Ocenite ponudbo:

Naravni spomenik Debeli Rtič

Naslov:
Ankaran, Debeli rtič, 6280 Ankaran
Polotok Debeli rtič se zajeda v Tržaški zaliv v severozahodni smeri, njegovo široko uravnano ustje doseže ob korenu 60 do 70 metrov nadmorske višine. Zahodno stran oblikujejo ob stiku z morjem prepadne stene oz. klifi, katerih vznožje zaključujejo plaže abrazijskega nastanka. Zavarovano območje obsega približno 800 metrov obalnega pasa na zahodnem delu rta, ki vključuje rob klifa, stene, abrazijsko teraso - plažo in 200 metrov obalnega morja. Višina klifa se giblje med dvanajstimi in enaindvajsetimi metri, stene pa imajo odvisno od lege tudi različno geomorfološko iin vegetacijsko podobo. Poraščene so s toploljubnim rastjem, predvsem z žuko in južno šmarno deteljo.

Ob Debelem rtiču se skriva tudi pod vodno gladino atraktivna narava, številni grebeni ipd. Naklon morskega dna je prvih 100 m zelo blag, nato pa izrazitejši. Plitva globina morja omogoča dobro osvetljenost morskega dna, kar je posledično vzrok za izrazito biosfero. 


individualni
GPS Northing (N) : 45,5908 
GPS Easting (E) : 13,7047 
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             
Skrbnik : Turistično informacijski center Koper | 05 664 64 03 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti