Turizem in podnebje

Podnebne spremembe so izziv, ki prinaša globalnemu turizmu več tveganja kot priložnosti ter napoveduje regijsko, sezonsko in produktno prerazporeditev turističnih tokov.

Podnebje je ključni dejavnik v turizmu in zagotovo ena od industrij, ki je najbolj občutljiva na podnebne spremembe. Turizem je tako žrtev kot tudi povzročitelj podnebnih sprememb. Podnebne spremembe iz naslova škodljivih emisij nastajajo tudi zato, ker ljudje potujejo (turizem k globalnim emisijam prispeva 5 % CO2), zato mora turistična dejavnost sprejeti svoj del odgovornosti in prispevati k blaženju posledic, kar pomeni zmanjševanje negativnih vplivov na okolje, hkrati pa se bo moral turizem na spremembe prilagajati s svojo ponudbo.
Omejite izbor:
 
 
1 (1..8)Od8

 

Podnebne spremembe

Na spletnih straneh Vlade Republike Slovenije lahko najdete informacije o aktivnostih in projektih Evropske unije in Slovenije na področju podnebnih sprememb, o mednarodnem sodelovanju in Alpski konvenciji.
 
 

Sodelujte v raziskavi, s pomočjo katere bo UNWTO razvila e-orodje za energetski management v ...

Do ankete lahko dostopate TUKAJ. Kakše so vaše koristi, če rešite anketo? • Možnost brezplačnega primarnega dostopa do uporabe sklopa orodij, ki bodo povečala konkurenčnost in trajnost poslovanja. • Zmanjšanje ogljikovega odtisa in povečanje družbene odgovornosti podjetij. • Prejemanje vabil na pomembne konference, turistične sejme in dogodke. • Mreženje, partnerstvo in poslovne priložnosti z vodilnimi v turističnem ... večmanj ...
 
 

12. slovenski turistični forum

12. slovenski turistični forum in 6. seminar trženjskih raziskav v turizmu, ki ga je organizirala Slovenska turistična organizacija (STO) 3. in 4. decembra 2009 v Termah Radenci je za nami. Glavna tema foruma je bila Turizem v zelenem gospodarstvu. Oglejte si predstavitve predavanj uglednih gostov in predavateljev iz Slovenije in tujine na temo Turizem v zeleni ekonomiji. Vse navedeno najdete TUKAJ.
 
 

Revija Turizem (oktober/november 2009)

Revija TUR!ZEM (oktober/november 2009) je posvečena tematiki trajnostnega turizma. Vabljeni k ogledu revije na naših press straneh, posamezne strokovne članke pa si lahko preberete v nadaljevanju: Mag. Maja Pak: "Going green" v slovenskem turizmu Dr. Lučka Kajfež Bogataj: Turizem v času gospodarske in podnebne krize Andreja Palatinus: Projekt "Pisarna, prijazna Sloveniji" Prof. dr. Janez Bogataj: Kaj je zeleno v turizmu in kdo je zelen v turizmu? Dr. Tanja Mihalič: Novi modeli poslovanja v slovenskem hotelirstvu Mag. Mateja Tomin Vučkovič: ... večmanj ...
 
 

17 mitov in resnic o podnebnih spremembah

Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj v dokumentu 17 mitov in resnic o podnebnih spremembah odgovarja na vprašanja, ki si jih vsakodnevno zastavljamo. Ali se planet v resnici segreva? Ali gre za naravne procese? Kako zanesljivi so modeli za podnebje v prihodnosti? Ali ne bi bile napovedane spremembe koristne? Ali strokovnjakom lahko zaupamo? Ali so ukrepi proti podnebnim spremembam ekonomsko upravičeni? Odgovore boste našli TUKAJ.
 
 

Podnebne spremembe in turizem - poročilo WTO, UNEP in WME

Poročilo Climate Change and Tourism/Podnebne spremembe in turizem (junij, 2008), ki ga je pripravila mednarodna skupina strokovnjakov Svetovne turistične organizacije (WTO), programa Združenih narodov za okolje (UNEP) in Svetovne meteorološke organizacije (WME) predstavlja celosten pregled sedanjih in predvidenih prihodnjih vplivov podnebnih sprememb na turistične destinacije po vsem svetu, možne vplive na turistično povpraševanje ipd.  Več si preberite TUKAJ.
 
 

Turizem in podnebne spremembe - poročilo CIPRA

Podnebne spremembe postavljajo alpski turizem pred velike izzive, saj se jim mora ta prilagajati, obenem pa tudi sam postati sprejemljivejši za podnebje. Zlasti na tako kljucnih podrocjih, kot sta promet in energija, so potenciali za omejevanje izpustov CO2 precejšnji. Poti do naštetih ciljev CIPRA predstavlja v 32 strani obsegajocem porocilu, ki je nedavno izšlo v zbirki compact. CIPRA ima pred ocmi velikopotezno vizijo: samo turizem, ki je sprejemljiv za podnebje, je trajnostni turizem. Porocilo predstavlja možne prilagoditvene ukrepe ter ukrepe za ... večmanj ...
 
 

Kmetijstvo v času podnebnih sprememb

Najnovejše osnovno porocilo CIPRE " Kmetijstvo v casu podnebnih sprememb " vam je sedaj na voljo na spletni strani (en/it). CIPRA na 28 straneh poročila prikazuje nacine za prilagoditev kmetijstva na podnebne spremembe ter nacine, kako na tem podrocju lahko skrbimo za varovanje podnebja. Poleg tega CIPRA jasno izraža svojo zahtevo: kakovost naj ima prednost pred kolicino - samo ekološko kmetovanje je trajnostno. Nadaljnja osnovna porocila na temo turizma, energije, varstva narave, gradnje in sanacije, prometa, energetsko samostojnih regij in prostorskega ... večmanj ...
 

1 (1..8)Od8

Slovenija je družabna

             

Publikacije

Novi modeli

 

Trajnostno upravljanje

 

Turizem v času

 
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti