Ocenite ponudbo:

Dovžanova soteska

Izvajalec:
Turistično informacijski in promocijski center Tržič
Naslov:
Trg Svobode 18, 4290 Tržič
Telefon:
04 597 1536
e-mail:

Razgledna pot Dovžanova soteska poteka po obrežju reke Tržiške Bistrice v sklopu istoimenskega naravnega spomenika, poznanega predvsem po pestri geološki podlagi, slikovitem vodovju in strmih skalnih piramidah. Le malo kje na enem samem mestu zasledimo toliko drevesnih, grmovnih in zeliščnih vrst, kot ravno na tem območju, saj najdemo kar 23 drevesnih in vsaj 15 grmovnih vrst.


Razgledna pot je v prvem delu speljana po desnem rečnem bregu, prva zanimiva točka na poti pa je Jamenšnikova domačija, na kateri se bohoti letnica 1766. Domačiji pripada tudi sušilnica za lan in sadje, po domače ''paštba''. Danes je v njej mozaični prikaz dediščine, tako kulturne kot naravne, tega območja. Prijeten sprehod skozi pretežno bukov gozd, prikriti pogledi na skalne piramide pa niso vse, kar nudi ta del poti. Zanimivo je pogledati tudi pod noge, saj se na tej kratki poti sprehodimo čez nekaj milijonov let staro zgodovino matere zemlje. Kamnini rdeč peščenjak in trbiška breča sta le dva od njih.


V najožjem delu soteske je bila nekdaj pot čez Tržiško Bistrico, speljana po ''trtastem mostu'', narejenem iz vrbovih trt in skozi mali predor do zaselka Jamé. Narasla voda ga je večkrat odnesla, zato je baron Julius Born, lastnik tukajšnjih gozdov leta 1885 dal v najožjem delu soteske zgraditi predor in s tem omogočil lažji prevoz tako ljudi kot lesa v dolino.


Geološki steber je ena od osrednjih točk Slovenske geološke transverzale in prikazuje kameninsko zgradbo Dovžanove soteske in celotne okolice Tržiča. Nazaj do izhodišča se vrnemo po cesti, vmes pa vam svetujemo še postanek pri točki 13 Slovenske geološke poti. Prav ta je Dovžanovi soteski prinesla svetovno slavo, saj so tu odkrili 81 vrst ramenonožcev, od tega 21 novih vrst, nekaj primerkov fosilov si lahko ogledate na geološkem stebru, osrednjem delu Slovenske geološke poti, ali na točki 13 te poti, kjer je dovolj drobirja, bogatega z okamnelim morskim življenjem.


Po sprehodu se lahko okrepčamo v Gostilni Pr'Krvin, ki se nahaja na Slapu (križišče za Dovžanovo sotesko in Lom pod Storžičem), kjer je v poletnih mesecih še posebej prijetno na vrtu, kjer nam senco nudijo veliki kostanji.

 

Težavnost
Srednje težka 

Dolžina poti : 5 km

Čas hoje
1 ura - 2 uri 

Izhodiščna točka : Parkirišče ob informacijskih tablah pred vhodom v Dovžanovo sotesko 

Podlaga
gozdna utrjena pot, makadam, asfalt 

Ponudba
gostinska ponudba 

Znamenitosti: Nekdanja sušilnica lanu in sadja – Paštba, Jamenšnikova domačija, geološka učna pot, skalne piramide, razgledišče, Bornov tunel, točka 13 Slovenske geološke poti,  


Mateja Dolžan 
Turistično informacijski in promocijski center Tržič 
Telefon : 04 597 1536 
E-pošta :  
Spletna stran : www.trzic.si 


Petra Hladnik 
Turistično informacijski in promocijski center Tržič 
Telefon : 04 597 1536 
E-pošta :  
GPS Northing (N) : 46,3818 
GPS Easting (E) : 14,3272 
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             
Skrbnik : Center za zdravje in razvoj Murska Sobota | | www.nordijska-hoja.si...
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti