Ocenite ponudbo:

Židovsko pokopališče

Naslov:
Rožna Dolina, 5000 Nova Gorica
V Sloveniji lahko zasledimo le nekaj kulturne dediščine povezane z Židi in sicer so to večinoma pokopališča oziroma nagrobniki s hebrejskimi napisi. Take primere židovskih pokopališč najdemo v Ljubljani, Mariboru, Ptuju in zelo lepo ohranjeno pokopališče v Rožni Dolini pri Novi Gorici. Pokopališče je bogato tako v zasnovi kot v detajlih, odlikuje pa ga preglednost in krajinska zaključenost.

V pisnih virih so Židje v Gorici prvič omenjeni leta 1316. Leta 1648 so ustanovili geto in kot kaže že zelo zgodaj oblikovali tudi svoje pokopališče. Po podatkih židovske skupnosti v Gorici, ki je danes priključena v Izraelitsko skupnost v Trstu, so najstarejši nagrobniki stari okrog 800 let, kar pomeni, da je židovska skupnost obstajala v Gorici že pred pridobitvijo mestnih pravic in da je nato pokopavala na lastnem pokopališču vse srednji in novi vek.

Pokopavanje na posebnem pokopališču je bilo skozi dolga stoletja pogojeno z večkrat nestrpnim odnosom evropskega prebivalstva do Židov pa tudi z židovskim izročilom - talmudom, ki zahteva pokop izven naselja v naravnem okolju. Pokopališče je bilo ob severovzhodni vpadnici v mesto in tu se je organsko širilo. Dolga leta se ni spreminjalo.

Spremembe so nastopile v 19. stoletju, ki je prineslo veliko socialno razlikovanje tudi med Židi ter njihovo močnejšo prisotnost v družbenem dogajanju. Odraz tega so različno oblikovane grobnice. Židje so tu pokopavali do konca 2. svetovne vojne. Sedanja lokacija pokopališča je iz leta 1881 ko so s pomočjo gospoda Giacoma Bolaffia prenesli 27 nagrobnikov iz starega pokopališča na sedanje. Zgodovini pokopov lahko sledimo po napisih - epigrafih, ki jih delimo v 4. obdobja, in sicer:

1. obdobje - od 13. do 15. stoletja, ohranjena napisa iz leta 14060 in iz leta 1450,
2. obdobje - od. 16 do 17. stoletja, ohranjena napisa iz leta 1617 in 1652,
3. obdobje - od leta 1732 do leta 1829, ohranjenih je 16 napisov, leta 1881, pa so bili nagrobniki preneseni iz starega na novo pokopališče
4. obdobje - od leta 1829 do danes, ohranjenih skoraj 900 plošč.

Židovsko pokopališče v Rožni Dolini je eno redkih na slovenskih tleh. Zaradi svoje lokacije, starosti nagrobnikov in njihove umetnostnozgodovinske vrednosti je spomenik nacionalnega pomena.

 


individualni
Brezplačno
GPS Northing (N) : 45,9416 
GPS Easting (E) : 13,6439 
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

   
Skrbnik : Turistična zveza TIC Nova Gorica | 05 330 46 00 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti