Ocenite ponudbo:

Krajinski park Sečoveljske soline

Tiskanje Dodaj v turistični vodič
Naslov: Sečoveljske soline, 6330 Piran
Ob kratki slovenski obali je danes le nekaj obalnih mokrišč, ki se nahajajo ob izlivnih delih kratkih, istrskih vodotokov. Nekoč jih je bilo več, saj so izlivna območja v preteklosti preoblikovali v soline, ki so bile na obrobju vseh obalnih mest (soline v Kopru, Izoli, Strunjanu, Luciji in v Sečovljah). Danes imamo soline le še v Strunjanu in v Sečovljah, poleg teh pa lahko kot obalna mokrišča štejemo še Strunjanski laguni (Stjuža in Pretočna laguna), obe jezeri v Fiesi, Škocjanski zatok in izlivni del Rižane.

Vsa slovenska obalna mokrišča so torej delo človeških rok, vendar v sozvočju z naravo. Sečoveljske soline so danes največje obalno mokrišče (650 ha), obenem pa tudi najpomembnejša slovenska lokaliteta z ornitofavnističnega vidika. Pestrost ptičjih vrst je na tem območju, v smislu prezimovanja in gnezdenja, znatno večja, kot na drugih lokalitetah te vrste. Do danes je bilo ugotovljeno 272 ptičjih vrst, od katerih jih tu gnezdi okoli 90.

Na podlagi teh danosti je Vlada Republike Slovenije leta 2001 razglasila območje Sečoveljskih solin za Krajinski park, območje Muzeja solinarstva pa za kulturni spomenik državnega pomena. Sečoveljske soline so tudi prvo slovensko mokrišče, uvrščeno na seznam mednarodno pomembnih močvirij pod okriljem Ramsarske konvencije(1993). Soline so pomembne predvsem kot izjemen preplet ekosistemov, ki združuje oblike prehodov med morskimi, brakičnimi, sladkovodnimi in kopenskimi ekosistemi.

Sečoveljske soline (360°) 


KPSS 
Seča 115 
6320 
Portorož 
Telefon : 05 672 13 30 
E-pošta :  
Spletna stran : www.kpss.si 


vodeni
individualni
GPS Northing (N) : 45,4926 
GPS Easting (E) : 13,6092 
Skrbnik : Piran - Turistično združenje Portorož | 05 674 22 20 | | last modified: 15.02.2012
na zemljevid
GPS N: 45,4926
E: 13,6092
Destinacija: Slovenska Istra
Kraj: Seča

Rezerviraj & kupi

Rezervacije
Išči v:

Prihod:
Dan
Mesec
Leto
Noči
Sobe
Odrasli
Soba/Apartma
Otroci
IŠČI
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti