Ocenite ponudbo:

Poti po Kraškem parku

Tiskanje Dodaj v turistični vodič
Izvajalec : Turistično informacijski center Sežana

Naslov: Partizanska 63 6210 Sežana
Telefon: 05 731 01 28
e-mail:
www.sezana.si
V zaledju tržaškega zaliva se razprostira prostrana planota, na kateri so se v apnencih razvili številni kraški pojavi in ponesli ime in slavo Krasa po svetu. Ohranjenost krajine, pisano rastlinstvo, številne jame, brezna in drugi kraški pojavi, samosvoja arhitektura, rdeče obarvana prst in značilna vina, vse to so razlogi, da tu nastaja Kraški park, ki bo naravno in kulturno bogastvo na prehodu od morja v notranjost ohranil prihodnjim rodovom. Manjši del okoli škocjanskih jam je že zdaj zavarovan in vpisan v Unescov program svetovne dediščine. Prijetno kolesarjenje po rahlo valovitem planotastem svetu lahko popestrimo s težjimi vzponi na vrhove na obrobju planote. Zaradi blage klime nedaleč od morja je kolesarjenje možno v vseh letnih časih, najlepše pa je spomladi in jeseni. Na svoj račun bodo prišli predvsem kolesarji, ki si želijo varne in krajinsko pestre vožnje zunaj prometnih cest in jih ne moti, da z asfalta zapeljejo na makadamsko cesto in kolovoz. Ob podpori programa Phare Evropske unije je nastala gosta mreža kolesarskih poti v skupni dolžini dobrih 360 km. S kombiniranjem poti lahko sestavimo različno dolge in zahtevne izlete, od kratkih družinskih do napornih gorsko kolesarskih. Lahko se zapeljemo na katerega od razglednih vrhov na robu planote, lahko sledimo trasi opuščene železnice, zgrajene že v prejšnjem stoletju, lahko občudujemo konje lipicance ali si ogledamo najstarejšo turistično jamo na svetu, lahko se odpravimo v znamenite slepe doline ali pod strme stene Kraškega roba, lahko se potikamo po prijaznih kraških vaseh ali pa samo uživamo na mirnih poteh, ujetih med dolge kamnite zidove. Poti se navezujejo na železnico, na izhodiščih so parkirišča z informacijskimi tablami, na najbolj značilnih točkah pa so urejena počivališča. Oštevilčene poti so na razpotjih enotno označene s kovinskimi znaki. Za orientacijo je na voljo kolesarska karta z opisi predlaganih izletov.  


Kraško planoto lahko izkoristimo še za številne aktivnosti v naravi: ogled kraških jam, jahanje, golf, pohode po urejenih pohodniških poteh, zaradi bližine morja pa ne smemo pozabiti še na kopanje in druge morske radosti. Nastanitev je možna v hotelih, kampih, na turističnih kmetijah ali v zasebnih sobah. 
Skrbnik : Zavod za šport, turizem in prosti čas Sežana | 05 764 02 50 | | last modified: 26.09.2012

Rezerviraj & kupi

Rezervacije
Išči v:

Prihod:
Dan
Mesec
Leto
Noči
Sobe
Odrasli
Soba/Apartma
Otroci
IŠČI
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti