Ocenite ponudbo:

Grad Bizeljsko

Naslov:
Bizeljska vas 20 8259 Bizeljsko
Telefon:
07 495 12 55, 041 927 628
Na skalnem griču nad Bizeljsko vasjo pri Orešju stoji grad Wissel. Grad Bizeljsko, ki ga je stoletja obvladovalo veliko in sklenjeno gospostvo.Pot do njega se vije okoli hriba, gre skozi vhodni stolpič in se nato ob še vedno 2 metra visokem obzidju vzpne na ravnico. Nastal je kod utrdba na meji s Hrvaško. Na sled nastanka v času gotike kaže nekaj golih, sesutih zidov gospodarske stavbe ter obzidje ob grajski poti.
Grad se v listinah prvič omenja leta 1404 kot Castrum Vysell, pozneje pa leta 1441 kot gaslos Visel.
V zasnovi je srednjeveški s potezami renesance. Manjše pravokotno arkadno dvorišče s cisterno obdajajo štirje dvonadstropni trakti. Na zahodni strani na vogalih sta dva vitka okrogla renesančna stolpa s poševnima pritličjima in stožičasto streho. Tik ob grajskem vhodu  so leta 1623  pozidali kapelo svetega Hieronima. V njej je ohranjen veliki baročni oltar z dvema manjšima oltarjema, ki pa sta skozi stoljetja bila poškodovana in okradena. Štukature so značilnost štajerske baročne arhitekture. Čudež pravljičnega sveta pričara nežno roza toniran obok in iluzionistična trodimenzionalna  štukatura – strop prepletajo veje z rožami, ptice in razigrani putti.


Družina Klakočar, ki danes upravlja z gradom, se ukvarja z vinogradništvom. V grajski kleti pripravijo degustacije in postžejo z odprtimi Bizeljskim rdečim ali belim, s Frankinjo ali avtohtonim Rumenim plavcem ter ostalimi bizeljskimi sortami vin.

 


vodeni
individualni
GPS Northing (N) : 46,0447 
GPS Easting (E) : 15,6938 
Opomba popusti : Priporočena je najava obiska. 

Orešje na Bizeljskem

Kraj: Orešje na Bizeljskem
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

 
Skrbnik : Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice | 05 90 83 790 | | www.discoverbrezice.com...
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti