Ocenite ponudbo:

Župnijska cerkev Marijinega vnebovzetja v Trebnjem

Naslov:
Baragov trg 7 8210 Trebnje
Telefon:
07 304 40 01
e-mail:
Župnijska cerkev Marijinega  vnebovzetja daje s svojim bakrenim, v zeleno odetim zvonikom prepoznaven pečat mestu. Sedanja triladijska stavba je bila zgrajena na mestu starejše cerkve leta 1443 v stilu pozne gotike. Glavni oltar je delo rezbarja Janežiča s sliko Marijinega vnebovzetja, ki jo je naslikal Matevž Langus. Križev pot je prav tako delo Langusa, v prezbiteriju pa so Koželjeve freske.
 
Leta 1964 so med cerkvijo in župniščem raziskali praslovansko pokopališče in odkrili ostanke kanalizacije večje rimske zgradbe. Iz te dobe je v vežo cerkve vzidan relief treh poprsij, v župnišče pa je vzidan del napisnega kamna iz Jupitrovega svetišča. Cerkev so v času Turkov obdali z obzidjem, ki zdaj ni več vidno.

Ob 5. obletnici smrti častnega občana občine Trebnje, ljubljanskega nadškofa in slovenskega metropolita, dr. Alojzija Šuštarja je bil na južni strani župnijske cerkve odkrit njegov spomenik. Bil je človek dialoga, kar se je kazalo v njegovem prizadeval za izboljšanje odnosov med cerkvijo in državo. Aktivno si je prizadeval za osamosvojitev Slovenije, za kar je ob 10. obletnici osamosvojitve prejel najvišje državno odlikovanje za pomembno vlogo pri osamosvajanju Slovenije. 


individualni
Brezplačno
Urejen dostop za invalide
GPS Northing (N) : 45,9073 
GPS Easting (E) : 15,0054 
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

 
Skrbnik : Občina Trebnje | 07 348 11 38 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti