Ocenite ponudbo:

Slovenske Konjice, Trško jedro

Naslov:
Slovenske Konjice

Mesto Konjice leži pod severnim pobočjem Konjiške gore in pod nekdanjim mogočnim gradom, ki z obnovljenim stolpom še danes priča o nekdanjem mogočnem gradu nad Konjicami. Tik nad trgom je ohranjen še dvorec Trebnik. Naselje je zgoščeno ob značilnem lijakastem padajočem trgu, sredi katerega teče v odprtem kanalu potok proti Dravinji. Gornji del trga se prelamlja v ulico, in sicer v smeri poti Maribor-Celje.

Viri omenjajo kraj kot prafaro l. 1165 (sv. Jurij), grad l. 1148, trg l. 1236. Konjice niso bile obzidane. V času turških vpadov je kot utrjeno zatočišče, poleg gradu, služilo župnišče s cerkvijo. Župnijska cerkev je izjemna gotska arhitektura s kasnejšimi dodatki, posebej baročnimi poslikavami. Župnišče ima ohranjene gotske in renesančne elemente. Posebnosti sta Windischgraetzov dvorec s parkom in pokopališka cerkev sv. Ane.

Ob glavni ulici in v prečnih povezavah nad Dravinjo stoji strnjena vrsta vzdolžnih ali prečno postavljenih enonadstropnih meščanskih hiš z dobro ohranjenimi gotskimi jedri in renesančnimi dodatki. Pročelja so preoblikovana v slogih 19. stoletja (bidermajer, historicizmi, secesija). Posebnost je secesijsko poslopje hranilnice. Dominanti odprtega trga sta l. 1963 preurejeno Marijino znamenje nad potokom in Florijanovo znamenje ob njem (avtor obeh je Franc Zamlik, 1750). Jedro mesta je izjemno ohranjeno, brez nasilnih prebojev streh in raznolikih konceptov znotraj strnjenega jedra.

 


Splošna knjižnica Slovenske Konjice - TIC 
Mestni trg 4 
3210 
Slovenske Konjice 
Telefon : 03 759 31 10 
Telefon 2 : 051 444 141 
E-pošta :  
Spletna stran : http://tic.konjice.si; www.knjiznica-slovenskekonjice.si 


individualni
Brezplačno
Urejen dostop za invalide
GPS Northing (N) : 46,3373 
GPS Easting (E) : 15,4222 
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             
Skrbnik : TIC Slovenske Konjice | 03 759 31 10 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti