Ocenite ponudbo:

Posavski muzej Brežice

Naslov:
Cesta prvih borcev 1, 8250 Brežice
Telefon:
07 496 12 71, 07 466 05 11
Faks:
07 466 05 16
e-mail:
Posavski muzej Brežice je bil ustanovljen leta 1949 in prva povojna leta niso bila naklonjena muzejski dejavnosti. Članu predvojnega Muzejskega društva, slikarju Franju Stiplovšku, je bila zaupana skrb za muzejsko zbirko, ki je bila prvotno postavljena v cerkvici sv. Duha v Krškem. Od brežiške občine mu je uspelo dobiti v brežiškem gradu nekaj prostorov za potrebe muzeja in tako je ob pomoči kustosa dr. Rudolfa Brataniča spomladi leta 1949 v delu severnega trakta gradu uredil muzejsko zbirko, ki je obsegala arheološke, etnološke in umetnostne zgodovinske predmete. Čez dve leti so takratni muzejski delavci vključili v prvotno postavitev še zbirko Narodnoosvobodilni boj in Viteško dvorano. K bogatejši muzejski predstavitvi Posavja je s svojim gradivom prispeval tudi Narodni muzej iz Ljubljane.
Posavski muzej Brežice teritorialno pokriva ozemlje treh posavskih občin, časovno pa obdobje od prazgodovine do današnjih dni. Muzej skrbi za ohranjanje in predstavitev bogate arheološke, etnološke, zgodovinske in umetnostno zgodovinske kulturne dediščine, izvaja raziskovalno, razstavno, publicistično ter založniško delo in vseskozi dejavno sodeluje v kulturnih dogajanjih. Na ogled je vrsta bogatih zbirk, ki so razstavljene na približno 2.000 kvadratnih metrih površine, v 25 prostorih. V muzeju so zbirke: areheološka, etnološka, kmečki punti in Dalmatinova biblija, novejša zgodovina, baročna olja, male plastike in freske, spominska soba slikarja prof. Franje Stiplovška. Viteška dvorana, največji posvetno freskani prostor v Sloveniji iz 18. stoletja. Muzej razvija tudi številne oblike dela s šolsko mladino, organizira vodenje, učne ure in delavnice, prireja okrogle mize o kulturi, razna predavanja in glasbene večere.
 
Posebnost ponudbe:
Viteška dvorana, največji posvetno freskani prostor v Sloveniji iz 18. stoletja.
 


vodeni
individualni
GPS Northing (N) : 45,9019 
GPS Easting (E) : 15,5928 
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

   
Skrbnik : Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice | 05 90 83 790 | | www.visitbrezice.si...
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti