ki se prav tako pod zemljo delno stekajo v Idrijco in Ljubljanico.


Podzemeljski tok Ljubljanice se konča na jugozahodnem robu Ljubljanskega barja pri Vrhniki. Najštevilnejši izviri so v zatrepnih dolinah Retovja in Močilnika ter pri Bistri. Ob izvirih so zanimivi kraji, ki privlačijo ljudi na poseben način. K njim je zahajal kamenodobni lovec. Pisatelj Janez Jalen je junake iz zgodovinske povesti Bobri pošiljal z mostišč na Ljubljanskem barju k njenim izvirom; že od starih Grkov pa se je ohranila bajka, da se je tu ustavil Jazon z Medejo in zlatim runom, ko je z Argonavti priplul po rekah od Črnega morja.

 


TIC Vrhnika 
Tržaška cesta 9 
1360 
Vrhnika 
Telefon : 01 755 10 54 
Telefon 2 : 051 661 063 
E-pošta :  
Spletna stran : www.visitvrhnika.si 


vodeni
individualni
GPS Northing (N) : 45,9579 
GPS Easting (E) : 14,3004 
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             
Skrbnik : Zavod Ivana Cankarja za kulturo, šport in turizem | 01 755 10 54 | | www.visitvrhnika.si...
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti