Ocenite ponudbo:

Izbor 2007/08 - Predstavitev treh finalistk

Info Izbor 2007/08 - Predstavitev treh finalistkSporočila za javnostiKaj je nesnovna dediščinaBrošura Doline Soče
DOLINA SOČE

Niz dogodkov pod skupnim naslovom »Zgodba Soče« povezuje rdeča nit, t.j. zgodovinski spomin na dogodke med 1. svetovno vojno. Torej posega na eno najmanj pogosto izpostavljenih področij nesnovne dediščine, t.j. k vprašanjem zgodovinske zavesti. Rdeča nit povezuje različne, za obiskovalce zelo vabljive in pestre dogodke, od intimnih spominov vojaka, ki se je boril na fronti, do interaktivnih predstavitev življenja v času, ki se sicer odmika našemu spominjanju, a ima v dolini Soče z vsemi gmotnimi pričevanji odlično »kuliso« za predstavljanje.


IDRIJA

Čeprav ima ta tematski festival že dolgoletno tradicijo, je komisija upoštevala njegovo popolnoma novo zasnovo od leta 2004. To zasnovo sestavljajo štirje vsebinski sklopi, ki postavljajo prireditev nad okvire siceršnjih, bolj ali manj »veseliščnih« festivalov na Slovenskem: strokovni (delavnice s področja klekljarskega znanja, razstave, mednarodni stiki), tekmovalni (pomembno za ohranjanje dediščine znanja), ožje turistični (vključevanje tematskih poti, spoznavanje dediščine šeg in navad) in kulturno zabavni. Festival tako rekoč narekuje ponudbo na različnih področjih, od prodaje spominkov oz. izdelkov do kulinarike, pri njegovi izvedbi pa sodeluje tako rekoč vse v kraju, od muzeja in društev, do občine.


KRANJ 

Prireditev je dober primer turistične in s tem kulturne oživitve starega mestnega jedra Kranja, ki temelji na dediščini sejmarstva. Pri tem je najbolj vabljivo, da je sejemsko dogajanje postavljeno v konkreten časovni okvir, to je v čas pesnika Franceta Prešerna oz. v 1. polovico 19. stoletja. To je seveda za organizatorje velik izziv, ki zahteva popolno strokovno podporo, saj bi se v nasprotnem primeru lahko kaj hitro utopili v še enem povprečju, ki ga poznamo z organiziranjem raznih srednjeveških ipd. sejmov ali turnirjev. S pomočjo te strokovne podpore in doslednim spoštovanjem izbranega časovnega okvira organizatorji predstavljajo številne sestavine nesnovne kulturne dediščine, ki je predstavljena v realnem okolju, torej v starem mestnem jedru Kranja. Z leti se prireditev lahko razvije v pomembno stalnico in primer kakovostne obogatitve dogajanj v starih mestnih jedrih.


 

Zadnje novice

Vse novice
 

Kako učinkovito tržiti »Evropske destinacije odličnosti«?

V ponedeljek, 23. maja 2016, je Slovenska turistična organizacija v sklopu projekta EDEN — European Destinations ...več
 

Projekt EDEN se nadaljuje

Prvič so se destinacije v Sloveniji potegovale za naziv Evropske destinacije odličnosti v letu 2008. Do sedaj je ...več
V letih 2008 – 2015 je bilo v Sloveniji izbranih šest evropskih destinacij odličnosti (Dolina Soče, Solčavsko, Reka Kolpa, Idrija, Laško in Brda) ter 12 finalistk.

Evropske destinacije odličnosti - EDEN destinacije v Sloveniji so podrobneje predstavljene tudi na turističnih straneh portala www.slovenia.info:

EDEN 2008: Dolina Soče
EDEN 2009: Solčavsko
EDEN 2010: Reka Kolpa
EDEN 2011: Idrija
EDEN 2013: Laško
EDEN 2015: Brda

Slovenija

na zemljevid

Slovenija je družabna

             
Slovenijo čutim
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti