Ocenite ponudbo:

Kapelice križevega pota na Gradišču, Vipavska dolina

Naslov:
Gradišče pri Vipavi, 5271 Vipava
Gradišče je znano po Križevem potu, ki je se nahaja ob stari cesti, ki se vzpenja n vzpetino po rebru proti cerkvi sv. Križa. Takrat so bili ob njih vinogradi, sadovnjaki in gmajna. Na osojni strani je bil na vznožju vinograd, višje pa gmajna Buklk, na prisojni strani pa Jenderše, kjer je primerno za sadovnjak.

Pobudo za nastanek Križevega pota je dal vipavski dekan g. Jurij Grabrijan. Z zidanjem kapelic so pričeli v letu 1877 kar je trajalo 4 leta. Kapelice so bile dokončane v letu 1881. V letu 1876 je g. dekan naprosil slikarja Simona Ogrina, naj na platno upodobi postaje Križevega pota v velikosti 110 cm x 85 cm. Mizarji so slikam izdelali masivne hrastove okvirje.

Slovesni blagoslov Križevega pota se je izvršil v nedeljo, 21. maja 1882. Blagoslov podob je bil v farni cerkvi v Vipavi, od koder se je razvila procesija, v kateri so nosili podobe in jih nato slovesno umeščali v kapelice. Od tedaj se obhaja pobožnost Križevega pota trikrat ali štirikrat letno.

Manjše okvare na podobah in okvirjih so se pojavile že v letu 1922. Poškodbe so ljudje pripisovali fašistom. Po letu 1940 pa so se poškodbe vrstile iz dneva v dan, tako da je bil takratni dekan g. Ignacij Breitenberger prisiljen podobe Križevega pota umakniti iz kapelic v cerkev sv. Križa. Kapelice so poslej vedno bolj razpadale. Vznožje je bilo opredeljeno kot gradbeno in tako je iz kupoprodajne pogodbe iz leta 1970 razvidno, da kapelic ni vrisanih na načrtu.

Leta 1982 je nastalo vprašanje, ali kapelice Križevega pota do tal porušiti, ali jih ponovno obnoviti. Vipavski dekan g. Franc Pivk se je odločil za obnovo. V tem času pa je naročil akademskemu slikarju g. Francu Krištofu Zupetu poslikavo kapelic »a fresco«. Obnova kapelic je trajala kar 5 let. Slikar je v delo vključil podobe domačinov.

Leta 1989 je bilo delo dokončano. Umetnik je te freske posvetil v spomin svojemu duhovnemu vodji Ivanu Mraku in Karli Bulovčevi – Mrakovi. Slovesni blagoslov, ki ga je vodil koprski škof msgr. Metod Pirih, je bil 25. marca 1990.

Stare slike Križevega pota se hranijo v Logu v cerkvi Marije Tolažnice žalostnih. Vznožje Križevega pota je postalo del novega naselja, tako da je tu Cankarjeva ulica, ki sicer spada pod Vipavo a kapelice pripadajo Gradišču.
 


TIC Vipava 
Glavni trg 1 
5271 
Vipava 
Telefon : 05 368 70 41 
Telefon 2 : 05 368 70 40 
Faks : 05 368 70 41 
E-pošta :  
Spletna stran : www.izvirna-vipavska.si 


GPS Northing (N) : 45,8367 
GPS Easting (E) : 13,9618 
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

 
Skrbnik : TIC Vipava | 05 368 70 41 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti