Ocenite ponudbo:

Pot na Hum (583m)

Naslov:
Laško
Telefon:
03 733 89 50
e-mail:
Nad Laškim se Hum strmo in ostro vzpenja vse do višine 583 m. Če ga pogledate z vznožja, se zdi, da bdi nad mestom. Krasi ga bogata flora; redek mešani gozd, višje pa pritlikavo grmičevje. Pot do vrha vas vodi skozi gozd in pritlikavo grmičevje, ob poti pa lahko opazite: teloh, proti vrhu pa encijan, avrikelj, dlakavi sleč, alpsko mastnico in drugo rastlinje. Malo pod vrhom stoji velik leseni križ, prvič postavljen pred drugo svetovno vojno in ponovno leta 1991.

Z vrha se vam razkrije čudovit pogled. Ob jasnem vremenu na severu uzrete Pohorje, na jugu vrhove Kuma, Velikega in Malega Kozjega in Lisce, na vzhodu se pogled odstre do Kozjanskega in na zahodu vse do osrčja Posavskega hribovja. Nekje na pol poti na Hum se steza razcepi in vas vodi do Blaževe skale. Z njene ploščadi je prekrasen pogled na park in zdravilišče. Ne pustite se predolgo prepričevati in se mimo gradu Tabor povzpnite na Hum.

Tik pod vrhom Huma stoji 3m visok križ. Prvoten križ je leta 1936 izdelal celjski mojster Miloš Hohnjec, postavili pa so ga pred 2. svetovno vojno v spomin na Evharistični kongres v Ljubljani. Med drugo svetovno vojno je bil križ požgan. Tudi po vojni niso bile prave okoliščine za njegovo postavitev. Natanko 50 let kasneje pa je bil ponovno postavljen na svoje prvotno mesto. Nekaj let je bil na križu kip Kristusa kralja (original hrani župnišče sv. Martina), sedaj pa je pritrjena tabla z napisom: »Znova postavili so me iz obljube zelo prave župljani in drugi Laščani pravi«.

Dostop:

Varianta 1: Izpred TIC-a čez most, do cerkve sv. Martina, po stopnicah med hišama Aškerčev trg 6 in 7 do gradu Tabor. Od tu vodi označena steza do vrha. Del poti pod vrhom je strm (1 ura zmerne hoje).

Varianta 2: Z avtom do gradu Tabor, dalje po označeni stezi do vrha (40 minut zmerne hoje).

Izhodišče poti: Grad Tabor Laško
Potek poti: Grad Tabor, Hum in nazaj do izhodišča
Vrsta poti: športno - rekreativna pot
Čas hoje: 40 minut v eno smer
Dolžina: 946 m
Zahtevnost: Srednje zahtevna pot
Najnižja točka poti: 314 m
Najvišja točka poti: 583 m

Več na tem portalu o hribu Hum samem (njegovem nastanku, rastlinstvu, zgodovini, legendah in še marsičem) najdete na vnosu naravnih biserov, če v iskalnik vtipkate: Hum nad Laškim.

V TIC-u Laško (turistično-informacijska točka nasproti železniške postaje v Laškem) lahko brezplačno dvignete barvno brošuro "VANDRANJE PO LAŠKEM IN OKOLICI", kjer so podrobno opisane ta in še vrsta drugih rekreativnih in tematskih pohodnih poti v našem kraju, vključno z vrisom poti na zemljevidu v merilu 1:35.000

Tam lahko tudi kupite različne pohodne palice in palice za nordijsko hojo, lahko si izposodite gorsko ali trekking kolo ali se dogovorite za vodeni ogled Pivovarne Laško ali mesta samega.

Zanimivosti in gostinska ponudba na poti:
- Vremenska hišica
- Hotel Hum
- Pizzeria Špica
- Gambrinus – kralj piva
- Kapelica sv. Janeza Nepomuka
- Hotel Savinja
- Pivnica Rotovž
- Slaščičarna Refik
- Grad Tabor
- Obora za visoko divjad
- Križ na Humu 
Čas hoje : 40 minut 
Dolžina : 0,9 km

Zahtevnost
srednje zahtevna tura TIC Laško 
Valvasorjev trg 1 
3270 
Laško 
Telefon : 03 733 89 50 
E-pošta :  
Spletna stran : www.stik-lasko.si 
Regija: Savinjska
Destinacija: EDEN 2013: Laško
Kraj: Laško
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

Skrbnik : STIK Laško | 03 733 89 30 | | www.lasko.info...
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti