Ocenite ponudbo:

S kolesom po Krpanovi deželi

Notranjska je pokrajina na prehodu od primorske v celinsko Slovenijo. To je kraška pokrajina s svetovno znanimi kraškimi pojavi. Ozemlje med Postojnsko kotlino, Planinskim in Cerkniškim poljem mnogi imenujejo kar Notranjski kraški trikotnik, ki velja za zgodovinsko najbolj poznan kraški sistem. Dobro je znana Postojnska jama, tu so presihajoče Cerkniško jezero svetovnega slovesa, številne jame in udornice, prostrane kraške gozdnate planote. Vse to naravno bogastvo bo združeno v regijskem parku Snežnik, kolesarji pa si ga bodo lahko ogledali ob številnih poteh. Trenutno so take poti le okoli Logatca, Cerknice in Pivke.
 
V osrčju Notranjske, leži obdano z gozdnatim grebenom Javornikov slovito Cerkniško polje s presihajočim jezerom, ki ob deževjih zalije dno kotanje. Slavo te naravne znamenitosti je že pred tremi stoletji v svet ponesel Valvasor, še danes pa obiskovalci občudujejo številne kraške pojave ob jezeru in pestro življenje ptic, ki so tu našle pribežališče na dolgih selitvenih poteh.
 
Po kolesarski poti nas na oznakah vodi ljudski junak Martin Krpan, ki je nekoč tovoril sol. Speljana je iz Cerknice, največjega naselja ob jezeru. Vodi po asfaltiranih in makadamskih lokalnih cestah, gozdnih cestah in kolovozih okoli polja in prek njega, če seveda ni poplavljeno. Jezero je lahko dolgo 10 kilometrov, označena kolesarska pot okoli njega in mimo številnih zanimivosti pa dobrih 30 kilometrov, vendar jo lahko skrajšamo. Za dobro počutje poskrbijo na turističnih kmetijah, jezerska voda pa nam v poletnih mesecih ponuja prijetno osvežitev in kopanje, posebej zanimiv pa je ogled reliefne makete jezera v vasi Dolenje Jezero sredi polja, ki nazorno prikaže ponikanje in izsuševanje jezera. Če se odločimo za prihod z vlakom, izstopimo na železniški postaji Rakek le nekaj kilometrov od Cerknice.

 Težavnost: 5-najbolj primerno...1-ni primerno
srednje zahtevno 

Dolžina izleta : 30 km


TIC Cerknica 
Tabor 42 
1380 
Cerknica 
Telefon : 01 709 36 36 
E-pošta :  
Spletna stran : www.cerknica.si 
GPS Northing (N) : 45,7959 
GPS Easting (E) : 14,3624 
Destinacija: Kras
Kraj: Cerknica
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             
Skrbnik : RDO Postojnska jama - Zeleni Kras | 05 72 12 249 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti