Ocenite ponudbo:

16. Festival Stare trte - 30. Svečana trgatev najstarejše trte na svetu

2.10.2016 11:00:00 Do2.10.2016
Informacije:
Zavod za turizem Maribor - Pohorje
Naslov:
Tkalski prehod 4 2000 Maribor
Telefon:
02 234 66 11
Faks:
02 234 66 13
e-mail:
Datum začetka:
2.10.2016 11:00:00
Datum zaključka:
2.10.2016
Prizorišče : Hiša Stare trte 
Naši Stari trti, najstarejši trti na svetu, kraljici vinskih trt, se kot največji etnografski znamenitosti posveti veliko turistično promocijskih protokolarnih prireditev – najznamenitejša in najpopularnejša je gotovo njena svečana trgatev.

Ste radovedni, kako jo svečano oberemo?

Trgatev Stare trte po starih štajerskih šegah in navadah je postala pravi mestni praznik, ki ga spremlja množica Mariborčanov in gostov.

Pred njenim domom na Lentu se zberejo številni obiskovalci od blizu in daleč, številni pomembni gostje oblasti in javnega življenja, mnogi dobitniki cepiča Stare trte in vse dosedanje slovenske vinske kraljice. Navzoči so tudi predstavniki vinskih bratovščin in redov pa tudi številni novinarji.

Pomembno vlogo ima pokušnja in ocena prvega grozda, ki jo opravi gospodar Stare trte, mariborski župan. Ko ugotovi, da je grozdje zrelo, zaukaže začetek trgatve.

Brači iz "Šompetra" pri Mariboru, ki jih gospodar izbere, pridelek oberejo, stehtajo, izmerijo vsebnost sladkorja, zmeljejo, sprešajo, napolnijo v posode in predajo posestvu Meranovo v oskrbo in kletarjenje. Pri tem jih nadzoruje mestni viničar, ki za trto skrbi in jo neguje.

Na koncu trgatve, se ob Stari trti simbolno srečata zadnja brenta grozdja in prvi koš gnoja, saj moramo trti vrniti, kar smo ji z grozdjem vzeli. Najmlajši brač še natakne na trsno rozgo grozdno jagodo, da bo trta pila lasten sok.

Zabava ter jedača in pijača

Med samo trgatvijo se lahko pozabavate ob izbranem kulturno-zabavnem programu, ko nastopijo mnogi znani zabavni ansambli, godbe, folklorne skupine in pevci. Ob nabrežju Drave so prav tako navzoči vinarji in vinogradniki ter gostinci, ki vam ponudijo najboljše, kar znajo pridelati. 
Let tradicije : 30 
Ogled prireditve je brezplačen.
GPS Northing (N) : 46,5567 
GPS Easting (E) : 15,6444 
Regija: Podravska
Destinacija: Maribor - Pohorje
Kraj: Maribor
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

     
Skrbnik : Zavod za turizem Maribor - Pohorje | 02 234 66 11 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti