Ocenite ponudbo:

Divje jezero

Naslov:
Idrija
Skrivnostno kraško Divje jezero pri Idriji, od leta 1972 urejeno kot prvi slovenski muzej v naravi, leži dobra 2 km južno od mesta. Jezero je skrito pod prepadnimi stenami vznožja severnega roba Črnovrške planote in povezano z zagonetnim svetom podzemnih voda. Dosedanje raziskave so potrdile domnevo, da gre za značilen »vokliški« izvir, pri katerem se strm potopljen sifonski rov obrne navzgor šele v velikih globinah. Potapljači so s 420 metri odvite vrvi dosegli že globino 160 metrov. Smaragdna jezerska gladina je ponavadi idilično spokojna, ob obilnem deževju pa bruhajo iz nje izredno velike količine vode (do 60 m3/s), ki se zbirajo na prostranih območjih Črnovrške planote in kraškega sveta pod Javornikom (125 km2).
Iz jezera odteka najkrajša slovenska površinska reka Jezernica (55 m), ki ima lahko ob deževjih celo večji pretok kot Idrijca.
Jezero z neposredno okolico se ponaša z izjemnim bogastvom favne in flore: v globinah se pojavlja slovita človeška ribica (Proteus anguinus), po skalovju uspevata kranjski jeglič in kranjska bunika (volčič), po bližnjem okolišu pa ima življenjski prostor kakih 150 vrst praprotnic in semenk. 


TIC IDRIJA 
Mestni trg 2 
5280 
Idrija 
Telefon : 05 374 39 16 
E-pošta :  
Spletna stran : www.visit-idrija.si 


individualni
Brezplačno
GPS Northing (N) : 45,9823 
GPS Easting (E) : 14,0283 

Idrijska Bela

Destinacija: EDEN 2011: Idrija
Kraj: Idrijska Bela
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             
Skrbnik : Center za idrijsko dediščino | 05 374 39 16 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti