Ocenite ponudbo:

Pohod po Vertovčevih poteh

Izvajalec:
Društvo Matija Vertovec
Naslov:
Ustje 5 5270 Ajdovščina
Telefon:
041 632 133
e-mail:
Matija Vertovec je bil duhovnik v Vipavski dolini, ki je svoje farane poučeval tudi o vinogradništvu in vinarstvu. S svojimi vinogradniškimi priročniki spada med slovenske najimenitnejše poljudnoznanstvene pisce. Po krajih, kjer je služboval, poteka enkrat na leto organiziran pohod po Vertovčevih poteh. Lahko pa se po tej poti napotite tudi sami. S hitre ceste Vipava - Nova Gorica izstopite pri izvozu Ajdovščina, se peljete v smeri Planine in zavijete desno proti vasi Ustje. Skozi vasico Dolenje, kjer je nahajališče fosilov iz eocena, se vzpnete na vrh Nabojs s čudovitim razgledom po Trnovski planoti in spodnji Vipavski dolini.
Pri naselju Brith so odkrili dva nova fosila, praživali - numulita. Ko dosežete najvišjo točko  pohoda Ostri vrh, se spustite v Potok, nato pridete v Jakuline (rojstni kraj Matije Vertovca), potem pa v Šmarje. Oglejte si sv. Lucijo v cerkvi Sv. Marjete in se preko Vrtovč, Tevč in Uhanj vrnete na izhodišče. 
Oprema : Udobni pohodniški čevlji in obilo dobre volje! 

Ogledi
individualni, vodeni 

Tradicionalni krožni pohod po Vertovčevih poteh poteka prvo nedeljo po martinovi nedelji.

16. pohod po Vertovčevih poteh bo v letu 2016 potekal 20. novembra. Pohodniki se bodo zbrali med 7.00 in 9.00 uro  pri mogočnem hrastu pred vasjo Ustje. Smer pohoda: Ustje - pri hrastu, Dolenje, Planina, Ostri Vrh, Potok, Jakulini, Šmarje, Vrtovče, Tevče, Uhanje, Ustje - pri hrastu .

V cerkvici sv. Marjete, na Planini in na Ustjah bodo na ogled različne razstave in predstavitve, na Vrtovčah bodo oživljali stare običaje.
 
Pohod je nezahteven, primeren tudi za družine z otroki. Hoje je za okoli 5 ur (brez pretiranih vzponov), za toplo malico bo poskrbljeno - na voljo bo od 9.30 dalje na igrišču v Šmarjah (po zmerni ceni). Pohodniki bodo s toplim čajem postreženi na različnih točkah pohoda. Odličnega domačega vina pa ne bo nikjer manjkalo.

PROGRAM:
11.00 - maša v cerkvi Marijinega imena v Šmarjah
12.00 - osrednja kulturna slovesnost pred spomenikom Matiji Vertovcu.

Od 12.00 ure dalje bo na izhodišču, pod mogočnim hrastom pred vasjo Ustje, kmečka tržnica ter organizirano družabno srečanje.

Pohodniki se pohoda udeležujejo na lastno odgovornost!
Startnine ni!
Vabljeni vsi pohodniki, ljubitelji dobre kapljice in ljudskega petja!

Vabi vas Društvo za odkrivanje in varovanje naravnih in kulturnih vrednot Matija Vertovec! 


TIC Ajdovščina 
Cesta IV. Prekomorske 61 A 
5270 
Ajdovščina 
Telefon : 05 365 91 40 
E-pošta :  
Spletna stran : www.tic-ajdovscina.si 

Na lepše 

na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

 
Skrbnik : TIC Ajdovščina | 05 365 91 40 | | www.tic-ajdovscina.si...
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti