EDEN 2011: Idrija

Tiskanje Dodaj v turistični vodič

EDEN 2011: Idrija

www.idrija-turizem.si 


RAZGLEDI PO STOLETJIH PRETEKLOSTI


Kraj z nekoč drugim največjim rudnikom živega srebra na svetu preseneča z izjemno tehniško dediščino: vodnimi kanali (rake), orjaškim lesenim vodnim kolesom (kamšt), največjim ohranjenim parnim strojem v Evropi (Kleyeva črpalka) ter zlasti z možnostjo spusta v ANTONIJEV ROV - za obiskovalce urejen najstarejši del rudnika. Tu so ohranjeni spomini na kar 500-letno rudarjenje in je še mogoče srečati nagajivega jamskega škrata! Posebne poglede na rudarjenje omogočata bližnja IDRIJSKA RUDARSKA HIŠA iz 18. stoletja in CERKEV SV. TROJICE - najstarejša idrijska cerkev, ki stoji na mestu, kjer naj bi po legendi škafar odkril živo srebro.


Nad mestom kraljuje GRAD GEWERKENEGG z Mestnim muzejem Idrija, ki poleg rudarske dediščine predstavlja tudi geološke dragocenosti območja ter znamenite idrijske čipke. Poseben način ročnega klekljanja ohranja Čipkarska šola Idrija, razkošje te tradicije pa vsakoletni FESTIVAL IDRIJSKE ČIPKE. Vstopite v drugačno življenje! Spoznajte Idrijo tudi kot svet divjih voda – bila je namreč med finalisti projekta EDEN 2010!  
   +++ Ne zamudite:
Idrijskih žlikrofov – Tematskih poti po Idriji in okolici – Festivala idrijske čipke s prikazi klekljanja in modnim spektaklom (finalist projekta EDEN 2008).


EDEN 2011

Turizem in oživljanje nepremične kulturne dediščine

X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti