Predstavitev finalistk

Tiskanje Dodaj v turistični vodič
Strokovna komisija za izbor Evropske destinacije odličnosti 2011 je izmed 11 prijav izbrala štiri finalistke. Destinacije, ki so se potegovale za naziv Evropske destinacije odličnosti 2011 so:

- Idrija s produktom ''Idrija – razgledi po stoletjih preteklosti''
- Mežica s produktom ''Podzemlje Pece – turistični rudnik in muzej''
- Velenje s produktom ''Podzemna pustolovščina v Velenju''
- Žička kartuzija s produktom ''Žička kartuzija v Dolini svetega Janeza Krstnika''


Idrija – razgledi po stoletjih preteklosti

Prijava navaja nepremično kulturno dediščino, ki je neposredno in posredno povezana z delovanjem sedaj že opuščenega idrijskega rudnika živega srebra. Z zaprtjem rudnika so se pokazale številne možnosti in načini za oblikovanje primernega turističnega produkta, ki vključuje tudi dejavnosti pohodništva, ponudbe turističnih kmetij, razpoznavno lokalno kulinariko, primerno spominkarsko ponudbo idr.


Podzemlje Pece – turistični rudnik in muzej

V opuščenem rudniku svinca v Mežici so razvili atraktivno turistično vsebino, ki omogoča razne vrste doživljanja podzemnega sveta. Seveda se delovanje turističnega rudnika in muzeja  povezuje tudi z lokalnim in regionalnim okoljem, kar je eden temeljnih pogojev za  celovit turistični produkt. Z vsebinami nagovarjajo različne starostne idr. skupine obiskovalcev ter posameznike.


Podzemna pustolovščina v Velenju

Muzej premogovništva v Velenju omogoča s turističnimi programi popolno doživljanje in spoznavanje dela rudarjev. Njegova vpetost v urbano okolje, nastalo po koncu druge svetovne vojne in bližina drugih kulturnih posebnosti mesta ter regije omogočajo oblikovanje celovitega turističnega produkta v prihodnje.Žička kartuzija v dolini sv. Janeza Krstnika

Več desetletna prizadevanja za ohranitev nekdanjega kartuzijanskega samostana v Slovenskih Konjicah dobivajo tudi take in drugačne turistične vsebine. Čeprav območje samostana z okolico še ni v celoti  urejeno, poskušajo z nekaterimi vsebinami omogočiti »življenje« tega območja, kar je eden od pogojev za njegov nadaljnji obstoj in razvoj.

Brošura mreža EDEN
Brošura Idrija
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti