Ocenite ponudbo:

Grad Murska Sobota

Naslov:
Trubarjev drevored 4 9000 Murska Sobota
Telefon:
02 527 17 06
Faks:
02 521 11 55
e-mail:
Grad stoji na uravnavi sredi mesta, v osi razsežnega, v krajinskem slogu urejenega parka, ki sega od spomenika NOB (1945, arhitekt Arončik) do samega gradu. Zasnovan je bil v obliki pravilnega renesančnega kastela ob koncu 16. stoletja, verjetno na lokaciji predhodnika iz 13. stoletja. Preuredili so ga pred sredino 18. stoletja. Pritličje ima štiristrano peščeno notranje dvorišče in štiri enako visoke robne trakte. Na zunanjih vogalih izstopajo štirje po tlorisu pravokotni stolpi, ki ne presegajo osnovne višine stavbe. Na zahodni strani so k trdnjavi prizidali baročno kapelo. Grad je bil v lasti različnih fevdalcev, med znanimi so bili Széchyji in Szápáryji. Na vzhodni strani osno zasnovo poudarja reprezentančen baročni vhodni portal s figurama atlantov. Postavljena sta pod balkon, ki so ga restavrirali l. 1976. Zunanjščina ima, razen vhodnega portala in severne fasade, ki poudarja slavnostno dvorano, skromnejše arhitekturno okrasje. Feri Novak je v 60. letih prejšnjega stoletja načrtoval prizidek z novo dvorano. Slednjo sta l. 1988 adaptirala arhitekta Vesna in Matej Vozlič. Pročelja so obnovili l. 1992. Slavnostna dvorana v nadstropju in v traktu z balkonom je okrašena s freskami in štukom. Alegorijo miru je morda naslikal Johannes Pockel. V gradu je po nadstropju speljana zbirka Pokrajinskega muzeja. Kakovostna postavitev Vladimirja Pezdirca vodi od prazgodovine v antiko in srednji vek, skozi romaniko, gotiko in v barok. Posebej so omenjeni Judje in njihovo bivanje v Prekmurju, življenje na kmetih, razvoj po priključitvi prvi Jugoslaviji, trpljenje v drugi svetovni vojni. Razstavo zaključuje zanimiva zbirka življenja v prvi polovici 20. stoletja. 
V gradu se nahaja Pomurski muzej - www.pomurski-muzej.si in Mladinski informativni kulturni klub Murska Sobota - www.mikk.si 


Pokrajinski muzej Murska Sobota 
Trubarjev drevored 4 
9000 
Murska Sobota 
Telefon 2 : 02 527 17 06 
Faks 2 : 02 521 11 55 
E-pošta :  
Spletna stran : www.pomurski-muzej.si 


vodeni
individualni
Urejen dostop za invalide
GPS Northing (N) : 46,6626 
GPS Easting (E) : 16,1605 
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

 
Skrbnik : MO Murska Sobota | 02 525 16 50 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti