Ocenite ponudbo:

Vipolže, Vila Vipolže

Naslov:
Dobrovo v Brdih
Telefon:
05 395 95 94
Faks:
05 395 95 95
e-mail:

Vipolže so znane kar po dveh gradovih, mlajšem v gornjem delu vasi in starem iz 11. stoletja v vzhodnem delu vasi.

 

Vipolže so znane kar po dveh gradovih, mlajšem v gornjem delu vasi in starem iz 11. stoletja v vzhodnem delu vasi. Ta je bil reprezentančna vila in nekoč lovski dvorec goriških grofov. Njegovi kasnejši lastniki so bili Herbersteini, Della Torre, Attemsi in zadnji Teuffenbachi. V 16. in 17. stoletju je doživel vojno med cesarji in Benečani, ti so ga tudi zavzeli. Poškodovano poslopje so v prvi polovici 17. stoletja predelali v imeniten renesančni dvorec beneškega sloga, ki je služil kot poletna rezidenca.
Dvorec je pravokotne oblike z dvema prislonjenima oglatima stolpičema. Pred gradom je bil nekoč čudovit park, ki ga je krasil baročni vodnjak. V 1. svetovni vojni je služil za vojaško bolnišnico in bil poškodovan zaradi bombe, kasneje ga je leta 1948 prizadel požar. Leta je vila propadala, občasno je oživelo le po drugi svetovni vojni zgrajeno plesišče, ki je postalo simbol starega gradu in kjer so leta potekale plesne prireditve.

Grajska arhitektura predstavlja eno najlepših vil v Sloveniji, ki je nastala med renesanso in barokom in katere okolico krasijo mogočne stoletne ciprese in hrasti. Vila je junija 2014 zasijala v prenovljeni podobi, v vsej svoji lepoti pa bo zažarela spomladi 2015, ko bo vrata obiskovalcem odprla kot pomemben multikulturni center na stičišču treh kultur, v katerem se bodo odvijale kongresne, izobraževalne ter kulturne dejavnosti.

Operacijo je  delno financirala Evropska Unija in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se je izvajala v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007 – 2013, razvojne prioritete »Povezovanje naravnih in kulturnih potencialov«, prednostne usmeritve »Mreženje kulturnih potencialov«.

 


TIC Brda 
Grajska cesta 10 
5212 
Dobrovo v Brdih 
Telefon : 05 395 95 94 
Faks : 05 395 95 95 
E-pošta :  
Spletna stran : www.brda.si 


vodeni
individualni
Brezplačno
GPS Northing (N) : 45,972 
GPS Easting (E) : 13,5377 
Opomba popusti : vstopnine ni 
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             
Skrbnik : TIC Brda | 05 395 95 94 | | www.brda.si...
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti