Kako v Slovenijo

Slovenija leži v Srednji Evropi in meji na Italijo, Avstrijo, Hrvaško in Madžarsko. Je le nekaj ur vožnje oddaljena od Benetk ali Dunaja. Slovenija je lahko dostopna iz vseh sosednjih držav, saj ima dobre cestne in železniške povezave, iz številnih evropskih mest so vsakodnevni poleti. Ker je obmorska država, je moč do Slovenije priti tudi po morju.

Možnosti prihoda v Slovenijo z vsemi prevoznimi sredstvi so podrobneje opisana v posameznih rubrikah. Izpostavljamo le nekatere poudarke.

Z avtomobilom


Večina avtomobilov v Slovenijo vstopi po avtocestah. Za vožnjo po njih morate imeti vinjeto, sicer so predvidene visoke kazni. Slovenski avtocestni križ je skoraj povsem sklenjen, v izgradnji je le še krajši del kraka dolenjske avtoceste.

Po Sloveniji so najbolj slikovite in razgibane lokalne ceste, na katerih lahko tudi najbolje spoznate naravne lepote in znamenitosti države. Za lažje iskanje primernih cest imate na voljo načrtovalca poti.

Med cestnoprometnimi predpisi velja omeniti obvezno uporabo zasenčenih luči med vožnjo tudi podnevi, najvišja dovoljena meja alkohola v telesu voznika je 0,5 promila. Ker so preizkusi alkoholiziranosti voznikov pogosti, je bolje, če raje sploh ne popijete ničesar.

Bencinski servisi in črpalke so na avtocestah približno vsakih 30 kilometrov in obratujejo 24 ur na dan. Veliko je tudi bencinskih črpalk v mestih in manjših krajih.

V primeru okvare na cesti vam priskočijo na pomoč pri AMZS. Pokličite 1987.

Avtomobile lahko najamete v specializiranih agencijah v mestih in na letališčih. Vozni park obsega vozila različnih kategorij.


Z avtobusom in vlakom

Avtobusi in vlaki v Slovenijo vsakodnevno vozijo iz številnih evropskih mest. Z vlakom je možno priti tudi v spalnem vagonu.

Z letalom


Z glavnega slovenskega mednarodnega letališča Jožeta Pučnika Ljubljana imate poleg vsakodnevnih letov v številna evropska mesta tudi dva ponudnika nizkocenovnih poletov. To sta EasyJet in Wizz Air, ki letita v London, Pariz in Bruselj. Največ poletov v Ljubljano opravi edini slovenski letalski prevoznik Adria Airways. Priletite lahko tudi na enega izmed tujih letališč v bližnji soseščini in od tam do Slovenije dostopate z avtobusom, vlakom ali najetim avtomobilom. Storitev prevozov iz okoliških letališč v Slovenijo ponuja tudi nizkocenovni prevoznik GoOpti.Z ladjo ali jadrnico


Od maja do oktobra so pogoste vožnje hitrih gliserjev iz Benetk, Trsta, Poreča in Rovinja. V Koper občasno priplujejo večje ladje za križarjenje. Če priplujete s svojim plovilom, morate vedeti, da so mednarodni mejni prehodi le v Kopru in Piranu, od maja do oktobra tudi v Izoli. V Izoli, Kopru in Portorožu so za privez na voljo sodobne marine.

Slovenija

na zemljevid

Slovenija je družabna

             

Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti