Ocenite ponudbo:

Blatni graben, Pantzova žičnica

Tiskanje Dodaj v turistični vodič
Bohinjska Bistrica
Nad cesto Bled–Bohinj je na pobočjih Jelovice, blizu železniške postaje Soteska, skrita tehniška zanimivost, stara skoraj 130 let. Gozdarji so v času, ko še niso poznali avtomobilov, za spravilo lesa z gozdnate planote speljali nenavadno žičnico.
Posebno transportno napravo si je zamislil tehnični direktor železarne na Jesenicah, in pred tem v Bohinju, Lambert Pantz. Gre za samotežno napravo z eno samo nosilno vrvjo. Linija žičnice je zalomljena v kotu 173 °. Naprava je edina tovrstna žičnica pri nas. Vozička s tovorom in brez njega sta se srečevala na dveh tretjinah poti. Vrv se je navijala na dva stožčasta bobna. Zavirali so z zavoro v obliki vetrnice in s tračno zavoro. Žičnica je bila dolga 727 m in je spuščala hlode kar 341 m navzdol. Napravo so uporabljali do l. 1956. Danes jo vzdržujejo strokovnjaki Tehničnega muzeja iz Bistre. Ob baraki na spodnji postaji stoji pojasnjevalna tabla.
 


individualni
Brezplačno
Urejen dostop za invalide
GPS Northing (N) : 46,3035 
GPS Easting (E) : 14,0553 
Fotografije
Skrbnik : Turizem Bohinj | 04 574 75 90 | | last modified: 28.05.2013
na zemljevid
GPS N: 46,3035
E: 14,0553
Regija: Gorenjska
Destinacija: Julijske Alpe
Kraj: Nomenj

Rezerviraj & kupi

Rezervacije
Išči v:

Prihod:
Dan
Mesec
Leto
Noči
Sobe
Odrasli
Soba/Apartma
Otroci
IŠČI
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti