Ocenite ponudbo:

Krajinski park Sečoveljske soline

Naslov:
Soline Pridelava soli d.o.o.,Seča 115 6320 Portorož
Telefon:
05 672 13 30
Faks:
05 672 13 31
e-mail:
Sožitje človeka in narave je na področju, kjer se danes razprostira Krajinski park Sečoveljske soline, zaznamovano že s stoletno tradicijo pridelave soli; od srednjega veka pa do danes je ustvarila in ohranila edinstveno solinsko pokrajino.

Zaradi arhitekturnih in zgodovinskih posebnosti ter izjemne rastlinske in živalske (tu se pojavlja 270 vrst ptic) pestrosti je 650 ha veliko območje Sečoveljskih solin danes zavarovano kot krajinski park in kulturni spomenik.

V najseverneje ležečih solinah Sredozemlja tako še vedno pridelujemo sol na tradicionalen način, s klasičnimi solinarskimi postopki in orodji – sol ima prav zato poseben okus in izjemne lastnosti. Že bežen pogled pa očara pokrajina, v kateri kot da se je že nekoč davno ustavil čas.

Kaj nam park ponuja?

Sprehajalne in kolesarske poti, opremljene tudi z informacijskimi tablami.
• Postopek pridelave soli sicer traja skoraj vse leto, najbolj zanimivo pa je med junijem in septembrom, ko se kristali soli izločajo iz zgoščene slanice.
Trgovina Lera v prenovljeni solinski stavbi. V pritličju je trgovina s soljo, s soljo povezanimi izdelki in drugimi lokalnimi proizvodi. V prvem nadstropju je pripravljen prostor za razstave umetnikov.
• V parku so objekti z dvorano, v kateri se vrtijo filmi o solinah, multimedijska soba in razgledna ploščad.
• Soline so izvrsten prostor za opazovanje ptic. Na Fontanigge, območje izjemnega krajinskega pomena, kjer se med ostanki solinarskih hiš sprehajajo bele čaplje in nad njimi spreletavajo galebi, vodi makadamska pot ob reki Dragonji. Do tega vhoda v park pridete tako, da prečkate slovensko kontrolno točko na mejnem prehodu Sečovlje, tik pred mostom čez Dragonjo pa zavijete na desno, na makadamsko pot. Dolga je dobre 4 km in vodi do izliva Dragonje v morje.
Muzej solinarstva, ki prikazuje tradicionalni, srednjeveški način pridelave soli in notranjost solinarske hiše. Muzej je za obiskovalce odprt med 1. aprilom in 31.
oktobrom.

Solini, Lera in Fontanigge, za zdaj po kopnem še nista povezani. Za ogled obeh delov parka je treba vstopiti skozi različna kopenska vhoda. Organizirane (in vnaprej najavljene) skupine spremlja vodnik.

Dostop do parka
Krajinski park je od Ljubljane oddaljen 130 km. Poleg z motornim vozilom lahko do parka pridete tudi z barko, ki vozi iz Pirana (najava po tel.: 031 653 682). Javnega prevoza iz Portoroža ni.

V Krajinski park Sečoveljske soline vas vabimo vsak dan. Zjutraj lahko vstopite vanj približno eno uro po sončnem vzhodu, zvečer pa ga zapustite eno uro pred sončnim zahodom. V hladni polovici leta je torej Park praviloma odprt med 9. in 17. uro, v topli pa med 8. in 20. uro. V mraku in ponoči je tako Park znova namenjen le svojim stalnim prebivalcem, da se oddahnejo od dnevnih obiskovalcev.

 
Informacijski center na Leri, Seča 115:
Čas obiska: V topli polovici leta je park odprt med 8. in 20. uro, pozimi pa med 8. in 17. uro.
Na vstopnih točkah v park se pobira vstopnina.

Sečoveljske soline - poletni sončni zahod (360°)
 


vodeni
individualni
GPS Northing (N) : 45,4927 
GPS Easting (E) : 13,609 
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

 
Skrbnik : Piran - Turistično združenje Portorož | 05 674 22 20 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti