Ocenite ponudbo:

Ogled gradu v Ormožu

Tiskanje Dodaj v turistični vodič
Izvajalec : Muzej Ormož

Naslov: Kolodvorska 9 2270 Ormož
Telefon: 031 433 212, 02 741 72 90
e-mail:
www.pmpo.si, www.ormoz.net
Ormoški grad sodi med najpomembnejše kulturnozgodovinske spomenike. Njegova zgodovina je tesno povezana z nemirnim svetom ob habsburško-ogrski meji. Grad je nastal okoli leta 1278, ko je kralj Rudolf dovolil Frideriku Ptujskemu, da si na salzburški zemlji postavi grad. Bil je ena najmogočnejših salzburško-ptujskih fevdalnih postojank na južnem robu Slovenskih goric. Prvotni stolpasti grad so pozidali ptujski gospodje, upravljali pa so ga njihovi kastelani Ormoški vitezi in po letu 1363 Herbersteini. Po letu 1441 so lastniki gradu Schaunbergi, grofje Frankopani, nato Szekelyji do leta 1604, baroni Pethe do leta 1710, še kasneje grofi Gallerji in Konigsackerji, industrialci Pauerji, baroni Wernerji in Čoki, rodbina Pongratz, od leta 1910 do konca druge svetovne vojne pa grofje Wurmbrand. Grad je bil požgan v bojih z Ogri leta 1487, prizanesli pa mu niso niti Turki leta 1532. Grajski kompleks se je razvil okrog pravokotnega dvorišča, ki ga obdajajo štirje dvonadstropni trakti, na enem od vogalov pa stoji mogočen večnadstropen stolp. V zahodnem grajskem traktu so poslikane sobane, delo klasicističnega slikarja Alojza Gleichenpergeja. Grad je obdan s čudovitim prostranim parkom, enim najlepših, kar se jih je pri nas ohranilo tudi med nemirnimi povojnimi leti. Grad je danes skupaj s parkom, ki se ponaša s številnimi eksoti, enkratna spomeniška celota, zgledno urejena in oskrbovana, muzejska zbirka v gradu pa obiskovalca nazorno seznani s temeljnimi podatki iz zgodovine Ormoža in bližnje okolice.
Ogledi gradu so možni med tednom med 12. in 15. uro, ob sobotah pa med 10. in 14. uro. Ogledi izven tega časa so možni po predhodnem dogovoru.
 

Ogledi
vodeni 

Ogled gradu je možen:
Ponedeljek - petek: od 12.00 do 15.00 ure
Sobota: od 10.00 do 14.00 ure
Nedelja in prazniki: zaprto (odprto po predhodni najavi)
 Na lepše 

Fotografije
Skrbnik : Javna razvojna agencija občine Ormož - TIC Ormož | 02 741 53 56 | | last modified: 25.11.2014

Rezerviraj & kupi

Rezervacije
Išči v:

Prihod:
Dan
Mesec
Leto
Noči
Sobe
Odrasli
Soba/Apartma
Otroci
IŠČI
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti