Ocenite ponudbo:

Rdeča pot Via Alpina

Izvajalec:
Nacionalni sekretariat in izvajalec Združenje za Pohodništvo
Naslov:
Ljubljanska cesta 7 4260 Bled
Telefon:
04 574 35 48, 041 646 566
Faks:
04 574 35 48
e-mail:
Dobrodošli na Via Alpini!

Rdeča pot Via Alpina


Rdeča nit mednarodne alpske transverzale, ki začne svojo pot v Trstu. Na mejnem prehodu Pesek pri Kozini pot vstopi v našo deželo. Po krajšem vzponu nas popelje čez čudovite travnike v Lipico, kjer nam ob ustrezni pozornosti uspe ujeti v pogled ene najelegantnejših konj, Lipicance.
Skozi majhno vasico Lokev, kjer si ogledamo vojaški muzej Tabor Lokev, in čez valovite kraške travnike prispemo do znamenitih Škocjanskih jam, ki nas s svojo lepoto in mogočnostjo pritegnejo k zanesljivemu ogledu. V nadaljavanju nas čaka prvi resnejši vzpon čez 1000 m na Nanos.
Spet nazaj v dolino in do Predjame, kjer nas že pričaka Erazem Predjamski in nas popelje na ogled Predjamskega gradu. Tod naprej nas čaka vztrajno a počasno vzpenjanje na Javornik, ki nas nagradi s čudovitim pogledom proti morju. Še posebej pozimi, ko se po njegovem pobočju spuščajo smučarji.

Višina bo počasi začela pojenjati, ko se skozi Črni vrh spustimo v Idrijo, starodavno mesto čipk, in živega srebra. Po ogledu rudarskega muzeja in okrepčilu z idrijskimi žlikrofi se podamo naprej na pot. Sledi nova znamenitost, Partizanska bolnica Franja, ki je danes preurejena v muzej na prostem in nas spominja na težke čase med II.svetovno vojno. Z vzponom na Porezen se pred nami odpre čudoviti svet Julijskih Alp. Čez Črno prst, ki nas navduši s svojim bujnim alpskim rastlinstvom in visokogorsko planoto Komno vstopimo v edinstven svet Triglavskih jezer. Mami nas pogled na našega očaka Triglav, toda Via Alpina se mu tik pred zdajci izmakne in zaide v dolino reke Soče - Trento. Bistra voda in visoke gore nad nami nas pospremijo na ogled muzeja Triglavksega narodnega parka v Trenti. Nikakor ne smemo v nadaljevanju izpustiti še ogleda čudovitega botaničnega vrta Alpinum Juliana in izvira Soče.

Čeprav ne po cesti ampak peš, pa vendarle, dosežemo najvišji cestni prelaz v Slovenji, Vršič in od tod le malo naprej Sleme z majhnimi jezerci v obliki očes in hkrati Slemenovo špico, ki se kot skalnati pomol visoko dviga nad dolino Tamarja.
Za nami Jalovec in pod nami Tamar nas pripeljeta do največje smučarskega skakalnice na svetu v Planici. S tem smo za seboj pustili Julijske Alpe in vstopimo v Karavanke, vendar že po dobri uri hoje pot smukne v Avstrijo.

Če smo dovolj vztrajni, bomo na koncu nagrajeni s poležavanjem na plaži sredozemskega morja v mondenem Monte Carlu (Monako), kjer se rdeča pot konča.

Za dodatne informacije o rdeči poti Via Alpina v Sloveniji se lahko obrnete na Petra Šilaka. 

Zahtevnost
nezahteven sprehod, lahka tura, nezahteven izlet 

Potek
v sredogorju, v visokogorju, po dolini 

Zemljevidi : PZS, Julijske Alpe - vzhodni del (1:50.000), PZS, Slovenska Istra, Čičarija in Kras (1:50.000), GZS, Notranjski Kras (1:50.000); GZS, Primorje in Kras (1:50.000); GZS, Škofjeloško in Cerkljansko hribovje (1:50.000); PZS, Triglav (1:25.000) 

Pohodniška ponudba
ture v visokogorju, družinski izleti, sprehodi, poti ob rekah, poti v gozdovih, poti na pašne planine 

Ogledi
individualni, vodeni 

Več kot 5000 km označenih pešpoti razdeljenih na 341 enodnevnih etap vas bo popeljalo na doživetje čudovitega alpskega sveta skozi osem alpskih držav. Popeljale vas bodo skozi edinstven naravni svet, skozi edinstveno favno in floro, skozi zibelko alpinizma, skozi življenjski prostor več kot 13 milijonov prebivalcev, od morske gladine do vrhov, ki sežejo tudi čez 3000 m visoko. Ob poteh boste lahko spoznali izjemno naravno in kulturno dediščino, doživeli visokogorski svet daleč od civilizacije ali se spoprijateljili s prebivalci teh, največkrat odmaknjenih krajev. Markirane poti vzdolž katerih vas bo spremljal logotip Via Alpine vas bodo pripeljale do prenočišč in krepčila po prijetnem pohajkovanju.
Vas skrbi zahtevnost?
Naj vas ne!
Poti so speljane po nezahtevnih poteh brez kakršnihkoli težavnejših odsekov in dostopne vsem pohodnikom od najmlajših do najstarejših, od posameznikov do družin. Tisti zahtevnejši pa boste povabljeni na zahtevnejše vzpone, ki zahtevajo le krajši odmik od naše poti.

PREHODITE SVOJO ALPSKO ZGODBO!
ODKRIJTE ALPE!


 


Marko Lenarčič, Pohodništvo giz/Hiking Slovenia, Wander Slovenia 
Ljubljanska cesta 7 
4260 
Bled, Slovenija 
Telefon : 04 574 35 48 
Telefon 2 : 041 646 566 
Faks : 04 574 35 48 
E-pošta :  
Spletna stran : www.slovenia.info/pohodnistvo 


Mednarodni sekretariat: La Grande Traversée des Alpes 
14 rue de la République, B.P. 227 
38019 
Grenoble Cedex, Francija 
Telefon : +33 4 76 42 08 31 
Faks : +33 4 76 42 87 08 
E-pošta :  

Krvavi Potok

Destinacija: Kras
Kraj: Krvavi Potok
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

Skrbnik : GIZ pohodništvo |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti