Opazovanje ptic

Slovenija je zaradi izjemne ohranjenosti naravnega okolja zatočišče za številne vrste ptic. V Sloveniji gnezdi preko 200 različnih vrst ptic, med katerimi jih je preko 160 ogroženih in zaščitenih. Poleg tega Slovenijo prečkajo številne jate ptic selivk, ki imajo tu svoj postanek na poti na jug ali nazaj na sever.

Največ različnih vrst ptic na manjših območjih je v zatočiščih in naravnih rezervatih, ki so v več delih države. Obiščete jih lahko sami, ali pa v spremstvu ornitologa, ki vam najbolje predstavi različne vrste ptic in njihovo življenjsko okolje. Za opazovanje ptic so zelo primerne sledeče lokacije:

- Ljubljansko barje. V okviru tega krajinskega parka je naravni rezervat Iški morost, kjer je urejena Koščeva učna pot. Opaziti se da kanje, škorce, ščinkavce, grivarje in številne druge ptičje vrste.
- Sečoveljske soline. V obalnem krajinskem parku pri meji s Hrvaško so opazili že skoraj tristo različnih vrst ptic. Med bolj pogostimi pticami so različni galebi, pobrežniki, čaplje in race.
- Škocjanski zatok. Naravni rezervat v bližini Bertokov na Primorskem je obmorsko mokrišče s trstičjem in sladkovodno močvirje z močvirnimi travniki in grmišči. Opazujete lahko pobrežnike, čaplje, galebe, liske, različne vrste rac in denimo škorce, liščke, svilnice in brškinke.
- Volovja reber. Na obronku Snežniške planote domujejo krokarji in različne vrste ujed, tudi ogroženi planinski orel. Še več ujed hribovito območje preleti v obdobju selitve.
- Medvedce pri Pragerskem. Med selitvijo se tam ustavljajo številne ujede in čaplje, pobrežniki, galebi, ponirki ter več tisoč rac in lisk.

Ptice lahko po Sloveniji opazujete še na številnih drugih lokacijah, kjer je s sabo vedno dobro imeti daljnogled in primerno pohodno obutev.

Če želite na ogled z ornitologom, se obrnite na Društvo za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije (DOPPS). Društvo, ki deluje v javnem interesu varovanja narave, upravlja z naravnima rezervatoma Iški morost in Škocjanski zatok. V teh rezervatih se najlažje dogovorite za voden ogled, z ornitologom lahko uskladite tudi ogled druge lokacije.

V društvu sicer pogosto organizirajo brezplačne vodene izlete za člane društva, katerim se lahko pridružite, če je na voljo še kaj prostih mest.

Skupine štejejo največ od 15 do 20 ljudi, saj je znano, da velike skupine opazovalcev odženejo ptice. Za oglede je tudi dobro vedeti, da so ptice najaktivnejše v jutranjih urah, še posebej spomladi in zgodaj poleti.
Odpri Zapri
Opazovanje ptic (2)

Slovenija je družabna

             
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti