Ocenite ponudbo:

Branik - Pedrovo - Šumka - Pedrovo - Cvetrož - Branik

Tiskanje Dodaj v turistični vodič
Opis poti: Pot začnemo v Braniku pred Ošterijo. Najprej krenemo po glavni cesti proti središču vasi, na križišču zavijemo levo na cesto za Komen, hodimo po njej do konca vasi, potem zavijemo desno po poti proti železniški postaji. Nato zavijemo levo na stezo, gremo pod železniško progo. Nad potjo se razprostira gozdni rezervat Čuk. Gozd črnega bora, ki porašča hrib z enakim imenom, je prepuščen naravnemu razvoju. V rezervatu ni dovoljena sečnja ne drugi posegi, izjema je gašenje požarov. Namen rezervata je preučevanje naravnih procesov v odraslih kulturah črnega bora. Gozd na Čuku je star približno sto let.
Po markirani poti se začnemo vzpenjati na Pedrovo, strnjen zaselek z majhno cerkvico, odkoder je zelo lep razgled na celotno dolino. Pot nadaljujemo po kolovozu, ki se rahlo vzpenja do križišča, kjer stoji mogočna lipa. Tu zavijemo levo in po lepem kolovozu hodimo približno en kilometer. Potem zavijemo desno, na slabši kolovoz, in po njem prepešačimo do vrha 533 m visoke Šumke. Tu si lahko ogledamo prazgodovinsko kamnito gomilo.
Vračamo se po istem kolovozu do glavnega, zavijemo desno in hodimo po njem kakšen kilometer, na kar skrenemo levo na pot, ki nas ponovno pripelje do Pedrovega. Iz Pedrovega se po markirani poti spustimo do Cvetroža, od tam pa po asfaltirani cesti ponovno do gostilne Furlan.
 
Čas hoje : 3 h 30 min 
Dolžina : 12 km
Oznaka pešpoti: metuljček
 
Skrbnik : Turistična zveza TIC Nova Gorica | 05 330 46 00 | | last modified: 28.07.2014

Publikacije

Online Link

Rezerviraj & kupi

X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti