Ocenite ponudbo:

Kras

Info KrajiNastanitveAtrakcijeAktivnostiDogodkiHrana in vinoVeč
Kras je pokrajina med Tržaškim zalivom in Vipavsko dolino, a je hkrati tudi ime vseh presenetljivih oblik, ki jih v lahko topljivih kamninah ustvarjajo vode. Slikovite kraške pojave je mogoče najti na skoraj polovici ozemlja Slovenije. Poleg več kot 8 tisoč doslej znanih kraških jam in brezen so za doživetja moči narave zanimivi tudi številni kraški izviri in zaganjalke, presihajoča jezera, ponikalnice in ponori, pa tudi samosvoja kraška polja in navidezno suhe doline.

Na območju matičnega Krasa ter v pokrajini, ki jo običajno imenujemo Notranjska, so najznamenitejše kraške jame v Sloveniji: Postojnska jama, ki velja za najbolj obiskano jamo v Evropi, Škocjanske jame, vpisane v seznam svetovne naravne dediščine pri UNESCO, Križna jama s podzemnimi jezeri, najstarejša turistično urejena jama Vilenica pri Lokvi, s Postojnsko jamo povezane jama Pivka, Črna jama, Planinska jama, Otoška jama in Jama pod Predjamskim gradom ter mnoge druge. Na kraški značaj dežele tu opozarja presihajoče Cerkniško jezero, ki je v času, ko ga napolnijo vode, tudi največje slovensko naravno jezero. Kraški značaj ima tudi nenavadno Divje jezero pri Idriji, v katerega voda priteka iz podzemnega rova izjemnih, še neraziskanih globin. Skrivnostno življenje kraških rek je mogoče spoznavati v regijskem parku Rakov Škocjan. V kraški dolini z naravnimi skalnimi mostovi nad rečico je urejena naravoslovna učna pot. Številni kraški pojavi so značilni tudi za območje visoke kraške planote Snežnik. Poleg naravnih znamenitosti na Kras vabijo Lipica, zibelka znamenitih belih lipicancev, srednjeveški Štanjel z gradom in Fabianijevim parkom, ter mnoge druge kulturne, etnološke in kulinarične posebnosti.

Skrivnosti kraškega podzemlja je mogoče odkrivati tudi na Dolenjskem in v Beli krajini. Že slikovita reka Krka ima kraški izvir v Krški jami, v bližini Kočevja so plitko pod površjem slikovite Željnske jame ter Ledena jama na Stojni, katere dno vse leto prekriva ledeno jezero. Največja med jamami dolenjskega krasa je lahko dostopna Kostanjeviška jama. Poleg številnih jam in brezen kraški obraz pokrajine ustvarjajo velika kraška polja, ponori in izviri. Lepote plitkega krasa predstavlja tudi krajinski park Lahinja.

Posebno bogastvo Slovenije so tudi pojavi visokogorskega krasa v Alpah. Na Kaninskih podih so brezna, ki se uvrščajo med najgloblja na svetu, tu je mogoče opazovati škraplje, kotliče, žlebiče in druge površinske kraške oblike. Svojevrstna posebnost slovenskega visokogorskega krasa je Snežna jama na Raduhi, ki razkriva mogočne podzemne dvorane z ledenimi kapniki in jezeri na nadmorski višini kar 1556 metrov.

Podzemna doživetja moči vode je mogoče najti tudi drugod po Sloveniji – na manjših površinah osamelega krasa. Obiskovalce v Šempetru preseneti Jama Pekel, ki se ponaša z najvišjim podzemnim slapom v Sloveniji, v bližini Makol sredi gričevnatih Haloz pa geološko zanimiva jama Belojača.

Križna jama (360°) 

Slovenija

na zemljevid

Zadnje publikacije

Športna destinacija - Slovenija

 
Ogled

Pohodništvo v Sloveniji

 
Ogled

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

     
Skrbnik : STO |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti