Ocenite ponudbo:

Naravni spomenik Debeli Rtič

Tiskanje Dodaj v turistični vodič
Naslov: Debeli rtič, Debeli rtič, 6280 Ankaran
Polotok Debeli rtič se zajeda v Tržaški zaliv v severozahodni smeri, njegovo široko uravnano ustje doseže ob korenu 60 do 70 metrov nadmorske višine. Zahodno stran oblikujejo ob stiku z morjem prepadne stene oz. klifi, katerih vznožje zaključujejo plaže abrazijskega nastanka. Zavarovano območje obsega približno 800 metrov obalnega pasa na zahodnem delu rta, ki vključuje rob klifa, stene, abrazijsko teraso - plažo in 200 metrov obalnega morja. Višina klifa se giblje med dvanajstimi in enaindvajsetimi metri, stene pa imajo odvisno od lege tudi različno geomorfološko iin vegetacijsko podobo. Poraščene so s toploljubnim rastjem, predvsem z žuko in južno šmarno deteljo.
Ob Debelem rtiču se skriva tudi pod vodno gladino atraktivna naravo, številna grebena…, naklon morskega dna je prvih 100 m zelo blag, nato pa izrazitejši. Plitva globina morja omogoča dobro osvetljenost morskega dna, kar je posledično vzrok za izrazito biosfero.
Naravni rezervat Debeli rtič obsega tudi kopališče in zdravilišče, v primeru slabega vremena so na razpolago notranji bazeni in savne. Divja plaža, ki se razprostira med Zdraviliščem in Ankaranom poleti vabi vse, željne miru ob prijetnih zvokih morskih valov.

 


individualni
GPS Northing (N) : 45,5908 
GPS Easting (E) : 13,7047 
Skrbnik : Turistično informacijski center Koper | 05 664 64 03 | | last modified: 15.02.2012
na zemljevid
GPS N: 45,5908
E: 13,7047

Rezerviraj & kupi

X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti