EDEN 2011: Idrija

www.idrija-turizem.si 

RAZGLEDI PO STOLETJIH PRETEKLOSTI


Kraj z nekoč drugim največjim rudnikom živega srebra na svetu preseneča z izjemno tehniško dediščino: vodnimi kanali (rake), orjaškim lesenim vodnim kolesom (kamšt), največjim ohranjenim parnim strojem v Evropi (Kleyeva črpalka) ter zlasti z možnostjo spusta v ANTONIJEV ROV - za obiskovalce urejen najstarejši del rudnika. Tu so ohranjeni spomini na kar 500-letno rudarjenje in je še mogoče srečati nagajivega jamskega škrata! Posebne poglede na rudarjenje omogočata bližnja IDRIJSKA RUDARSKA HIŠA iz 18. stoletja in CERKEV SV. TROJICE - najstarejša idrijska cerkev, ki stoji na mestu, kjer naj bi po legendi škafar odkril živo srebro.


Nad mestom kraljuje GRAD GEWERKENEGG z Mestnim muzejem Idrija, ki poleg rudarske dediščine predstavlja tudi geološke dragocenosti območja ter znamenite idrijske čipke. Poseben način ročnega klekljanja ohranja Čipkarska šola Idrija, razkošje te tradicije pa vsakoletni FESTIVAL IDRIJSKE ČIPKE. Vstopite v drugačno življenje! Spoznajte Idrijo tudi kot svet divjih voda – bila je namreč med finalisti projekta EDEN 2010!  
   

+++ Ne zamudite:
Idrijskih žlikrofov – Tematskih poti po Idriji in okolici – Festivala idrijske čipke s prikazi klekljanja in modnim spektaklom (finalist projekta EDEN 2008).

V letih 2008 – 2015 je bilo v Sloveniji izbranih šest evropskih destinacij odličnosti (Dolina Soče, Solčavsko, Reka Kolpa, Idrija, Laško in Brda) ter 12 finalistk.

Evropske destinacije odličnosti - EDEN destinacije v Sloveniji so podrobneje predstavljene tudi na turističnih straneh portala www.slovenia.info:

EDEN 2008: Dolina Soče
EDEN 2009: Solčavsko
EDEN 2010: Reka Kolpa
EDEN 2011: Idrija
EDEN 2013: Laško
EDEN 2015: Brda

Zadnje novice

Vse novice
 

Kako učinkovito tržiti »Evropske destinacije odličnosti«?

V ponedeljek, 23. maja 2016, je Slovenska turistična organizacija v sklopu projekta EDEN — European Destinations ...več
 

Projekt EDEN se nadaljuje

Prvič so se destinacije v Sloveniji potegovale za naziv Evropske destinacije odličnosti v letu 2008. Do sedaj je ...več

Publikacije

Brošura Idrija

 

EDEN 2011- Idrija- ENG

 

EDEN 2011- Idrija -GER

 

EDEN 2011- Idrija- ITA

 
EDEN 2011- Idrija- FRA

Slovenija je družabna

             
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti